Női termékenység

Mit tehetünk, hogy megkapjuk a biztos választ: terhesek vagyunk-e vagy sem? A legbiztosabb és leggyorsabb megoldás a terhesség tünetei előtt is használható terhességi teszt elvégzése.

 A cikkben a szerző a meddőség-kutatás legújabb eredményeit és meglepő következtetéseit foglalja össze, mely új lehetőségeket jelez a meddőség elleni közdelemben.

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős arányban létrejöhet a terhesség.

Ha a teherbeesés megy nehezen, az ultrahangos diagnózis sokat segíthet a testi okok feltárásában, mindkét nemnél. A nőknek azonban első lépésként fontos tisztában lenniük a női nemi ciklus felépítésével, az ovuláció és a menstruáció ciklusával.

Ez a hormon nők esetében a petesejtek érési folyamatáért felelős. A normáltól eltérő FSH szint akadályozhatja a fogamzást, így kivizsgálásnál fontos figyelni erre a hormonra is.

Napjainkban egyre gyakoribb jelenség, hogy a párok későbbi életkorban vállalnak gyermeket, emiatt azonban sok, a korukból fakadó problémával szembesülhetnek.

A hőmérőzés segíthet a családtervezésben. Az alaphő ábrázolása és az ovuláció előrejelzése segítségével a termékeny napokra lehet időzíteni az együttlétet, ezzel növelve a fogamzás esélyét.

Az antioxidánsok ma már sok élelmiszer és kozmetikai termék összetevői között szerepelnek, és népszerűek táplálékkiegészítőként is. Szedésüknek azonban hátrányuk is lehet: izraeli kutatók felfedezték, hogy az antioxidánsok meddőségi problémákat okozhatnak a nőknél.

A policisztás petefészek szindróma gyakran áll a meddőség hátterében, olykor más kísérő betegségekkel is jár. A kórképet érdemes komplexen, több szakember bevonásával is kezelni, hogy a vágyott gyermekáldás útjából minden akadályt elhárítson a pár.

Ha figyelsz tested jelzéseire, s megtanulod értelmezni azokat, kisbabád is nagyobb eséllyel foganhat meg.

Életed egyik legfontosabb döntése, amikor az anyává válás mellett döntesz. Persze fontos a karrier, de amikor anya leszel, az egész világ megváltozik. Egy kisbaba érkezése mindent átformál, nem csak a gondolkodásmódodat, életfelfogásodat, de a testedet is.

Arról mindenki hallott, hogy a reggeli rosszullét és a menstruáció elmaradása a terhesség egyik első tünete. Azonban egy sor kevésbé ismert jele és velejárója is van.

Több oka is lehet annak, ha a szülőknek nem mindegy, milyen a baba neme. Az elsőszülött fiúkkal kapcsolatos elvárások a mai napig alapvető kérdést jelent számos családban. Mit lehet tenni, hogy mindenki boldog legyen? Több technika is létezik, amelyek segítenek eldönteni a fiú-lány kérdést.

Mi az ovuláció?
Hogy is történik a petesejt kiszabadulása?
Tudhatjuk-e, mikor van a peteérésünk?
Mi történik a petesejttel az ovuláció után?

A terhesség ideje alatt különösen fontos, hogy minden kismama odafigyeljen testi-lelki jólétére. Az alábbi tanácsok hozzásegítik Önt ahhoz, hogy terhessége problémamentes legyen, Ön pedig felkészülten és kiegyensúlyozottan vágjon bele a gyermeknevelés nagy kihívásába.

Mindannyian szeretnénk egészségesek, boldogok, gazdagok lenni, szépek és fiatalosak maradni, biztonságban élni minden félelem és stressz nélkül. A legtöbben szeretnénk egy ideális társat, kedves, értelmes és szófogadó gyereket, karriert, nyugodt, gond nélküli életet.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet komplex családtervezési programja árban töredéke a hasonló privát szolgáltatásoknak, mégis kevesen ismerik. Pedig tudatos tervezéssel a születési rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető lenne.

Pároddal már hosszú ideje próbálkoztok, mégsem jön a baba? Ismerd meg a meddőség okait, hogy minél hamarabb kezelhesd a problémát!

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmozni a rokonok, barátok, a munkatársak és az ismerősök. Néhány "bölcs" állítás, amit nem kell elhinni.

Minden kismama más és más. Nem mindenkinél jelentkezik a terhességi tünetegyüttes összes jele. Van olyan, aki szinte észre sem veszi a terhességét. Másokat viszont azonnal ledönt a lábáról. De létezik a kettő közötti átmenet számos formája is. Az egyes jelek intenzitása és időtartama is változhat kismamáról kismamára. Egyesek napokig vannak csak rosszul, mások a 9 hónapot így élik végig. Van, aki nem terhességről, hanem csupán áldott állapotról beszél, hiszen egyáltalán nem érzi terhesnek.

Mikor is zajlik valójában a peteérés, és mikor van a legnagyobb esély a teherbeesésre? Jelek, amelyek segítenek az időzítésben!

A nők köztudottan két dologért képesek mindent megtenni: hogy legyen, és hogy ne legyen gyerekük. Ha a teherbeesés megy nehezen, az ultrahangos diagnózis sokat segíthet a testi okok feltárásában, mindkét nemnél. A nőknek azonban első lépésként fontos tisztában lenniük a női nemi ciklus felépítésével.

A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai tünetei, jelei is.

Rebecca Killmeyernek már első gyermekével sem volt egyszerű teherbe esnie, de amikor második terhessége közben elvetélt, felmerült benne, hogy talán soha többé nem lehet gyermeke. Ezért különösen nagy csodaként érte, amikor a Virginia Egyetem kísérleti kezelésében való részvétele után ismét teherbe esett.

Megváltoznak a nők vásárlási szokásai az ovulációjuk napjaiban, és sokkal szívesebben választanak dögösebb, testhez simuló ruhákat, mint más időszakban - állítják amerikai kutatók.

Az elhízott nők körében gyakori a meddőség, ennek okait azonban nem sikerült feltárni, és valójában megfelelő kezelés sem létezik.

Kiderült, hogy a fogápolás elhanyagolása legalább annyira káros a termékenység szempontjából, mint a kövérség: átlagosan két hónappal késlelteti a teherbeesést.

Terhességi teszt létezett már az ókorban is, hiszen akkor is szerették volna tudni a nők, hogy lesz-e babájuk. A terhességi teszt ugyan másmilyen volt akkor, mint most. Kevésbé adott megbízható eredményt, ám a terhességi teszt eredményének tudatában mégiscsak jobb volt a nőknek akkor is, mint ahogyan most is. Ők valószínűleg hitték azt, amit az akkori “műszer” mutatott, más választásuk nem nagyon volt.

Az otthon végezhető terhességi tesztek a terhesség megállapításának meglehetősen pontos, egyszerű, könnyen hozzáférhető és megfizethető eszközei. Érzékenységüktől függően a terhességet akár már a peteérés után 8-10. napon kimutathatják.

Sok nő esküszik a különféle teákra, gyógynövényekre, melyek segítik a terherbeesést. Aki szeretne teherbe esni, a ciklus első felében igyon cickafarkfű teát, amely segíti a peteérés, majd a második felében palástfű teát, amely segít a beágyazódásban.
A cickafarkfű, barátcserje, palástfű, mentatea és a méhpempő áldásos hatásairól és elkészítéséről.

Az ébredési hőmérsékletből készített grafikon segítségével nyomon követhetjük hormonális működésünket.

A méhszáj helyzetének és nyitottságának vizsgálata sokat segíthet a termékeny időszak meghatározásában.

Az ovulációs fájdalom - vagy mittelschmerz - olyan alhasi fájdalom, mely a peteérés környékén érezhető.

Az ovulációs teszt csík az ovulációs kalkulátorhoz képest sokkal pontosabban mutatja meg a peteérés idejét, azaz az együttlét ideális időpontját.

Cikkünkben a ovulációs (LH) tesztekkel kapcsolatos néhány fontos kérdésre adunk választ.

A peteérésnek számos testi jele van, ezek közül a legfeltűnőbb a méhnyaknyák változása. Sokan használnak ovulációs tesztet a peteérés idejének meghatározására, de vannak olyan nők is, akik testük jelzései alapján is meg tudják állapítani ovulációjuk idejét.