Szűrés
Formátum
Érzékenység

Ovulációs tesztek

10termék 110

Mit kell tudni az ovulációs (LH) tesztekről?

Az ovulációs tesztek a peteérés kimutatására szolgálnak. Megjelenésükben és használatukban nagyon hasonlítanak a terhességi tesztekre. A peteérés bekövetkezése előtt 24-48 órával a női szervezetben magasra szökik az LH hormon szintje. Ez a hormon indítja be a tüszőrepedést és magát a peteérést. Az ovulációs tesztek a magas hormonszintet megmutatva előre jelzik a várható peteérést.

Hormonszint a napok függvényében

Kinek érdemes ovulációs tesztet használni?

1. Szabálytalan ciklus

Szabálytalan ciklus esetén az ovulációs tesztek használata segít a peteérés idejének meghatározásában, illetve annak eldöntésében, hogy történik-e a szervezetben a ciklus folyamán peteérés.

2. Teherbeesési problémák (pl. PCOS)

A spermiumok élettartama kb. 72 óra, a petesejt élettartama a legújabb kutatások szerint csak 12-18 óra. A terhesség létrejöttéhez ezért nagyon fontos az együttlétek jó időzítése. Az ovulációs teszt használatával meghatározható az együttlét ideális időpontja, jelentősen növelve ezzel a teherbeesés esélyét.

3. Tudatos család- ill. babatervezés

Az ovulációs tesztek használata azonban minden olyan, gyermeket tervező nőnek ajánlott, aki szeretne mindent megtenni azért, hogy minél nagyobb eséllyel egészséges gyermeke szülessen. Az együttlét időzítése ugyanis nem csak teherbe esési problémák esetén fontos, hanem a vetélések, és magzati rendellenességek megelőzésében is szerepet játszhat. A nem jól időzített együttlét során ugyanis a túlérett, elöregedett petesejt is megtermékenyülhet, mely az előbb említett problémákhoz vezethet.

4.Terhesség korai kimutatása jósteszteléssel

Az ovulációs tesztek használatának van egy kevésbé ismert felhasználási területe is: a terhesség korai kimutatása. Az LH és a HCG hormon ugyanis szerkezetileg hasonló, a teszteken keresztreakciót mutathat. A terhesség megléte ezért még a menstruáció elmaradása előtt LH teszteléssel kimutatható lehet.

Hogyan kell használni?

Az LH tesztek elvégzéséhez vizeletet kell gyűjteni. A vizeletet lehetőleg minden nap azonos időpontban gyűjtsük. Vizelet gyűjtése előtti 2 órában kevés folyadékot fogyasszunk. A tesztelést általában a legrövidebb ciklus hossza minusz 17-dik ciklusnapon érdemes elkezdeni, és utána minden nap egy tesztet elvégezve addig folytatni, míg a teszt pozitív eredményt nem ad, vagy meg nem jön a menstruáció.

Ovulációs teszt kiértékelése

Az eredmény kiértékeléséhez össze kell hasonlítani a teszt csík és a kontroll csík színét.

Az ovulációs teszt pozitív, ha mindkét csík látható és a teszt csík ugyanolyan erős, vagy erősebb, mint a kontroll csík. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben emelkedett az LH szint, azaz 24-36 órán belül várható a peteérés. Az együttlétet az első pozitív LH teszt estéjére vagy másnap reggelre érdemes időzíteni.

Az ovulációs teszt negatív, ha a kontroll csík látható, és a teszt csík pedig vagy nem látható vagy kevésbé erős, mint a kontroll csík. Ilyenkor a következő napon is tesztelni kell.

Az eredmény érvénytelen, ha a kontroll csík nem jelenik meg a megadott időn belül. Ilyenkor újabb tesztet kell elvégezni.


Az ovulációs teszt kiértékelése

Babatervezés ovulációs teszttel

A szervezetben az LH hormon alapszintje kb. 5-20mlU. Peteérés előtt, az ún. LH csúcs elérésekor ez 40-200mlU-ra emelkedik. A negatív ovulációs teszt azt jelenti, hogy a szervezetben az LH hormon szintje 25mlU alatt van. A tesztcsík színe a hormonszint növekedésével erősödik. Mikor a tesztcsík és a kontroll csík kb. azonos erősségű, az azt jelenti, hogy az LH szintje kb. 25mlU.
A kontroll csík csak azt jelzi, hogy az ovulációs teszt megfelelően működik, megjelenése független az LH szinttől (a kontroll csík csapvizes teszteléskor is megjelenik).
Ha a tesztcsík erősebb lesz, mint a kontroll csík, akkor pozitív az ovulációs teszt, azaz az LH csúcs már nagyon közel van. Az ovuláció az LH csúcs elérése után 24-48 órával következik be, a petesejt élettartama a legújabb kutatások szerint 12-18 óra.
Az LH teszt kettő, ritkán akár három egymást követő napon is lehet határozottan pozitív, hiszen egyik nap az LH hormon „felszálló” ágát kapjuk el a teszteléssel, másik napon a „leszálló” ágat. A peteérés valószínűleg az utolsó pozitív napon, vagy az azt követő napon történik.
Az együttlétet úgy kell időzíteni, hogy a spermiumok a peteéréskor lehetőleg már „várakozzanak” a petesejtre, vagy a petesejt élettartama alatt elérjék azt (útjuk a méhszájtól akár 6-8 óra is lehet). Mindenkire érvényes szabályt az egyedi különbségek miatt nehéz kimondani, de általánosságban az a legjobb, ha a szexuális aktust az első pozitív tesztelést követő napra időzítjük (bizonyos kutatások szerint reggelre, mert az ovuláció sokszor hajnalban történik, így előfordulhat, hogy a petesejt az esetleges esti együttlétet már nem tudja megvárni).
Jó, ha tudjuk, hogy teljesen egészséges pár és tökéletes időzítés esetében a teherbeesés esélye kb. 25%-ra tehető.

Ovulációs teszt grafikon


A peteérés rendellenességei

Egy ciklus során átlagban a nők 80%-ának normális peteérése van, 11%-uknak egyáltalán nincs peteérése és a maradék 9%-nak pedig két vagy akár több peteérése is van.
A normál érzékenységű ovulációs tesztek (25 mlU) a nők 90%-ánál tökéletesen működnek, azonban a fentiek miatt előfordulhat, hogy az LH teszt több napon át pozitív, vagy egyáltalán nem pozitív, vagy egy ciklusban többször mutat LH csúcsot.
Egy menupauzához közelítő nőnél azonban könnyen előfordulhat, hogy egy normál érzékenységű ovulációs teszt sohasem mutat peteérést, mert az LH szint sohasem éri el a 30 mIU/ml szintet.
A másik végletet pedig a PCOS nők jelentik, akiknél előfordulhat, hogy az LH hormon alapszintje is magasabb, mint a normál értékek. Ilyenkor az LH teszt sok napon keresztül pozitív lesz, vagy egy cikluson belül több LH csúcsot is találunk, melyből esetleg csak az utolsót követi valóban peteérés, így nem lehet tudni, hogy igazából mikor ovulálnak.
További információk a Tudástárban