Férfi termékenység

A meddő (orvosi kifejezéssel steril) házasságok aránya pontosan nem ismert, de irodalmi adatok alapján kb. 15%-ra tehető. Hazánkban ez mintegy 400 ezer házaspárt érint. A sterilitás komoly probléma mind az egyén, mind a család és a társadalom számára. Meddőnek nevezzük a házasságot, ha védekezés nélkül, rendszeres (hetente 2-3 alkalommal történő) nemi élet mellett két év alatt sem következik be terhesség. Meddőség gyanúja esetén bizonyos vizsgálatokat azonban már egy év után is érdemes elkezdeni.

A vizeletből kimutatható, hogy biszfenolból, dioxinból és más vegyszerekből a biztonságos szint közel hússzorosa éri átlagosan az embert.

A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint. Egy nemzetközi kutatócsoport Tajvanon azt vizsgálta, miként hat a férfiak egészségére a levegőben lévő szállópor-koncentráció, a hosszú távú kutatásba 6500 15-49 év közötti férfit vontak be.

 

A férfi meddőség kezelésének módszere a kivizsgálás eredményeitől függ. Tudni kell, hogy a kezelés tervezése bizonyos irányok kijelölését jelenti, amelyet a további vizsgálatok után vagy a kezelés során szükség esetén módosítani kell.

A férfiak nemzőképessége a hímivarsejtek (spermiumok) állapotától függ.

A gyermekvállalásra való felkészülés nem csak a leendő anyára ró terheket: a leendő apa pár szabály betartásával sokat tehet azért, hogy a spermiumok megfelelő minőségűek, tehát tökéletesen alkalmasak legyenek a gyermeknemzésre.

A meddő férfiak gyakrabban szenvednek krónikus fogínybetegségben, mint egészséges társaik – állapították meg a Bikur Holim Kórház és a Héber Egyetem – Hadassah Fogorvosi Iskola kutatói, akik azután jutottak erre az előzetes következtetésre, hogy 23 és 52 év közötti, spermaanalízisre érkező férfiakat vizsgáltak.

Azt gondoljuk, készen állunk a gyermekvállalásra, miközben a gyermekkorban szüleink részéről elszenvedett, majd felnőttkorba magunkkal „cipelt” traumák, a lelkünk mélyén eltemetett, lezáratlan vagy fel nem dolgozott konfliktusok miatt a tudatalattink hevesen tiltakozik? Esetleg az jelent gondot, hogy már-már túlságosan görcsösen akarjuk azt a babát, és emiatt nem jön össze?

A napfény jót tesz a férfiaknak, a D-vitamin ugyanis növeli a spermiumok mozgékonyságát, fürgeségét és a sikeres célba érés esélyét.

A túlsúlyos vagy elhízott férfiaknak kisebb az esélye arra, hogy szülővé váljanak, mert hímivarsejtjeik száma kisebb, minősége gyengébb - állapították meg összehasonlító elemzésükben európai kutatók, akik eredményeiket az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján ismertették.

A férfi akkor képes a megtermékenyítésre, ha megfelelő mennyiségű normális hímivarsejtet tud juttatni a nő hüvelyébe. Ezt a folyamatot számos tényező megzavarhatja, s ezek mindegyike infertilitáshoz vezethet.

A tudósoknak sikerült kémcsőben előállítaniuk spermát, ami sok meddő férfinek meghozhatja a reményt az apává váláshoz. A kísérlet során egy kis szövetszelet segítségével képesek voltak mesterségesen spermát termelni, amellyel meg lehet termékenyíteni a petesejteket.

A férfiak nemzőképtelensége lehet közösülési képtelenség (impotencia coeundi, ejtsd: koeundi) vagy tényleges fogamzóképtelenség (impotencia generandi), melyek közül az utóbbival foglalkozunk részletesen. A férfi fogamzóképesség alapfeltételei a közösülési képesség (ld. erektilis diszfunkciók), és a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó termelődése és akadálytalan ürülése, az ivarcsatorna fertőzésmentessége.

Árthatnak ondósejtjeiknek azok a férfiak, akik naponta egy liternél több kólát isznak - állítják dán kutatók.

A japán Yamaguchi Egyetem kutatói arra a felismerésre jutottak, hogy azoknak a férfiaknak, akik mérsékelt mennyiségű mozgást végeznek, mozgékonyabbak a spermáik, mint azoké, akik vagy nagyon keveset, vagy nagyon sokat mozognak.

A férfiak spermaszáma az évek előrehaladtával egyre inkább csökken. Dr. Czeizel Endre orvosbiológus beszélt a férfimeddőségről.

A házimunka öli a spermiumokat, komolyan érintheti egy férfi nemzőképességét - állítják amerikai kutatók.

Az antioxidáns doppingszer a spermáknak? Ausztrál kutatók tücskök tanulmányozása közben arra jöttek rá, hogy az antioxidánsok egy bizonyos kombinációja segíthet a férfiak meddőségi gondjain.

A férfiaknál is ketyeg a biológiai óra, akiknél negyven fölött évente hét százalékkal csökken az apaság esélye - állítják brazil kutatók, akik vizsgálataikat az Amerikai Orvosi Reprodukciós Társaság éves közgyűlésén ismertették Floridában.

Amerikai biológusok szerint az ondósejtekben olyan különleges módon csomagolt állapotban van jelen az örökítő anyag, hogy az nagyobb befolyással van a megtermékenyített petesejt fejlődésére, mint eddig hitték.

A Melbourne-i és az Uppsalai Egyetem munkatársainak a Science oldalain megjelent beszámolója szerint a férfiak meddőségének titkát a sejtek energiatermelő részecskéi, a mitokondriumok hordozzák.

A kávéfogyasztás fürgébbé teszi a spermiumokat, ám úgy tűnik, e tekintetben ez az egyetlen élénkítőszer, amely efféle jótékony hatással bír - mutattak rá brazil kutatók.

A magasabb intelligenciájú, okos, szórakoztató férfiaknak egészségesebbek ivarsejtjeik vannak - fedezték fel amerikai kutatók.

Nézzük mi történik miután együtt voltunk kedvesünkkel, hogy éri el a győztes a célját. Mennyi idő múlva mi történik?

A folátok néven ismert vitaminok, melyeket leggyakrabban a születési rendellenességek megelőzésére alkalmaznak terhes nőknél, a férfiak nemzőképességére és spermáira is jó hatással vannak.

A Sydney-i Egyetemen végzett kutatások szerint a férfiak terméketlenségének a hátterében az esetek egyharmadában az alacsony D-vitamin-szint áll.

Először is szögezzük le, hogy a sperma, magyar nevén ondó nem azonos a spermiummal. Sokan összekeverik. A spermium a hímivarsejtek latin neve.

Ha problémái akadnak a fogamzóképességgel, akkor fontos tudnia, mit tehet azért, hogy egészséges ondóval járuljon hozzá a sikerhez. Ezt szeretnénk elősegíteni az ondósejtek egészségével kapcsolatos összefoglaló cikkünkkel, amelyet a Mayo Clinic weboldalának anyaga alapján készítettünk.

Amikor egy pár terméketlen, mindenki a nőre gyanakszik. Pedig mindkét fél ugyanannyira ludas lehet a dologban. Mára már elég komoly problémává vált a férfiak terméketlensége. 2007-ben csak Amerikában 2,1 millió házaspárt diagnosztizálták terméketlenként. Az összes esetet nem lehet a nők nyakába húzni, jó néhányért a férfiaknak kell felvállalniuk a felelősséget.

Sokan közhelynek tartják, pedig igaz, hogy a férfiak termékenyítőképességére alapvetően hatással lehetnek megrögzött negatív szokásaik, valamint életmódjuk.

Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.

Amikor babát terveznek a párok, könnyedén abba a hibába eshetnek, hogy csak a nő egészségére koncentrálnak. Azonban a férfiaknak is számos új szokást kell kialakítaniuk a felkészülés néhány hónapja alatt.

A családtervezőknek jó hír: az egészséges étrend jelentősen növeli a spermiumok minőségét és mozgékonyságát.

Tévednek azok a férfiak, akik annak reményében tartózkodnak egy ideig a nemi élettől, hogy utána hímivarsejtjeik erőteljesebbek lesznek és így növekszik a megtermékenyítés esélye.

A sok mobiltelefonozás károsíthatja a férfiak termékenységét - mutatták ki amerikai kutatók.

Férfiak, figyelem! A vezeték nélküli internet akár súlyos következményekkel is járhat.