AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2013.10.22 13:06

A férfiak nemzőképessége

A férfiak nemzőképessége a hímivarsejtek (spermiumok) állapotától függ.

A spermiumok a herékben 35 C-on képződnek. Ennél magasabb hőmérsékleten nem termelődnek, vagy a már meglévők elpusztulnak. Alacsonyabb hőmérséklet sem kedvez a spermiumképződésnek, de a meglévőket nem pusztítja el. Épp ezért a herezacskó izmainak összehúzódásával és izzadságmirigyeinek segítségével termosztáthoz hasonló működésével igyekszik biztosítani a megfelelő hőmérsékletet. Az ondósejtek kialakulása hozzávetőlegesen 74 (± 4-5) napot vesz igénybe. A heréből a mellékhere felé haladnak, majd tovább vándorolnak az ondóvezetéken és annak kitágult részében, az ampullában tárolódnak el. A fejlődő spermiumok fele az „öngyilkos” útvonalon elpusztul, az életben maradottak ejakulációkor ürülnek ki és keverednek a különböző mirigyek váladékával. A spermiumok az ejakulatum 1-5%-t teszik ki, a maradék 95 százalék, különböző mirigyek váladéka. A férfiak spermájában a spermiumok száma milliliterenként 15-60 millió között van.

A férfiak nemzőképességét alapvetően az ejakulátumban lévő spermiumok mennyisége és minősége határozza meg.
A nemzőképesség szempontjából fontos a spermiumok száma, a spermiumok mozgási tulajdonsága (motilitás), valamit a normális és kóros alakú spermiumok aránya (morfológiai tulajdonság).

Fél évszázad alatt a férfi ejakulátumában ürülő spermiumok száma egyre csökkent, különösen a világ fejlettebb régióiban és a normál érték 120 millió/ml-ről 15 millió/ml-re apadt. Sajnos az elmúlt évtized statisztikája szerint a férfiak nemzőképességi mutatói fokozatosan romlanak. A normális értéknél alacsonyabb szinten a férfi nemzőképességének valószínűsége csökken. Alacsony spermiumszám esetén kevesebb spermium éri el a petesejtet természetes körülmények között. Ha a spermiumok mozgásában (motilitás) vagy alakjában (morfológia) eltérés van, akkor romlik a túlélés esélye a női ivarszerben illetve a spermium nehezebben jut el a petesejtig.

A spermiumról

A spermium 50-60 mikrométer nagyságú. Ovális alakú, 4-6 mikrométer hosszú feje tartalmazza az örökítő anyagot őrző sejtmagot. A spermiumok fejének első kétharmadát borító sapka tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek a petesejt feloldásával segítik a spermium bejutását a petesejtbe. A fejet és a farkat rövid nyak köti össze. Az 50-55µm hosszú farok 3 részre tagolódik, középdarab, fődarab, végdarab. A középdarabban elhelyezkedő mitochondriumhüvely szolgáltatja a spermium mozgásához szükséges energiaellátást. A 45 µm hosszú fődarab és az 5 µm hosszú végdarab aktív, erőteljes, ostorszerű mozgással 20-25µm/s sebességgel hajtja a spermiumot a petesejt felé.

AZ EJAKULÁTUM VIZSGÁLATÁRÓL

A férfi nemzőképességi vizsgálatának egyik legfontosabb része az ondó vizsgálata. Az ondó (ejakulatum) nyerésének feltételeit nagyon pontosan be kell tartani. A minta levétele előtt 3-5 napos ondótávozási szünet (carentia idő) szükséges. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 5 nappal kell, hogy ondótávozás legyen, majd a vizsgálatig az ondóürítés tilos!

A rendelő biztosítja a sperma levételéhez szükséges helységet.
A magömlés maszturbációval, vagyis kézzel történik, és az ejakulátumot, tiszta száraz üveg vagy műanyag edényben – óvszer nem alkalmas!!! – kell felfogni. Amennyiben ez valakinek nem sikerül, vagy vallási okokból nem végezhet maszturbációt, akkor lehet megszakított közösüléssel is ejakulátumot nyerni. Az ejakulátum levétele általában a rendelőben történik.
A vizsgálatra nyugodt, diszkrét körülmények között kerül sor.
Az ejakulátum makroszkópos, mikroszkópos és automata spermaanalizátorosvizsgálatával képet kapunk többek között a spermiumok számáról, a spermiumok mozgási tulajdonságairól (motilitás), valamint a normális és kóros alakú spermiumok (morfológiai tulajdonság) arányáról.
A nemzőképesség szempontjából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által normálisnaktekintett vizsgálati értékek (2011) a következők:

sperma térfogat: minimum 2ml 
spermium konvecntráció:minimum  ≥ 15 millió/ml
teljes spermiumszám:minimum  ≥ 39 millió/ml
motilitási mutató:minimum  ≥ 40% mozgó
morfológiai mutat:minimum  ≥ 4% normális

 

A FÉRFI VIZSGÁLATÁRÓL

A vizsgált férfival történő megbeszélés során:
Kérdéseket teszünk fel, amelyekkel érdeklődünk általános egészségi állapotáról, életviteléről, fizikai megterheléséről, alkoholfogyasztásról, dohányzásról, gyógyszerek szedéséről, munkakörülményeiről. Érdeklődünk a lezajlott betegségekről, kezelésekről, műtétekről, balesetekről, szexuális szokásokról.
Orvosi vizsgálati eredményeit, esetleges kórházi, klinikai zárójelentéseit hozza magával!!
Ezután a férfi alkatának és a másodlagos nemi jellegeknek a megtekintése után általánosfizikai vizsgálat történik. 
Mindezek után alakítjuk ki véleményünket a férfi nemzőképességéről. Szükség szerint esetleg javasoljuk a vizsgálat megismétlését, andrológiai célvizsgálatokat (mikrobiológiai, képalkotó, immunológiai, genetikai, biokémia vizsgálatok, műtétek, stb.) az infertilitást előidéző ok meghatározására.
Ha lehetséges és szükséges, felállítjuk a kezelési tervet és megkezdjük a kezelést.
A meddő férfi kezelésének módszere a kivizsgálás eredményétől függ, amelyet szükség esetén módosítani kell. A kivizsgálás és a kezelés gyakran hosszú időt vesz igénybe, de a kezelési lehetőségek az utóbbi években sokat javultak, ezt mutatja, hogy a kezelt párok 50 %-ában eredményes a kezelés, bekövetkezik a fogamzás.

(www.urologiarendeles.hu)