Férfi termékenység

A férfiak nemzőképessége

A férfiak nemzőképessége

A férfiak nemzőképessége a hímivarsejtek (spermiumok) állapotától függ.

A spermiumok a herékben 35 C-on képződnek. Ennél magasabb hőmérsékleten nem termelődnek, vagy a már meglévők elpusztulnak. Alacsonyabb hőmérséklet sem kedvez a spermiumképződésnek, de a meglévőket nem pusztítja el. Épp ezért a herezacskó izmainak összehúzódásával és izzadságmirigyeinek segítségével termosztáthoz hasonló működésével igyekszik biztosítani a megfelelő hőmérsékletet. Az ondósejtek kialakulása hozzávetőlegesen 74 (± 4-5) napot vesz igénybe. A heréből a mellékhere felé haladnak, majd tovább vándorolnak az ondóvezetéken és annak kitágult részében, az ampullában tárolódnak el. A fejlődő spermiumok fele az „öngyilkos” útvonalon elpusztul, az életben maradottak ejakulációkor ürülnek ki és keverednek a különböző mirigyek váladékával. A spermiumok az ejakulatum 1-5%-t teszik ki, a maradék 95 százalék, különböző mirigyek váladéka. A férfiak spermájában a spermiumok száma milliliterenként 15-60 millió között van.

A férfiak nemzőképességét alapvetően az ejakulátumban lévő spermiumok mennyisége és minősége határozza meg.
A nemzőképesség szempontjából fontos a spermiumok száma, a spermiumok mozgási tulajdonsága (motilitás), valamit a normális és kóros alakú spermiumok aránya (morfológiai tulajdonság).

Fél évszázad alatt a férfi ejakulátumában ürülő spermiumok száma egyre csökkent, különösen a világ fejlettebb régióiban és a normál érték 120 millió/ml-ről 15 millió/ml-re apadt. Sajnos az elmúlt évtized statisztikája szerint a férfiak nemzőképességi mutatói fokozatosan romlanak. A normális értéknél alacsonyabb szinten a férfi nemzőképességének valószínűsége csökken. Alacsony spermiumszám esetén kevesebb spermium éri el a petesejtet természetes körülmények között. Ha a spermiumok mozgásában (motilitás) vagy alakjában (morfológia) eltérés van, akkor romlik a túlélés esélye a női ivarszerben illetve a spermium nehezebben jut el a petesejtig.

A spermiumról

A spermium 50-60 mikrométer nagyságú. Ovális alakú, 4-6 mikrométer hosszú feje tartalmazza az örökítő anyagot őrző sejtmagot. A spermiumok fejének első kétharmadát borító sapka tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek a petesejt feloldásával segítik a spermium bejutását a petesejtbe. A fejet és a farkat rövid nyak köti össze. Az 50-55µm hosszú farok 3 részre tagolódik, középdarab, fődarab, végdarab. A középdarabban elhelyezkedő mitochondriumhüvely szolgáltatja a spermium mozgásához szükséges energiaellátást. A 45 µm hosszú fődarab és az 5 µm hosszú végdarab aktív, erőteljes, ostorszerű mozgással 20-25µm/s sebességgel hajtja a spermiumot a petesejt felé.

Az ejakulátum vizsgálatáról

A férfi nemzőképességi vizsgálatának egyik legfontosabb része az ondó vizsgálata. Az ondó (ejakulatum) nyerésének feltételeit nagyon pontosan be kell tartani. A minta levétele előtt 3-5 napos ondótávozási szünet (carentia idő) szükséges. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 5 nappal kell, hogy ondótávozás legyen, majd a vizsgálatig az ondóürítés tilos!

A rendelő biztosítja a sperma levételéhez szükséges helységet.
A magömlés maszturbációval, vagyis kézzel történik, és az ejakulátumot, tiszta száraz üveg vagy műanyag edényben – óvszer nem alkalmas!!! – kell felfogni. Amennyiben ez valakinek nem sikerül, vagy vallási okokból nem végezhet maszturbációt, akkor lehet megszakított közösüléssel is ejakulátumot nyerni. Az ejakulátum levétele általában a rendelőben történik.
A vizsgálatra nyugodt, diszkrét körülmények között kerül sor.
Az ejakulátum makroszkópos, mikroszkópos és automata spermaanalizátorosvizsgálatával képet kapunk többek között a spermiumok számáról, a spermiumok mozgási tulajdonságairól (motilitás), valamint a normális és kóros alakú spermiumok (morfológiai tulajdonság) arányáról.
A nemzőképesség szempontjából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által normálisnaktekintett vizsgálati értékek (2011) a következők:

• sperma térfogat: minimum 2ml 
• spermium konvecntráció:minimum  ≥ 15 millió/ml
• teljes spermiumszám:minimum  ≥ 39 millió/ml
• motilitási mutató:minimum  ≥ 40% mozgó
• morfológiai mutat:minimum  ≥ 4% normális

A férfi vizsgálatáról

A vizsgált férfival történő megbeszélés során:
Kérdéseket teszünk fel, amelyekkel érdeklődünk általános egészségi állapotáról, életviteléről, fizikai megterheléséről, alkoholfogyasztásról, dohányzásról, gyógyszerek szedéséről, munkakörülményeiről. Érdeklődünk a lezajlott betegségekről, kezelésekről, műtétekről, balesetekről, szexuális szokásokról.
Orvosi vizsgálati eredményeit, esetleges kórházi, klinikai zárójelentéseit hozza magával!!
Ezután a férfi alkatának és a másodlagos nemi jellegeknek a megtekintése után általánosfizikai vizsgálat történik. 
Mindezek után alakítjuk ki véleményünket a férfi nemzőképességéről. Szükség szerint esetleg javasoljuk a vizsgálat megismétlését, andrológiai célvizsgálatokat (mikrobiológiai, képalkotó, immunológiai, genetikai, biokémia vizsgálatok, műtétek, stb.) az infertilitást előidéző ok meghatározására.
Ha lehetséges és szükséges, felállítjuk a kezelési tervet és megkezdjük a kezelést.
A meddő férfi kezelésének módszere a kivizsgálás eredményétől függ, amelyet szükség esetén módosítani kell. A kivizsgálás és a kezelés gyakran hosszú időt vesz igénybe, de a kezelési lehetőségek az utóbbi években sokat javultak, ezt mutatja, hogy a kezelt párok 50 %-ában eredményes a kezelés, bekövetkezik a fogamzás. (www.urologiarendeles.hu)