Szűrés
Formátum
Érzékenység

Terhességi tesztek

20termék 120

Mit kell tudni a terhességi (hCG) tesztekről?

Az otthon végezhető terhességi tesztek a terhesség korai kimutatására szolgálnak. Általánosságban elmondható, hogy egy 25 mIU/ml-es érzékenységű teszt a fogamzást (nem az együttlétet!) követő 8-10. napon már kimutathatja a terhességet. A terhességi tesztet vizeletből végezzük és a hCG (humán korion gonadotrop) hormon (érzékenységtől magasabb szint feletti) jelenlétét jelzi. Ez a hormon a beágyazódástól termelődik a fejlődőben lévő placentában, szintje a terhesség elején minden másnap megduplázódik. Azonban minden nőnél és minden terhességnél más-más ütemben termelődhet a hCG, ezért mindenkire érvényes megállapítást nem tehetünk.

Terhességi teszt hCG szint változása

Mikor érdemes legkorábban tesztelni?

Túl korai vagy túl érzékeny teszttel való tesztelés

Nagy a kísértés, főleg ha már régóta várunk a babára, hogy minél hamarabb kimutassuk a terhességet. A 10-20mIU/ml-es érzékenységű tesztek ugyan alkalmasak erre, sőt a legtöbb esetben a 25 mIU/ml-es tesztek (a legtöbb teszt ilyen) is kimutatják a terhességet már a menstruáció várt napja előtt, de sok csalódástól megkímélhetjük magunkat, ha bírjuk türelemmel és csak a várt menstruáció napján vagy azt követően tesztelünk. A legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis az első gyermeküket tervezőknél a fogamzások akár 80%-ából, míg a többedik gyermekáldásra várók esetében a fogamzások akár 40%-ából nem alakul ki végül terhesség. Ezekben az esetekben azonban a túl korai vagy túl érzékeny tesztelés pozitív eredményt adhat.

Mikor optimális?

A legjobb, ha a teszteléssel kivárjuk a menstruáció napját, de ha nagyon nem bírjuk cérnával, akkor 25mIU/ml-es terhességi teszttel már tesztelhetünk néhány nappal korábban is. Persze ilyenkor a negatív eredmény még nem biztos (ha még túl alacsony a hormon szintje), halovány pozitívnál pedig mindenképpen ismételjük meg a tesztet 2 nap múlva. Ilyenkor a csík színének erősödnie kell.

Hogyan kell használni?

A terhességi tesztek elvégzéséhez vizeletet kell gyűjteni. A teszt elvégzéséhez a reggeli vizelet a legalkalmasabb, hiszen abban a legmagasabb a hCG hormon koncentrációja.

Tesztjeink megfelelő használatához magyar nyelvű használati utasítást mellékelünk. A használati utasítás a termék oldalon, a termékek leírásában is megtekinthető.

Terhességi teszt kiértékelése

A terhességi teszt pozitív, ha a teszt és a konroll-csík is megjelenik rajta a használati utasításban leírt időn belül. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben emelkedett a hCG szint, azaz valószínűleg terhes.

Az terhességi teszt negatív, ha csak a kontroll-csík látható. Nagyon halvány tesztcsík esetén a tesztet 2 nap múlva érdemes megismételni.

Az terhességi teszt eredménytelen, ha a kontroll-csík nem jelenik meg a megadott időn belül. Ilyenkor újabb tesztet kell elvégezni.

Terhességi teszt felépítése

Mennyire megbízható az eredmény?

A 25mIU/ml-es érzékenységű terhességi tesztek laboratóriumi körülmények között általában 99%-ban pontos eredményt adnak, azaz megbízhatóan jelzik a vizelet hCG szintjét. Az otthoni használatból eredő pontatlanságok (a használati utasítás be nem tartása, pl. az eredmény kiértékelése a megadott idő letelte után) azonban csökkentik a megbízhatóságot. Hamis pozitív ill. hamis negatív eredményt kaphatunk olyan esetekben is, amikor a teszt pontosan jelez, azonban a tesztelés körülményei miatt a terhesség létezését vagy hiányát mégsem igazolja.
Például a túl korán elvégzett negatív teszt pontos lehet, hiszen a vizelet hCG tartalma még nem haladja meg a 25mIU/ml-es szintet, ennek ellenére fennállhat a terhesség, csak a teszt által érzékelt szintet még nem érte el a szervezetben a hCG koncentrációja.
Hamis pozitív eredményt adhat a teszt pl. hCG tartalmú gyógyszerek szedése esetén. Ilyenkor a vizelet hCG szintje megemelkedik, amit a teszt ki is mutat, de ennek oka nem feltétlenül a terhesség, pusztán a gyógyszer hatása.


Terhességi tesztekről még többet olvashat a Tudástárban.