Férfi termékenység

Ezt egye a férfi, ha gyereket akar

Ezt egye a férfi, ha gyereket akar

A családtervezőknek jó hír: az egészséges étrend jelentősen növeli a spermiumok minőségét és mozgékonyságát.

„Az vagy, amit megeszel!" – ez már régóta hangoztatott mondás, de a termékenységgel kapcsolatban is fokozottan igaz. A legújabb kutatás szerint ez az elv a spermiumok erejére és minőségére is kiterjeszthető.

A vörös húsokban és feldolgozott gabonában gazdag étrendek károsítják a spermium mozgékonyságát, a transzzsírokban gazdag étrend pedig csökkenti a spermiumok mennyiségét a ondóban – derült ki az Amerikai Reprodukciós Orvostani Társaság éves konferenciáján közzétett kutatásból.

„Az egészséges étrend jót tesz a sperma minőségének – mondja Audrey J. Gaskins a Harvard Egyetem orvosi karának vezetőkutatója. – A spermiumok mozgékonyságát különösen a halban, friss gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben és zöldségekben gazdag étrendek javítják, célszerű ezért, ha az utódot tervező férfiak ezt fogyasztják.

A teszt során 188, tizennyolc és huszonkét év közötti férfi étkezési szokását és ondóját vizsgálták. A férfiak táplálkozási kérdőíveket töltöttek ki, amely alapján a kutatók két, nyugati (vörös hús, finomított szénhidrátok, édesség és energiaitalok) illetve bölcs (hal, gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák) étrendi kategóriákba osztották őket. Ezt követően spermavizsgálatot végeztek, amivel meghatározták a spermiumok mozgékonyságát, koncentrációját és formáját.

Az eredmények alapján az étrend a spermiumok alakját és számát nem befolyásolta, ugyanakkor a nyugati étrend csökkentette a mozgékonyságot.