Férfi termékenység

Megtalálták a férfi meddőség titkát?

Megtalálták a férfi meddőség titkát?

A Melbourne-i és az Uppsalai Egyetem munkatársainak a Science oldalain megjelent beszámolója szerint a férfiak meddőségének titkát a sejtek energiatermelő részecskéi, a mitokondriumok hordozzák.

A sejtek génjei szoros minőségi kontroll alatt vannak. Ha valamilyen mutációt szenvednek, a biológiai javító mechanizmusok próbálják korrigálni a hibát, emiatt az ilyen mutációk előfordulása a teljes populáció szintjén igen alacsony. Sajnos ez a kontroll jóval kevésbé érvényesül a mitokondrium szintjén.

A mitokondriumok génjei abból a szempontból speciálisak, hogy a gyermek azokat teljes egészében az anyától örökli. A vizsgálatot vezető Dr. Damian Dowling és Paolo Innocenti arra a következtetésre jutott, hogy a mitokondriális gének károsodása a nőkben nem, csupán a férfiakban jár számottevő következményekkel. Megállapításaikat gyümölcslegyeken demonstrálták.

A tanulmány szerint a mitokondriális gének állapota az összes többi gén mintegy 10 százalékának kifejeződését befolyásolja férfiak esetén, azonban nőknél nincs hatása. Ráadásul az érintett gének zöme a szaporodási szervrendszert, a szaporodókészséget érinti. Vagyis a mitokondriumok számos olyan mutációt hordozhatnak, mely kapcsolatba hozható a férfiak meddőségével. [medipress.hu]