Férfi termékenység

Antioxidáns dopping a kevésbé fürge spermiumoknak

Antioxidáns dopping a kevésbé fürge spermiumoknak

Az antioxidáns doppingszer a spermáknak? Ausztrál kutatók tücskök tanulmányozása közben arra jöttek rá, hogy az antioxidánsok egy bizonyos kombinációja segíthet a férfiak meddőségi gondjain.

A kutatást Dr. Maria Almbro és Leigh Simmons professzor a Nyugat-ausztráliai Egyetem Evolucionáris Biológia Központjából, valamint Dr. Damian Dowling a Monash Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének munkatársa végezték, megfigyeléseiket pedig az Ecology Letters című neves folyóiratban tették közzé.

Simmons professzor beszámolt róla, hogy a szabad gyökökként ismert erősen reaktív molekulák a testet működtető sejtfolyamatok melléktermékei, amelyek - hacsak nem semlegesítik őket az antioxidánsok - károsíthatják a sejteket. Dr. Almbro hozzátette, hogy a spermák nagyon védtelenek a szabad gyökök támadásival szemben, és a tanulmány alapján a spermakárosodás elleni legjobb védekezés, ha két antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe: E-vitamint és béta-karotint.

Egyes állatokra jellemző, hogy a nőstények egy időben több különböző hím spermáját is tárolják magukban, amelyek közt verseny zajlik, hogy melyik tudja megtermékenyíteni a petéket. "Lényegében elmondhatjuk, hogy a spermák komoly háborút folytatnak a nőstényeken belül, és a legversenyképesebb fogja végül elnyerni a petesejtet. A tanulmányunkból az derült ki, hogy azoknak a hímeknek a spermái, akiket antioxidánsokkal etettünk, könnyedén legyőzték azoknak a rivális hímeknek a spermáit, akiktől megvontuk az antioxidánsokat" – fejtette ki a professzor.

Dr. Dowling összegzésként hozzátette, hogy az antioxidánsok jótékony hatása már korábban is ismert volt, és a mostani kísérletek abban jelentenek újdonságot, hogy nem kémcsőben, hanem élő állatokon bizonyították be mindezt. A továbbiakban a kutatók arra készülnek, hogy meghatározzák azt a pontos mechanizmust, amely révén a tücskökben az antioxidánsok kifejtik jótékony hatásukat a hímek fogamzó képességére. [medipress.hu]