Férfi termékenység

Férfi meddőség és fogínybetegségek

Férfi meddőség és fogínybetegségek

A meddő férfiak gyakrabban szenvednek krónikus fogínybetegségben, mint egészséges társaik – állapították meg a Bikur Holim Kórház és a Héber Egyetem – Hadassah Fogorvosi Iskola kutatói, akik azután jutottak erre az előzetes következtetésre, hogy 23 és 52 év közötti, spermaanalízisre érkező férfiakat vizsgáltak.

A három éves bevezető tanulmány szerint a férfiak 13%-ának volt egészséges a fogínye, 50%-nál találtak fogínygyulladást, 32%-ban krónikus fogínybetegséget diagnosztizáltak, 5%-nak pedig előrehaladott fogínybetegsége volt. Termékenységi szempontból nagyjából harmaduknál (34%) találtak egészséges spermiumokat, 52% esetében alacsony spermaszámot számoltak, 14%-nál pedig spermahiány állt fenn.

A legmegdöbbentőbb adatnak az bizonyult, hogy az alacsony spermaszámú férfiak 65%-ának volt fogínygyulladása, míg a normális spermaszámúaknál ez az arány 48% volt, a spermahiányos esetek felében pedig krónikus fogínygyulladást találtak.

Fogínybántalmaknál a megfigyelések szerint többnyire a spermiumok mozgása is csökken. A kutatók következtetései szerint a fogínybetegségek magasabb aránya alacsony spermaszám esetén „kapcsolatot jelenthet a meddőség, a csökkent ondóminőség és a fogínybetegségek között”. Véleményük szerint a fogínyfertőzések kezelésével javítható lenne az ondóminőség, és csökkennének a meddőségi problémák. Felhívták azonban a figyelmet, hogy nagyobb esetszámú tanulmányok szükségesek a további vizsgálatokhoz és a megfelelő statisztikához.

A fogínygyulladást korábban már összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a stroke-kal, a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal, és egyes tanulmányok szerint komoly veszélyt jelent a légúti megbetegedésekben, a csontritkulásban és a cukorbetegségben. (vital.hu)