AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2013.09.26 18:05

Férfi meddőség és fogínybetegségek

A meddő férfiak gyakrabban szenvednek krónikus fogínybetegségben, mint egészséges társaik – állapították meg a Bikur Holim Kórház és a Héber Egyetem – Hadassah Fogorvosi Iskola kutatói, akik azután jutottak erre az előzetes következtetésre, hogy 23 és 52 év közötti, spermaanalízisre érkező férfiakat vizsgáltak.

A három éves bevezető tanulmány szerint a férfiak 13%-ának volt egészséges a fogínye, 50%-nál találtak fogínygyulladást, 32%-ban krónikus fogínybetegséget diagnosztizáltak, 5%-nak pedig előrehaladott fogínybetegsége volt. Termékenységi szempontból nagyjából harmaduknál (34%) találtak egészséges spermiumokat, 52% esetében alacsony spermaszámot számoltak, 14%-nál pedig spermahiány állt fenn.

A legmegdöbbentőbb adatnak az bizonyult, hogy az alacsony spermaszámú férfiak 65%-ának volt fogínygyulladása, míg a normális spermaszámúaknál ez az arány 48% volt, a spermahiányos esetek felében pedig krónikus fogínygyulladást találtak.

Fogínybántalmaknál a megfigyelések szerint többnyire a spermiumok mozgása is csökken. A kutatók következtetései szerint a fogínybetegségek magasabb aránya alacsony spermaszám esetén „kapcsolatot jelenthet a meddőség, a csökkent ondóminőség és a fogínybetegségek között”. Véleményük szerint a fogínyfertőzések kezelésével javítható lenne az ondóminőség, és csökkennének a meddőségi problémák. Felhívták azonban a figyelmet, hogy nagyobb esetszámú tanulmányok szükségesek a további vizsgálatokhoz és a megfelelő statisztikához.

A fogínygyulladást korábban már összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a stroke-kal, a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal, és egyes tanulmányok szerint komoly veszélyt jelent a légúti megbetegedésekben, a csontritkulásban és a cukorbetegségben. (vital.hu)