Férfi termékenység

Mit tehetnek a férfiak egészségükért a fogantatás előtt?

Mit tehetnek a férfiak egészségükért a fogantatás előtt?

Amikor babát terveznek a párok, könnyedén abba a hibába eshetnek, hogy csak a nő egészségére koncentrálnak. Azonban a férfiaknak is számos új szokást kell kialakítaniuk a felkészülés néhány hónapja alatt.

A termékenység kérdései nem hárulnak kizárólag a nőre. Tudjuk viszont, hogy a férfiakat érő hatások is termékenységi problémákhoz vezethetnek, és növelhetik az esélyét bizonyos születési rendellenességek kialakulásának.
A meddő párok esetében kb. egyharmad arányban érintettek a férfiak. Amennyiben termékenységi problémák merülnének fel, máris egy lépéssel előrébb leszel, ha követsz bizonyos egyszerű lépéseket a legjobb fizikai állapot eléréséhez a fogamzásig. 

Kérj időpontot az orvosodtól

Itt az ideje, hogy találj egy olyan orvost, akiben bízol és kérj egy fogamzás előtti időpontot.

Takarítsd ki a gyógyszeres szekrényt

Hagyj fel annyi gyógyszer szedésével, amennyivel csak lehet. Beszélj az orvosoddal a vényköteles gyógyszereidről. Lehet, hogy abba kéne hagynod néhányuk szedését vagy újakat bevezetni helyettük. A következő szereknek ismert hatása van a férfi termékenységre:

      • Fekélyekre, gyomor-bélrendszeri problémákra és húgyúti fertőzésekre kapott gyógyszerek. Ezek a szerek hatással lehetnek a spermiumok termelésére és számára.
      • Az asztma, köszvény és bőrproblémák kezelésére használt gyógyszerek szintén hatással vannak a férfi termékenységre.
      • A kemoterápia vagy a sugárzás terméketlenséget vagy jelentős változást okozhatnak a spermiumok minőségében és mennyiségében.

Vess egy pillantást a környezetedre

A különböző vegyszerek (műtrágyák, ólom, nikkel, higany, króm, etilén-glikol-éterek, petrol vegyszerek, benzin), vagy a sugárzás csökkenthetik a spermiumok mennyiségét, ronthatják a minőségét és akár terméketlenséghez vagy vetéléshez vezethetnek.

Egyél és aludj!

Kevés olyan férfi van, aki ellenkezne ezzel. A problémát az általad fogyasztott ételek is okozhatják.  Tudd meg, hogy mi lenne a megfelelő testsúly számodra és változtasd meg az étrended és edzéstervedet ennek megfelelően.

Kutatások szerint a kevés spermával rendelkező férfiak cinkhiányban szenvednek. A következő ételek cinkben gazdagok és növelhetik a termékenységedet: hús, teljes kiőrlésű gabonapelyhek, tengeri ételek és tojások. A szelén, ami a brazil dióban, húsban, halakban, gombákban és gabonapelyhekben található meg, bizonyítottan javítja a termékenységet. Nagyobb mennyiségű E vitamin bevitele is segítheti a folyamatot.

Hagyj fel a káros szenvedélyeddel

Kerüld az alkohol, a dohány, a kábítószerek használatát. A túl sok alkohol csökkentheti a cinkszintet, a drogok pedig rontják a spermium minőségét. Néhány kutatás most is folyamatban van, melyek a dohányzás és néhány ritka szívrendellenesség közötti kapcsolatot vizsgálják, azonban további kutatások szükségesek a pontos következtetés levonásához. A marihuána bizonyítottan hat a spermiumok minőségére és mennyiségére, azonban a születési rendellenességekkel kapcsolatban nincsenek bizonyítékok.

Tartsd hűvösen a heréidet

A jacuzzikból, szaunákból, hosszú forró zuhanyzásokból (30 percnél hosszabb), melegítőpárnákból, elektromos takarókból és a szűk ruhákból származó hő olyan hatásnak teheti ki a heréket, amely rontja a termelődő spermiumok minőségét.

Egy időre maradj távol a kerékpártól

A kerékpározás sok súrlódást és lökődést okozhat, ami növeli a heréid hőmérsékletét. A hőemelkedés és a sérülések veszélye súlyosbíthatja a már eleve kis mennyiségű spermium állapotát

Mit szabad?

A fentiek egy igen hosszú „mit nem szabad” listának tűnhetnek. Íme, egy „mit szabad” lista, ami segíthet túlesni a nehezebb részeken:

Gondolj arra, hogy mindeközben egészségesebb leszel és megelőzöl sok más jelentős egészségügyi komplikációt!

Vegyél be multivitamint, férfi termékenységet segítő táplálékkiegészítőket!
Továbbra is élvezd az együttléteket pároddal! Sokan feladatként gondolnak a szexre, ha épp a terhesség a cél. Ne felejtsd el, hogy ez több egy egyszerű gyerekcsinálásnál!
Legyél romantikus. Az életed meg fog változni (pozitívan) a baba születése után, már sosem lesz olyan mint most. [csaladinet.hu]