Női termékenység

Ovulációs kalkulátor és ovulációs teszt

Ovulációs kalkulátor és ovulációs teszt

Az ovulációs teszt csík az ovulációs kalkulátorhoz képest sokkal pontosabban mutatja meg a peteérés idejét, azaz az együttlét ideális időpontját.

Az ovulációs kalkulátor használata csak azoknak ajánlott, akiknek óramű pontosságú a menstruációja, de a kalkulátor eredménye még náluk sem mindig pontos. Ugyanolyan hosszú ciklus mellett van aki korábban ovulál, és van aki később, ezért az ovulációs kalkulátor nem ad testreszabott eredményt, az egyéni eltéréseket nem tudja figyelembe venni. Mivel a petesejt élettartama a legújabb kutatások szerint csak 6-12 óra, már egyetlen nap tévedés miatt is el lehet mulasztani az együttlét ideális pillanatát.

Az ovulációs kalkulátor működése

Az ovulációs kalkulátor azon a feltételezésen alapul, hogy a luteális fázis (azaz a peteéréstől a menstruációig tartó időszak) minden nőnél 14 napos. A kalkulátor az utolsó menstruáció időpontja és a ciklus hossza alapján számolja ki a peteérés időpontját úgy, hogy az utolsó menstruáció időpontjához hozzáadja a megadott ciklushosszt, majd 14 napot visszaszámol.
A módszer több ok miatt is pontatlan. Már az alapfeltételezés sem érvényes mindenkire. Vannak 10 ill. 16 napos luteális fázisú nők is, de ha ehhez hozzávesszük a ciklus hosszának egyéni, sőt alkalmankénti változásait, a módszer megbízhatósága olyan alacsonnyá válik, hogy nem tekinthetjük tudományosan megalapozottnak, csupán játéknak.

Az ovulációs tesztekről

Az ovulációs tesztek – a kalkulátorral ellentétben – személyre szabott eredményt adnak, hiszen a vizelet hormontartalmát vizsgálják.
A peteérést minden esetben az LH hormon szintjének megugrása előzi meg, melyet a teszt nagy biztonsággal kimutat. A peteérés az LH csúcsot követően 12-36 órán belül bekövetkezik. Az együttlét ideális időpontja minden pozitív teszteredményt adó nap, és az első negatív nap.

Ovulációs teszt használatával megsokszorozhatja a megtermékenyülés esélyét.