Női termékenység

Felkészülés a terhességre

Felkészülés a terhességre

Életed egyik legfontosabb döntése, amikor az anyává válás mellett döntesz. Persze fontos a karrier, de amikor anya leszel, az egész világ megváltozik. Egy kisbaba érkezése mindent átformál, nem csak a gondolkodásmódodat, életfelfogásodat, de a testedet is.

Felkészülés testileg a gyermek vállalására

Mielőtt belemelegednétek a „mindent a babáért” hadműveletbe, érdemes megfontolni néhány dolgot a munkahelyeddel kapcsolatosan. Teherbe esés előtt érdemes visszavenni a tempóból, a stresszes életmód, a túlzott sportolás, vagy az extrém túlsúly nem kedvez a fogamzóképességnek.
Nemcsak a munka mennyisége, de a munka körülményei is fontosak a várandósság szempontjából: ha a leendő anyuka veszélyes vegyszerekkel, szerves oldószerekkel, egészségre ártalmas festékekkel, sugárzó anyagokkal dolgozik, a fogamzás előtt néhány hónappal kérje más munkakörbe magát.
Persze mondani könnyű, de megvalósítani annál nehezebb. Egy kémikus nem pattanhat föl a székéből: gyerekek, én három hónap múlva teherbe szeretnék esni, úgyhogy hazamentem.

A veszélyes helyen dolgozó kismama csak akkor mehet betegállományba, amikor a terhesség ultrahangvizsgálattal kimutatható.
Ám a babát megelőző figyelem nem csak a leendő anyuka dolga! Fontos, hogy a leendő apuka is kivegye a részét belőle, hagyjon fel a dohányzással és a túlzott alkoholfogyasztással. Hordjon szellős alsónadrágot, és harcra fel!

S.O.S teendők babavárás előtt

Most kényes területet érintünk. Ha van elég bátorságod, teherbe esés előtt intézz el minden olyan elvégezendőt, amit már jó ideje napolgatsz. Ilyen lehet pl. a fogorvosi vizsgálat – amalgám tömések eltávolítása, foghúzás, tömés… Hidd el, a terhesség alatt, s majd a babával a karodon elég nehéz lesz az ilyesmit kivitelezned, hacsak nincs talonban két nagymama.
Érdemes a kötelező tüdőszűrésen is túlesned, valamint felkeresned a nőgyógyászodat a kötelező rákszűrés miatt.
Ha bármilyen krónikus betegséged van, vagy folyamatosan gyógyszert szedsz, mindenképpen közöld orvosoddal a tervezett terhességet!
Mivel leendő kisbabád a szervezetedből nyeri majd a tápanyagot a fejlődéséhez, növekedéséhez, ezért fontos, hogy megfelelően felkészítsd testedet a változásokra. Sokkal több kalciumra, magnéziumra, vasra, különböző vitaminokra és nyomelemekre lesz szükséged, mint korábban. Megfelelő multivitamin komplex szedésével sokkal könnyebb a babát kihordani, kevesebb a terhességi rosszullét, a lábgörcsölés, és egészségesebb a kisbaba.

Felkészülni a terhességre lelkileg is!

A legtöbb nő életében egyszer csak eljön az a pillanat, amikor oldhatatlan vágyat érez egy kisbaba után. Azonban sok nőt visszatántorít a gyermekvállalásról félelmei a szüléssel kapcsolatosan, vagy egyszerűen csak az, hogy nem tudja magát jó szülőnek elképzelni. Egy kisbaba érkezése felborítja a leendő anyuka életét, értékrendjét, hormonháztartását és még ki tudja mit.
Sok anya nehezen birkózik meg a gondolattal, hogy az addig izgalmas, nyüzsgős életéből egyszeriben az otthon négy fala közé reked egy sírós, nyűgös kisbabával. A nyakába szakadnak a mindennapi gondok, a háztartás, a főzés, a baba gondozása, nevelése.
Sok anya nehezen viseli az alárendelt szerepet, mert míg a kisbabával otthon marad, addig a kenyérkereső az apa lesz, így „eltartottnak” érezheti magát.
Sok anya aggódik a testi változások miatt. Megnyúlhat a cici, nő a súly, a gátseb maradandó nyomot hagy, megereszkedik a pocak… Mind-mind riasztó lehet egy leendő anyuka számára.
Fontos, hogy tudatosítsd magadban: nemcsak babázásról, hanem huszonnégy órás, kőkemény szolgálatról van szó! Egyszerre kell lenned: gondos édesanya, precíz takarítónő, kedves dadus, engedelmes feleség valamint szexistennő. Emellett bele kell törődnöd, hogy ha gyermeked születik, sűrűn előfordulhat majd, hogy nem tudod egy ültő helyedben megenni a vacsorát, vagy nem tudod végig nézni a kedvenc sorozatodat… Eleinte a szoptatás miatt, később a váratlan betegségek szólhatnak bele az előre tervezett programjaidba.

Felkészülni a terhességre anyagilag is

Egyre több házaspár úgy gondolja, előbb megteremt minden anyagi feltételt a kis trónörökös érkezéséhez. A gyermekvállalás időpontja főként emiatt tolódik egyre későbbre, s ma már nem ritka, hogy a harmincas éveik elején vállalnak gyermeket, holott néhány évtizeddel ezelőtt ők már „öreg” kismamának számítottak.
A másik véglet, amikor a szülők nem várják ki az ideális anyagi helyzetet, belevágnak a gyermekvállalásba, lesz ami lesz alapon, s bíznak abban, az élet gyerekkel is megy tovább.
Mindkét esetnek lehet jó és rossz végkifejlete is. Az évekig az anyagi biztonságért dolgozó párnak sokszor nagy az esélye arra, hogy érzelmileg eltávolodnak egymástól, mire a baba megérkezik, de a bizonytalanságba érkező baba is hozhat ugyanilyen konfliktust.

A valóság az, hogy a gyermek szempontjából nem az a fontos, hogy a legmodernebb babakocsi, és szuperfelszerelt babaszoba várja, hanem hogy a szülők szívében legyen számára hely.
Ha a szülőpár úgy érzi biztonságban gyermekét, hogy megteremtette a tárgyi és anyagi feltételeket, akkor legjobb, ha felkészülnek a gyermekvállalásra. Számukra ez is a lelki felkészülés része. Van, akinek nem kiemelkedően fontosak az élet tárgyi feltételei. El tudja képzelni, hogy gyermeke használt ruhában jár, unokatesóktól örökölt kiságyban alszik. Ha mindkét szülő így érez és gondolkodik, ők is jó feltételeket teremthetnek a család kiegyensúlyozott életéhez.

A fent felsorolt élethelyzetek miatt bízom benne, azért nem ment el a kedvetek a gyermekvállalástól, mert bármilyen nehéz is egy, két vagy több kisgyermekkel, ennél szebb és boldogabb időszakod sohasem lesz az életed során! [babapraktika.hu]