Női termékenység

A méhszáj helyzete és nyitottsága

A méhszáj helyzete és nyitottsága

A méhszáj helyzetének és nyitottságának vizsgálata sokat segíthet a termékeny időszak meghatározásában.

A méhszáj helyzete és nyitottsága a női ciklus során hormonhatásra változik, s ezért nagyon sok információt árul el arról, hogy épp hol tartunk a ciklusban.

A méhszáj vizsgálatát mindig tiszta kézzel végezzük! Aki hajlamos a fertőzésekre, inkább kerülje ezt az önvizsgálati módszert! A méhszájat minden nap azonos időben vizsgáljuk. A vizsgálat során állapítsuk meg a méhszáj magasságát (milyen hosszúnak érezzük a hüvelyt), nyitottságát (zárt, nyiltott), tapintatát (kemény vagy puha) ill. nedvességét. Az eredmények megbízható kiértékeléséhez ismernünk kell testünket, ezért ne várjunk áttörést az első vizsgált ciklusban.

A ciklus első felében a méhszáj általában kemény, száraz és zárt (orr tapintatú) és könnyű elérni, azaz alacsonyan helyezkedik el a hüvelyben.

A peteéréshez közeledve a méhszáj a hormonok hatására fokozatosan felpuhul, egyre nedvesebb lesz, lassan kinyílik (száj tapintatú) és egyre magasabbra kerül (egyre nehezebben érhető el).

Az ovulációt követően a méhszáj ismét keményebbé, szárazabbá, zártá és könnyebben elérhetővé válik.

Ha követjük a fent leírt változásokat, megismerjük testünket, segítséget kapunk a termékeny napok meghatározásához, s ezzel növelhetjük a teherbe esés esélyét.