Női termékenység

A rejtélyes FSH

A rejtélyes FSH

Ez a hormon nők esetében a petesejtek érési folyamatáért felelős. A normáltól eltérő FSH szint akadályozhatja a fogamzást, így kivizsgálásnál fontos figyelni erre a hormonra is.

Az FSH (folliculus stimuláló hormon) fő feladata, hogy elősegítse a peteérést, serkentse a tüszőérést. Hat a petefészekre, és szabályozza az ott termelődő hormonok - elsősorban az ösztradiol és progeszteron - elválasztását. „Mint tudjuk, a női ciklus három fázisra oszlik. Az FSH hormon stimuláló hatása az első fázisban dominál, ez felel a tüszőérésért, azaz az érett petesejt kialakulásáért. Az ún. folliculáris fázis során több fejlődésnek indult tüszőből választódik ki, és érik meg egyetlen (nagyon ritkán több) petesejt, amelyet domináns tüszőnek nevezünk. Ez idő alatt a méhnyálkahártya felkészül az esetleg megtermékenyült petesejt beágyazódására” – magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont orvosa. A tüszőérés és a petefészek hormon elválasztása mellett az FSH az ösztrogén termelődését serkenti.

FSH és LH

„A női ciklus közepén a domináns tüszőben igen nagy mennyiségben termelődik az ösztrogén, amelynek következtében megnő az agyalapi mirigy luteinizáló hormon (LH) elválasztása. Ennek hatására, általában a 14. ciklusnapon bekövetkezik az ovuláció, azaz megtörténik a petesejt kilökődése. A sárgatest fázisban tehát szintén fontos az FSH, mert serkenti a petefészekben termelődő ösztrogén termelődését. Ezt követően, a luteális fázisban is jut szerep az FSH-nak: ekkor a petesejt kilökődésének helyén kialakul a sárgatest, ami a ciklus második felében progeszteront választ ki. Ennek serkentésében az FSH szintén fontos szerepet tölt be” – sorolja a doktor nő. Az FSH egyébként az agyalapi mirigyben termelődik, és nem csak a nők szervezetében - a férfiakban a normál hereműködés, spermiumérés- és termelés folyamatában játszik szerepet. Mindennek tudatában nem kérdés, hogy a normáltól eltérő FSH szint milyen nagy galibákat tud okozni babatervezés idején.

Az sem jó, ha alacsony, az sem, ha magas

Férfiaknál és nőknél az FSH és LH vizsgálatot meddőség kivizsgálására is alkalmazzák, például azért, hogy megállapítsák: az esetleges menopauza áll-e a terméketlenség hátterében? A magas FSH utalhat továbbá a petefészek működés gyengülésére, azaz a petesejt megérésének zavarára, s emiatt a sárgatest fázis kiesésére. Ezek miatt nem tud létrejönni a terhesség.

A nők szervezetében emelkedik az FSH szint például az alábbi esetekben:

  • menopauza
  • policisztás ovárium szindróma
  • a petefészkek fejlődési rendellenessége
  • a petefészkek károsodása (pl. kemoterápia, sugárterápia vagy bizonyos gyógyszerek szedése miatt)
  • az ovariumok daganatos megbetegedése következtében

Az alacsony FSH szint nőkben összefügghet fogamzásgátló tabletta szedésével, agyalapi mirigy vagy hipotalamusz működési zavarának következménye lehet nőkben és férfiakban egyaránt.

Mikor kell mérni az FSH szintjét?

Leggyakrabban meddőségi kivizsgálás részeként kérik a hormonszint meghatározását, de vizsgálják szabálytalan női ciklus okának kivizsgálása során, korai klimax, menstruációs problémák, vérzészavarok, szőrnövekedési problémák esetén, valamint az agyalapi mirigy betegségeinek felderítésében, és akkor is, ha felmerül a petefészkek vagy herék kóros elváltozása. Férfiakban az alacsony spermiumszám okának felderítéséhez szokták vizsgálni. Nőkben leginkább a menstruációs ciklus 2-4. napján nézik az FSH szintjét legtöbb esetben a vérből, de néha vizeletminta is szükséges lehet. Gyakran az FSH vizsgálatot más vizsgálatokkal (LH, tesztoszteron, ösztradiol, progeszteron) együtt alkalmazzák a meddőség kivizsgálásban.

Alternatív terápiák is segíthetnek

„A petefészek normál működésének helyreállításában a teljes körű női hormondiagnosztika játszik szerepet, szükség szerint kiegészítve más hormonokkal. Pajzsmirigy-, inzulin rezisztencia vizsgálat, hüvelyi ultrahang vizsgálat alapján oki diagnózist kell felállítani az oki kezelés megindításához” – mondja a szakértő, aki a kezelés kapcsán azt mondja: ahhoz, hogy a megtermékenyült petesejt beágyazódhasson, gyógyszeres, részben gyógyszeres és alternatív terápiák (fitoterápia, homeopátia, reflexzóna masszázs, táplálkozásterápia, stresszoldás, alvásterápia, AVIVA torna) együttese, illetve gyógyszer nélkül, az előbbiek együttese lehet a megoldás.

Mennyi az annyi?

Nőkben az FSH szintje ciklusfüggő:

  • korai follikuláris fázisban: 2.5 – 12 IU/L
  • follikuláris fázisban: 3.5 – 14 IU/L
  • ovuláció szakaszában: 4.5 – 25 IU/L
  • luteális fázisban: 1.7 – 8 IU/L

(A változó kort követően, amikor a petefészkek működése megszűnik, szintje megnő: 26 – 135 IU/L)

Férfiakban a serdülőkor után az FSH viszonylag állandó szintet mutat, a normál érték: 1.5 – 12 IU/L. [hellobaby.hu]