Női termékenység

A nagy pillanat - az ovuláció jelei

A nagy pillanat - az ovuláció jelei

Ha figyelsz tested jelzéseire, s megtanulod értelmezni azokat, kisbabád is nagyobb eséllyel foganhat meg.

A „hivatalos” álláspont szerint a teherbeesés legjobb módszere a heti többszöri szex – a teljes menstruációs cikluson keresztül. A női fogamzóképesség általában az ovuláció előtti pár napban a legerőteljesebb, de a sikeres megtermékenyülésnek – a jó időzítésen túl – számos egyéb feltétele is van, például az, hogy a spermiumok között elegendő mennyiségben legyenek egészséges egyedek. Az ovuláció időszakát több testi tünet kíséri a női szervezetben, melyekre feltétlenül érdemes odafigyelned és akár hónapról-hónapra egy füzetben feljegyezned. Összegyűjtöttük neked, melyek ezek.

A ciklus hossza

A legegyszerűbb módja a fogamzóképes napok meghatározásának, ha kiszámolod egy átlagos menstruációs ciklus alapján. Így előre láthatod a következő ovuláció idejét. A luteális fázis hossza (ez az ovuláció és a menstruáció közötti szakasz) általában hónapról hónapra ugyanolyan hosszú, kb. 13–15 nap. Ezért ha pár hónapon keresztül megfigyeled, pontosan tudni fogod, melyik az a hét, amikor az ovuláció ideje elérkezik. A menstruáció első napjához egyszerűen adj hozzá 13–15 napot, és az így kapott időszakban gyakran bújjatok ágyba.
A ciklus hossza önmagában persze nem ad teljesen megbízható eredményt, így érdemes más módszerekkel kombinálni.

Testhőmérséklet

Az ovulációt követően megemelkedik a progeszteron hormon szintje, s ezzel együtt a testhőmérséklet is nő. (Ez nem számottevő, kb. 0,4 C fok.) Ha minden reggel megméred a hőmérsékletedet (közvetlenül ébredés után ugyanis a legmagasabb), látni fogod, mikor ovulálsz. Sajnos ez csak utólagos eredményt mutat, így érdemes feljegyezned egy rövid időszakon keresztül, majd az adott hónapban elébe menni az eseményeknek.

A méhszáj pozíciója

Bár kevesen tudják, a méhszáj helye változik a ciklus folyamán. Ez a mozgás, bár nem érezzük, segíthet meghatározni a termékeny napjaidat. A ciklus elején a méhszáj keményebb, az orrhegyhez hasonló tapintású, alacsonyan helyezkedik el a hüvelycsatornában, és majdnem zárva van. Ahogy a termékenység a ciklus során nő, úgy felfele mozdul el, nyitottabbá, puhábbá válik, és olyan tapintatú lesz, mint az ajkad. Az ovuláció elmúltával aztán lassan ismét visszatér a kiindulási pozícióba.

A hüvelyváladék

Biztosan megfigyelted már, hogy a hüvelyváladék mennyisége a ciklus elején és végén kevés. A peteérés idején viszont bővebb, és olyan, mint a tojásfehérje: nyúlós és átlátszó. Bár ez számodra talán zavaró, hidd el, nem véletlenül van így: segíthet meghatározni, a hónap mely napjaiban vagy termékeny.

Testi változások

Vannak nők, akik az ovulációt közvetlen megelőzően egyoldalú hasgörcsöket élhetnek meg. Ezek lehetnek pár percesek, de akár órákon át is tarthatnak. Néha a mell is változik: nagyobb lesz vagy puhább. Ha ilyet tapasztalsz magadon, fogd fel úgy, hogy érzékeny a tested, és légy büszke rá. Ez is jelzés!

Emelkedett hangulat és boldogság

Sokak libidója megnő, szebbnek, magabiztosabbnak érzik magukat termékeny periódusuk alatt. Logikus, hogy akkor válsz vonzóvá a másik nem számára, amikor itt a legmegfelelőbb ideje. Ez is figyelemfelkeltő lehet számodra.

Ovulációs tesztek

Ha úgy érzed, tested nem „küld” számodra egyértelmű jeleket vagy nem tudod azokat értelmezni, akkor létezik számodra egy egyszerű megoldás is: az ovulációs teszt. Ez az LH hormon szintjét méri a szervezetedben, és pontosan megmutatja, mikor vagy fogamzóképes. Mivel a teszt az ovulációt egy-két nappal előre jelzi, a fontos napokra nem marad más feladatod, mint hogy a hálószobába csábítsd a párodat. [hellobaby.hu]