Női termékenység

A terhesség jelei

A terhesség jelei

Minden kismama más és más. Nem mindenkinél jelentkezik a terhességi tünetegyüttes összes jele. Van olyan, aki szinte észre sem veszi a terhességét. Másokat viszont azonnal ledönt a lábáról. De létezik a kettő közötti átmenet számos formája is. Az egyes jelek intenzitása és időtartama is változhat kismamáról kismamára. Egyesek napokig vannak csak rosszul, mások a 9 hónapot így élik végig. Van, aki nem terhességről, hanem csupán áldott állapotról beszél, hiszen egyáltalán nem érzi terhesnek.

Vannak a várandósságnak olyan jelei, amelyek alapján nem egyértelműen állítható a terhesség, de nagyon gyanús. Ezeket gyanújeleknek mondják. Ilyen tünetek például az émelygés, hányinger, hányás, ami nem mindenkinél egyformán erősen jelentkezik. Van, aki csak émelyeg kicsit. Sokaknak az ébredési időszak a legkritikusabb. Felkelés után az első illatok, vagy szagok kiválthatják, de okozhatja egy étel gondolata is. (pl. "Mit csináljak reggelire? Tükörtojást.") Legegyszerűbb ellenszere a felkelés utáni gyors reggeli. (Ha már reggeliztél, nem fog ételeken járni az eszed.) Reggeli után pedig egy gyors tusolással eltávolíthatod az orrodban maradt szagokat és teljesen fel is frissülhetsz. A napközbeni émelygést enyhíteni lehet folyamatos rágcsálással. Olyan rágcsálnivalót válassz, ami nem hízlal, egészséges, lehet belőle sokat enni. Nem szükségszerű, hogy az émelygésűzés miatt felszedj 10 kilót a baba születéséig.

Kívánósság: Különböző ételek megkívánása. Esetleg olyan ételeké is, amiket azelőtt egyáltalán nem is kedveltél. Párosulhat mindez fokozott étvággyal is. Érezheted úgy, hogy ha azonnal nem kapod meg, amit szeretnél rosszul leszel. A szervezet ilyen módon jelzi, hogy szüksége van valamire. Ezért szokták mondani, hogy amit megkívánsz, azt meg is kell enni. Természetesen értelmes keretek között. Nem gondolom, hogy egy egész csokitorta a baba javát szolgálja.

Undor: Undorodhatsz olyan ételtől is, amit addig nagyon kedveltél. De érzékenyebb lehetsz bizonyos szagokra vagy illatokra is. Pl. halszagtól vagy dohányfüsttől, esetleg csak egy parfüm illatától való undor. Ébredhetsz arra is, hogy társad parfümje mostantól nem kívánatos a lakásotokban. Ne lepődj meg ezen, de még ne dobd ki. A 3. hónap végére általában elmúlik az undor, és akkor hiányoznak majd az eldobott holmik.

Gyakori vizelési inger: A terhességen kívül okozhatja felfázás, húgyúti fertőzés is. Észreveheted, hogy éjjel több alkalommal is ki kell menned. A baba növekedésével a gyakoriság csak fokozódik, hiszen egyre több helyet foglal el odabent a kicsi.

Van néhány olyan tünet, amihez nem nagyon lehet semmit hozzáfűzni. Ilyenek például: megnövekedett nyálelválasztás, enyhe alhasi fájdalom - amolyan menstruációs görcsökhöz hasonló -, az anyajegyek és a bőr alatti vérerek sötétebbé válása a mellen és a hastájékon, pigmentálódott vonal a köldök és a fanszőrzet között. Mindezek mellett a legszembetűnőbb a folyamatos és szűnni nem akaró fáradtság. Ezek a jelek külön-külön másra is utalhatnak a terhességen kívül. Ha az összes tünet jelentkezik, még akkor is csak gyanakodhatunk a terhességre.

Valószínűsíthető jelek már biztosabbak a gyanús jeleknél. Ilyen jelek:

A menstruáció elmaradása vagy hirtelen egyetlen napra rövidülése. Bár ezt más is okozhatja. Legismertebb menstruáció-zavaró okok között a pszichés változás és a stressz szerepel. Ezeken kívül nagymértékben befolyásolhatja a menstruációt az időjárás és az életmódbeli változás, a félelem, a hirtelen fogyás vagy hízás is.

Az emlők megfeszülése, megnövekedése, nyomásra érzékenysége, viszketése, a mellbimbó pigmentálódása. A terhesség későbbi fázisaiban már úgynevezett előtej is préselhető ki az emlőből.

Biztos tünetek mellett a terhesség ténye megállapítható. Ezek például:

Ha a terhességi teszt pozitív eredményt mutat. Az orvos tapintásos vizsgálat alapján megállapítja a terhességet. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tudja az orvos megállapítani kézzel egy ilyen kicsi magzat létezését. Nos, a hüvely fala szederjes lesz, és enyhén kékesen elszíneződik. A hüvelyváladék megszaporodik, a méh felpuhul, és a méhtest alakja és nagysága is megváltozik. A legbiztosabb szerintem, ha van egy elkészült ultrahangfelvétel a magzatról. Ha már a saját szemeddel látod, akkor nincs mit tenni: Gratulálok! [picibaba.hu]