Whitelab húgyuti fertőzés gyorsteszt tesztcsík
Whitelab húgyuti fertőzés gyorsteszt tesztcsík
1 690 Ft

Whitelab húgyuti fertőzés gyorsteszt tesztcsík

Whitelab húgyuti fertőzés gyorsteszt tesztcsík
Whitelab húgyuti fertőzés gyorsteszt tesztcsík

Leukociták, vér, nitrit és fehérje gyors kvalitatív kimutatására emberi vizeletben.

1 db teszt

Lejárat: 2024. november

Önellenőrzésre, kizárólag in vitro diagnosztikai használatra.

1 690 Ft
Részletek

A Húgyúti Fertőzés Gyorsteszt szilárd műanyag csíkokból áll, amelyre több különálló reagensterület van felragasztva. A teszt a következő analitok vizeletben történő kvalitatív kimutatására szolgál: leukociták, vér, nitrit és fehérje.

A Húgyúti Fertőzés Gyorsteszt egyszeri használatra és önellenőrzésre szolgál.

A húgyúti fertőzés a húgyutak leggyakoribb betegsége, amely a húgycsövet, a húgyhólyagot, a húgyvezetéket és a veséket foglalja magában. Férfiak, nők és gyermekek esetében egyaránt előfordulhat húgyúti fertőzés. Főleg a nők szenvednek húgyúti fertőzésektől, mivel a rövid húgycső kedvez a baktériumok behatolásának. Az idősebb férfiak is érintettek, ha megnagyobbodott prosztatájuk van, ami akadályozza a vizeletáramlást.
Az egészséges emberek vizelete steril (azaz nem tartalmaz mikroorganizmusokat). A húgyúti sterilitás megőrzésének egyik legjobb módja, ha rendszeres időközönként teljesen kiüríti a hólyagját. A fertőzés általában a húgycsőben kezdődik, majd átterjedhet a felső húgyutakba, egészen a vesékig. A tünetek igen változatosak: égető érzés a hólyag kiürítésekor vagy erős vizelési inger. A vizelet zavaros vagy erős szagú is lehet.

LEUKOCITÁK: A leukociták jelenléte a vizeletben a vesék és a húgyutak gyulladásának fontos tünete, a fehérje reakcióba lép a párnával és lilára változtatja a színét. A kialakuló szín intenzitása arányos a vizeletmintában jelen lévő leukociták számával. A magas fajsúly vagy az emelkedett glükózkoncentráció (>2000mg/dL) mesterségesen alacsony teszteredményeket okozhat.
VÉR: Az egyenletes zöld színűre változás hemoglobin vagy hemolitikus eritrociták jelenlétét jelzi; a szétszórt vagy sűrű zöld foltok ép eritrocitákra utalnak. A menstruációs időszak és a székrekedés pozitív eredményt okozhat. A teszt gyakran pozitív eredményeket ad menstruáló nők vizeletére.
A magas pH-értékű vizelet csökkenti az érzékenységet, míg a közepes vagy magas aszkorbinsav-koncentráció gátolhatja a színképződést.
NITRIT: A vizeletben lévő Gram-negatív baktériumok az élelmiszerekből származó nitrátot nitritté alakítják. A nitrit reakcióba lép a tesztmezőben lévő vegyszerrel, és rózsaszín árnyalatot hagy maga után. A vizsgálati eredmény torzulhat, ha a vizelet nem marad sokáig a hólyagban, például éhezés, zöldségmentes étrend vagy antibiotikumos kezelés miatt. A teszt fehér háttéren való összehasonlítása segíthet az alacsony nitritszintek észlelésében, amelyek egyébként elkerülhetnék a figyelmet. A teszt specifikus a nitritre, és nem reagál semmilyen más, a vizelettel általában ürülő anyaggal. Bármilyen mértékű egyenletes rózsaszínű vagy vörös színt pozitív eredményként kell értelmezni, ami nitrit jelenlétére utal. A színintenzitás nem arányos a vizeletmintában lévő baktériumok számával. A rózsaszín foltok vagy rózsaszín szélek nem értelmezhetők pozitív eredményként. A 30 mg/dL feletti aszkorbinsav hamis negatív eredményt okozhat 0,05 mg/dL-nél kevesebb nitritiont tartalmazó vizeletben. A vizsgálat érzékenysége csökken az erősen pufferelt lúgos vizeletet tartalmazó vagy a magas fajsúlyú vizeletminták esetében. Negatív eredmény adódhat olyan mikroorganizmusok által okozott húgyúti fertőzések esetén, amelyek nem tartalmaznak reduktázt a nitrát nitritté történő átalakításához; ha a vizelet nem maradt a hólyagban elegendő ideig (legalább 4 órán keresztül) ahhoz, hogy a nitrát nitritté redukálódjon; antibiotikumos kezelés esetén; és ha a táplálékkal bevitt nitrát hiányzik.
FEHÉRJE: A tesztmezőn lévő indikátor reagál a vizeletben lévő fehérjével, és zöldre változtatja a tesztmező színét. A húgyhólyag vagy a prosztata gyulladása vagy a húgyutak vérzése esetén is előfordulhat fehérje jelenléte. Bármilyen zöld szín fehérje jelenlétét jelzi a vizeletben. Ez a teszt nagyon érzékeny az albuminra, és kevésbé érzékeny a hemoglobinra, a globulinra és a mukoproteinre. A negatív eredmény nem zárja ki ezen egyéb fehérjék jelenlétét. Erősen pufferelt vagy lúgos vizelet hamis pozitív eredményt adhat. A magas fajsúlyú vizeletminták hamis negatív eredményt adhatnak.

KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK

  1. Mit tegyek, ha a teszteredményem pozitív?
    Ne feledje, hogy a pozitív eredmény nem jelenti azt, hogy mind a négy anyag kimutatható a vizeletében. Ha az eredmény csak az egyikre pozitív, akkor is valószínű, hogy valami nincs rendben a vizeletével, még ha az ok nem is húgyúti fertőzés. Forduljon mielőbb saját orvosához, aki pontosabb diagnózist tud majd felállítani.
  2. Mit tegyek, ha a teszteredményem negatív?
    Ne feledje, hogy az ön teszteredménye csak akkor negatív, ha a tesztmezőn mind a négy anyag eredménye negatív. Ha azonban még mindig érzi a húgyúti fertőzés jeleit, vagy bármilyen más tünete van, akkor forduljon orvosához, hogy alaposabb vizsgálatot kérjen.

 

Adatok
Cikkszám
wlhf1
Tömeg
40 g/db