Női termékenység

Meglepő kapcsolat az antioxidánsok és a meddőség között

Meglepő kapcsolat az antioxidánsok és a meddőség között
Az antioxidánsok ma már sok élelmiszer és kozmetikai termék összetevői között szerepelnek, és népszerűek táplálékkiegészítőként is. Szedésüknek azonban hátrányuk is lehet: izraeli kutatók felfedezték, hogy az antioxidánsok meddőségi problémákat okozhatnak a nőknél.

Az antioxidánsok, mint például a C és az E-vitamin, semlegesítik a reaktív oxigénmolekulákat, melyek természetes körülmények között is termelődnek a szervezetben, de külső tényezők, például stressz hatására is túl sok képződhet belőlük, és roncsolhatják a sejteket. A reaktív oxigénmolekulák semlegesítése révén az antioxidánsokról úgy gondolják, hogy javítják az egészségi állapotot és lassítják az öregedést.

Nava Dekel, az izraeli Weizmann Institute of Science munkatársa szerint mindmáig nem tisztázott, pontosan hogyan hatnak szervezetünkre az antioxidánsok, de kutatócsoportjával eddig ismeretlen mellékhatásaikat fedezték fel.

Amikor a professzor és kutatócsoportja antioxidánsokat juttattak nőstény egerek petefészkébe, a tüszőrepedések száma nagymértékben csökkent; nagyon kevés petesejt érett meg, és vált megtermékenyítésre alkalmassá. A kutatókban felmerült, hogy az oxidatív szabad gyökök hatással vannak a tüszőrepedésre is, amit további vizsgálataik igazoltak is.

Egy kísérletben néhány tüszőt a tüszőrepedéshez nélkülözhetetlen luteinizáló hormonnal (LH) kezeltek, másokat pedig egy ismert oxidatív szabad gyökkel, hidrogén-peroxiddal. Meglepő módon az utóbbi esetben is megtörtént a tüszőrepedés – feltehetően az LH hatására oxidatív szabad gyökök képződnek, melyek a tüszőrepedés jelátvivő rendszerének tagjai.

Az eredmények kiegészítik azt a feltevést, amely szerint a terméketlenség összefügg a gyulladás egyes mechanizmusaival. Dekel szerint ez alapján elképzelhető, hogy azok az anyagok, amelyek a szervezet más területein meggátolják a gyulladást, az ovulációt is befolyásolják.

„Érdekes módon az eredmények segíthetnek a meddőség kezelése során, de egy új, alternatív út is megnyílhat a jelenlegi hormonális fogamzásgátló módszerek helyett” – nyilatkozta a kutató, aki munkacsoportjával a jövőben az antioxidánsok hatásainak pontos lépéseit szeretné azonosítani egerekben. Ugyanakkor további adatokat szeretnének gyűjteni emberekben is az antioxidánsok alkalmazása és a meddőség közötti kapcsolat igazolására. (Medipress)