AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Női termékenység
2012.03.31 15:04

A nagy pillanat - az ovuláció jelei

Ha figyelsz tested jelzéseire, s megtanulod értelmezni azokat, kisbabád is nagyobb eséllyel foganhat meg.

A „hivatalos” álláspont szerint a teherbeesés legjobb módszere a heti többszöri szex – a teljes menstruációs cikluson keresztül. A női fogamzóképesség általában az ovuláció előtti pár napban a legerőteljesebb, de a sikeres megtermékenyülésnek – a jó időzítésen túl – számos egyéb feltétele is van, például az, hogy a spermiumok között elegendő mennyiségben legyenek egészséges egyedek. Az ovuláció időszakát több testi tünet kíséri a női szervezetben, melyekre feltétlenül érdemes odafigyelned és akár hónapról-hónapra egy füzetben feljegyezned. Összegyűjtöttük neked, melyek ezek.

A ciklus hossza

A legegyszerűbb módja a fogamzóképes napok meghatározásának, ha kiszámolod egy átlagos menstruációs ciklus alapján. Így előre láthatod a következő ovuláció idejét. A luteális fázis hossza (ez az ovuláció és a menstruáció közötti szakasz) általában hónapról hónapra ugyanolyan hosszú, kb. 13–15 nap. Ezért ha pár hónapon keresztül megfigyeled, pontosan tudni fogod, melyik az a hét, amikor az ovuláció ideje elérkezik. A menstruáció első napjához egyszerűen adj hozzá 13–15 napot, és az így kapott időszakban gyakran bújjatok ágyba.
A ciklus hossza önmagában persze nem ad teljesen megbízható eredményt, így érdemes más módszerekkel kombinálni.

Testhőmérséklet

Az ovulációt követően megemelkedik a progeszteron hormon szintje, s ezzel együtt a testhőmérséklet is nő. (Ez nem számottevő, kb. 0,4 C fok.) Ha minden reggel megméred a hőmérsékletedet (közvetlenül ébredés után ugyanis a legmagasabb), látni fogod, mikor ovulálsz. Sajnos ez csak utólagos eredményt mutat, így érdemes feljegyezned egy rövid időszakon keresztül, majd az adott hónapban elébe menni az eseményeknek.

A méhszáj pozíciója

Bár kevesen tudják, a méhszáj helye változik a ciklus folyamán. Ez a mozgás, bár nem érezzük, segíthet meghatározni a termékeny napjaidat. A ciklus elején a méhszáj keményebb, az orrhegyhez hasonló tapintású, alacsonyan helyezkedik el a hüvelycsatornában, és majdnem zárva van. Ahogy a termékenység a ciklus során nő, úgy felfele mozdul el, nyitottabbá, puhábbá válik, és olyan tapintatú lesz, mint az ajkad. Az ovuláció elmúltával aztán lassan ismét visszatér a kiindulási pozícióba.

A hüvelyváladék

Biztosan megfigyelted már, hogy a hüvelyváladék mennyisége a ciklus elején és végén kevés. A peteérés idején viszont bővebb, és olyan, mint a tojásfehérje: nyúlós és átlátszó. Bár ez számodra talán zavaró, hidd el, nem véletlenül van így: segíthet meghatározni, a hónap mely napjaiban vagy termékeny.

Testi változások

Vannak nők, akik az ovulációt közvetlen megelőzően egyoldalú hasgörcsöket élhetnek meg. Ezek lehetnek pár percesek, de akár órákon át is tarthatnak. Néha a mell is változik: nagyobb lesz vagy puhább. Ha ilyet tapasztalsz magadon, fogd fel úgy, hogy érzékeny a tested, és légy büszke rá. Ez is jelzés!

Emelkedett hangulat és boldogság

Sokak libidója megnő, szebbnek, magabiztosabbnak érzik magukat termékeny periódusuk alatt. Logikus, hogy akkor válsz vonzóvá a másik nem számára, amikor itt a legmegfelelőbb ideje. Ez is figyelemfelkeltő lehet számodra.

Ovulációs tesztek

Ha úgy érzed, tested nem „küld” számodra egyértelmű jeleket vagy nem tudod azokat értelmezni, akkor létezik számodra egy egyszerű megoldás is: az ovulációs teszt. Ez az LH hormon szintjét méri a szervezetedben, és pontosan megmutatja, mikor vagy fogamzóképes. Mivel a teszt az ovulációt egy-két nappal előre jelzi, a fontos napokra nem marad más feladatod, mint hogy a hálószobába csábítsd párodat. (hellobaby.hu)