AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Női termékenység
2012.03.17 21:37

Tények a peteéréssel (ovuláció) kapcsolatban

Mi az ovuláció? Hogy is történik a petesejt kiszabadulása? Tudhatjuk-e, mikor van a peteérésünk? Mi történik a petesejttel az ovuláció után?

Mi az ovuláció?

A női szervezet minden hónapban felkészül egy lehetséges terhességre: felszabadít egy tüsző stimuláló nevű hormont (FSH-t), ez pedig peteérést okoz. A tüsző a petefészekben helyezkedik el, minden tüsző ösztrogént termel. Ez egy másik hormon, ennek el kell érnie egy bizonyos szintet, hogy a peteérés megtörténjen. Ha elég ösztrogén termelődött, - általában 12-18 nappal a ciklus első napját követően - a legérettebb tüszőből kilökődik egy érett petesejt (kisebb, mint a gombostű feje). A petesejt kiszabadulását nevezzük ovulációnak (peteérésnek).

Hogy is történik ez?

A tüszőkben az ösztrogén összetevői egy harmadik hormon, az LH termelődését serkentik. Az LH termelődés csúcsát követően 24 órával a pete kilökődik a tüszőből, és azonnal a petevezetékbe sodródik. Ez alatt az üres tüsző (corpus luteum) ismét másik hormon termeléséhez kezd; ez a progeszteron, amely megakadályozza újabb petesejt kiszabadulását a ciklus ideje alatt. Az üres tüsző 12-16 napig funkcionál, majd a progeszteron szint csökken, és új ciklus kezdődik.

Tudhatjuk-e, mikor van a peteérésünk?

Körülbelül a nők egy ötöde érez hasi fájdalmakat, úgynevezett "mittelschmerz"-et (középidős fájdalom), amikor megtörténik a peteérés. Szintén gyakori a mell érzékenysége vagy lágysága. A legtöbb nőnek az ovuláció előtti napokon hüvelyfolyása van, melynek anyaga tiszta, kissé nyúlós (próbáljuk meg két ujjunk közé venni és ujjainkat távolítani egymástól). Az ovuláció jelző eszközök a petekilökődést megelőző LH-csúcsot mutatják ki. Ma már kaphatók a patikákban ovulációs tesztek. Ugyanakkor készíthetünk grafikont a testhőmérsékletünkről. Az ovuláció idején néhány tized C-os emelkedést észlelhetünk. Ezt a két módszert otthon is elvégezhetjük.

Mi történik a petesejttel az ovuláció után?

Ez attól függ, hogy megtörtént-e a megtermékenyülés. Ha kilökődése után néhány órán belül megtermékenyül a petesejt, akkor az elkövetkező kb. egy héten keresztül a petevezetékben fog utazni. Az anyaméhbe érkezve a méhfalba beágyazódik, és megkezdődik a babává válás csodálatos folyamata. Ha a petesejt nem termékenyül meg, 12-24 órán belül távozik, és vagy felszívódik, vagy a menstruációval együtt kiürül. (csaladinet.hu)