Női termékenység

Tények a peteéréssel (ovuláció) kapcsolatban

2012.03.17 21:37
Tények a peteéréssel (ovuláció) kapcsolatban
Mi az ovuláció? Hogy is történik a petesejt kiszabadulása? Tudhatjuk-e, mikor van a peteérésünk? Mi történik a petesejttel az ovuláció után?

Mi az ovuláció?

A női szervezet minden hónapban felkészül egy lehetséges terhességre: felszabadít egy tüsző stimuláló nevű hormont (FSH-t), ez pedig peteérést okoz. A tüsző a petefészekben helyezkedik el, minden tüsző ösztrogént termel. Ez egy másik hormon, ennek el kell érnie egy bizonyos szintet, hogy a peteérés megtörténjen. Ha elég ösztrogén termelődött, - általában 12-18 nappal a ciklus első napját követően - a legérettebb tüszőből kilökődik egy érett petesejt (kisebb, mint a gombostű feje). A petesejt kiszabadulását nevezzük ovulációnak (peteérésnek).

Hogy is történik ez?

A tüszőkben az ösztrogén összetevői egy harmadik hormon, az LH termelődését serkentik. Az LH termelődés csúcsát követően 24 órával a pete kilökődik a tüszőből, és azonnal a petevezetékbe sodródik. Ez alatt az üres tüsző (corpus luteum) ismét másik hormon termeléséhez kezd; ez a progeszteron, amely megakadályozza újabb petesejt kiszabadulását a ciklus ideje alatt. Az üres tüsző 12-16 napig funkcionál, majd a progeszteron szint csökken, és új ciklus kezdődik.

Tudhatjuk-e, mikor van a peteérésünk?

Körülbelül a nők egy ötöde érez hasi fájdalmakat, úgynevezett "mittelschmerz"-et (középidős fájdalom), amikor megtörténik a peteérés. Szintén gyakori a mell érzékenysége vagy lágysága. A legtöbb nőnek az ovuláció előtti napokon hüvelyfolyása van, melynek anyaga tiszta, kissé nyúlós (próbáljuk meg két ujjunk közé venni és ujjainkat távolítani egymástól). Az ovuláció jelző eszközök a petekilökődést megelőző LH-csúcsot mutatják ki. Ma már kaphatók a patikákban ovulációs tesztek. Ugyanakkor készíthetünk grafikont a testhőmérsékletünkről. Az ovuláció idején néhány tized C-os emelkedést észlelhetünk. Ezt a két módszert otthon is elvégezhetjük.

Mi történik a petesejttel az ovuláció után?

Ez attól függ, hogy megtörtént-e a megtermékenyülés. Ha kilökődése után néhány órán belül megtermékenyül a petesejt, akkor az elkövetkező kb. egy héten keresztül a petevezetékben fog utazni. Az anyaméhbe érkezve a méhfalba beágyazódik, és megkezdődik a babává válás csodálatos folyamata. Ha a petesejt nem termékenyül meg, 12-24 órán belül távozik, és vagy felszívódik, vagy a menstruációval együtt kiürül. (csaladinet.hu)