Női termékenység

Mit nem szabad kihagyni teherbeesés előtt

Mit nem szabad kihagyni teherbeesés előtt
Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet komplex családtervezési programja árban töredéke a hasonló privát szolgáltatásoknak, mégis kevesen ismerik. Pedig tudatos tervezéssel a születési rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető lenne.

Világszerte és itthon is a terhességeknek kevesebb mint felét tervezik, a többi csak "beesik". "Pedig tudatos tervezéssel egyes veleszületett rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető" - mondja dr. Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) családtervezési programjának pszichiátere.

Az állami intézet családtervezési programja kevesek által ismert, nem is igazán kihasznált, pedig 25 ezer forintért komplex támogatást adnak, és több vizsgálatot biztosítanak a teherbeesést megelőzően, illetve a várandósság első három hónapjában. A családtervezési programban nemcsak a nő, hanem a férfi is átesik előzetes vizsgálatokon, ily módon tehát egy ilyen program több, mint ha valaki a nőgyógyásza támogatásával készülne a várva várt teherbe esésre.

Felkészülés a várandósságra

Folsav már a teherbe esés előtt

"Ha a kismama már a tervezett teherbeesést megelőző 4-6 hétben elkezdi a folsavtartalmú magzatvédő vitamint szedni, azzal a gyermekben kialakuló gerinchasadék és a koponyahiány kockázatát 90 százalékkal, a vese- és szívelégtelenségek kockázatát pedig 50 százalékkal csökkentheti" - mondja dr. Erős Erika. A statisztikák szerint ma a fejlett országokban a csecsemőhalandóság hátterében 25 százalékban súlyos veleszületett rendellenességek állnak.

Védőoltások a leendő kismamának

Nők esetében a családtervezési program része a vérképelemzés, valamint a szűrő jellegű laborvizsgálatok és a nőgyógyászati vizsgálatok elvégzése. Fontos továbbá annak megállapítása, hogy a leendő kismama átesett-e rubeolán vagy bárányhimlőn, vagy ha nem, gyerekkori oltása nyújtja-e a megfelelő védettséget egy esetleges fertőzéssel szemben. Amennyiben szükséges, javasolt a védőoltás megismétlése, mivel a vírusok okozta betegségek a várandósság alatt a magzat rendellenességét vagy az újszülött betegségét okozhatják.

A toxoplasma-kockázat szűrése

Ugyancsak veszélyt jelent a fejlődő magzatra a Toxoplasma gondii nevű kórokozó: várandósság alatti fertőzésnél az esetek 10 százalékában a magzat súlyosan károsodik a méhlepényen keresztül. A kórokozó szájon át jut a szervezetbe, többek között fertőzött állat nyers húsával (például tatár bifsztekkel) vagy macsakürülékkel szennyezett élelmiszerrel.

Az OGYEI családtervezési programjának része az a vérvizsgálat is, amellyel eldönthető, hogy a leendő kismama fogékony-e a toxoplasma-fertőzésre, vagy esetleg már korábban átesett rajta tünetmentesen, és ily módon védettséget szerzett ellene.

Vizsgálat férfiaknak

Férfiaknak általános laborvizsgálatot, valamint spermavizsgálatot ajánl a családtervezési program.

Pszichés felkészülés

A vizsgálatokon túl egy családtervezési programban a párok pszichés, dietetikai és a szexuális életet érintő orvosi tanácsadásban is részesülnek.

"Mivel a spontán vetélés, koraszülés hátterében gyakran szorongás áll, ezért a pszichés támogatás, kezelés nagyon fontos. Ugyancsak szerepe van a pszichológusnak a szülés utáni depresszió kezelésében. A nők 15-20 százalékánál jelentkezik szülés utáni depresszió, de egyéb hajlamosító tényezők esetén ez a kockázat akár 50 százalék is lehet. Gondos felkészítéssel azonban a kockázat csökkenthető, a depresszió enyhíthető" - magyarázza dr. Erős Erika.

Átmenet a nőgyógyász és a meddőségi központ között

"Általában azt szoktuk mondani, hogy családtervezési programunkba olyan, gyerekre vágyó párokat várunk, akik még kevesebb mint egy éve próbálkoznak, mert azoknál, akiknél már hosszabb ideje nem jött össze a fogantatás, valószínűleg nehezített a teherbeesés, nekik inkább egy meddőségi központ tud segíteni" - mondja dr. Erős Erika.

"Mi a párommal jó másfél éve próbálkoztunk, amikor egy netes fórumon olvastam az OGYEI családtervezési programjáról, ami jó átmenetnek tűnt a hagyományos nőgyógyászati rendelés és egy meddőségi központ között. Különösen az tetszett, hogy nemcsak a nő, hanem a férfi termékenységét is vizsgálják" - meséli Nagy-Horváth Henriett.

A vizsgálatok Henriettnél kisebb hormonális elváltozást igazoltak: a sárgatest progeszterontermelése a ciklus végén alacsonyabb volt az optimálisnál, a sárgatest-elégtelenség pedig gátolhatja a megtermékenyített petesejt megtapadását. A hormon gyógyszeres pótlásával Henriett már az első hónapban megfogant. A fiatal pár azóta már a második babáját várja, akinek a fogantatása előtt, mivel több mint fél évig nem fogant meg, újra felkeresték a Bolgárkerék utcai intézetet, és ismét elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Gyógyszeres kezelésre azonban a második babánál már nem került sor, mert Henriett időközben spontán megfogant.

Az OGYEI családtervezési programjának statisztikái szerint a pároknál a három hónapos felkészülési időszak után átlagosan 4 hónap múlva bekövetkezik a várva várt teherbe esés.

Örökletes betegségek és a Down-szindróma szűrése

A védőnő, a nőgyógyász, az andrológus, az infektológus, a pszichológus és a dietetikus szakemberek mellett a programnak része a genetikai tanácsadás és szűrés is, amelynek célja a családból hozott, örökletes betegségek, fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentése.

A program utolsó lépése a terhesség 12-13. hetében egy olyan kombinált teszt, amely egy korai ultrahangból, valamint az anyai vérből végzett fehérjevizsgálatból áll, és így egy számítógépes program segítségével képes meghatározni a Down-kór kockázatát, méhen belüli magzati vizsgálat nélkül.

A családtervezési program a terhesség 12. hetével zárul - ekkor az intézet a kismamákat átadja saját kezelőorvosuknak. Ha valakinek nincs saját orvosa, de tudja, hogy hol szeretne szülni, melyik kórház van otthonához a legközelebb, az OGYEI szakemberei segítenek még az orvosválasztásban. (origo.hu)