AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Női termékenység
2012.03.10 14:08

Nem jön a baba? - A meddőség okai

Pároddal már hosszú ideje próbálkoztok, mégsem jön a baba? Ismerd meg a meddőség okait, hogy minél hamarabb kezelhesd a problémát!

Egy átlagos, egészséges pár, ha gyermeket szeretne és ez ügyben rendszeresen tesz is, akkor 90%-os gyakorisággal egy éven belül sikerrel jár. Amennyiben fogamzásgátló módszerek használata nélkül, megszokott szexuális aktivitás mellett sem következik be a kívánt terhesség, meddőségről beszélünk.

A meddőség okai

Általában meddőség esetén 50 %-ban a nőnél keresendő a baj, 35 %-ban a férfinál, 10 %-ban pedig a probléma mindkettőjüknél fennáll, 5%-ban pedig a teherbe nem esés oka teljesen ismeretlen. Arról beszélni, hogy ki a hibás, tulajdonképpen teljesen felesleges, a kezelés során azonban fontos szempont, hogy melyik félnél jelentkeznek a problémák. A meddőséggel foglalkozó amerikai orvosok szerint, ha egy pár hibáztatni kezdi egymást, azzal gyakorlatilag csupán a párkapcsolat vagy a házasság időtartamát rövidítik meg, ráadásul lényegesen. Ha tehát hasonló helyzetbe kerülsz pároddal, az egyetlen túlélési esély, ha elfogadjátokk a helyzetet és együtt, összefogva próbáljátok megoldani. A meddőségből adódó több éves sikertelen próbálkozás ugyanis a második helyen áll azon egészségügyi okok listáján, amelyek váláshoz vezethetnek. A fogamzóképtelenség lehet elsődleges, ami annyit jelent, hogy a nőnek soha életében nem volt gyereke, sőt, soha nem is esett teherbe, de lehet másodlagos is, mely egy, vagy akár több szülés után következik be.

A női meddőség okai

  • A méh és a függelékek, petefészek, petevezeték, gyulladásos folyamatai. Ilyenkor általában olyan szalagos, vagy lemezes lenövések keletkeznek, amelyek vagy a petesejt kipattanását, vagy annak szállítását megakadályozzák. Hüvelyen keresztül felfelé hatoló baktériumok, de gyakran felfázás okozza ezt.
  • Mesterségesen is lehet okozni meddőséget, például különböző fogamzásgátlók alkalmazásával: szájon át szedett hormon készítmények, méhbe helyezett eszköz, rekeszelő módszer - pesszárium alkalmazása - ondósejtet bénító vegyszer hüvelybe helyezése.
  • Sajátos körülmény, amikor a petesejt nem érik meg, illetve nem tud a petefészekből kipattanni. Ilyen a policisztás ovárium szindróma. Ezt ultrahang vizsgálattal szakszerűen lehet diagnosztizálni. Ilyen esetben a menstruáció is ritkán jelentkezik.
  • A méh helyzeti rendellenességei: a túl előrehajló, vagy a túl hátrahajló méh esetében nehezebben áll elő terhesség. Ezt két kézzel történő vizsgálattal, vagy ultrahang készülékkel történt vizsgálattal igazolni lehet.
  • A méh fejlődési rendellenességei. A méh és a petevezetékek két cső - Müller-féle cső - összeolvadásából alakulnak ki. Amennyiben az összeolvadás részben, vagy egészben elmarad, úgy fejlődési rendellenességről beszélünk, amely a meddőség oka lehet.
  • Endometriózis: a hasüregben, rendszerint a kismedencében szerteszét olyan szigetek láthatók, amelyek szöveti szerkezete a méhnyálkahártyáéval azonos. Ilyen esetekben a menstruáció igen fájdalmas, tűrhetetlen görcsökkel jár. A folyamatot azzal magyarázzák, hogy a menstruáció alatt a leváló méhnyálkahártya nem csak a hüvely felé távozik, hanem a petevezetékeken keresztül a hasüregbe is. Itt megtapad, és ugyanazokat a szöveti változásokat szenvedi el hormonális hatásra, mint amiket a méh belhártyája teszi. Nem tisztázott az, hogy az endometriózis miért okoz meddőséget. Igen valószínű, hogy a jelenség között összefüggés van, mert amennyiben az endometriozist megszüntetik, terhesség előállhat.
  • Hormonális zavarok, amelyek meddőséget okozhatnak a következők : az agyalapi mirigy által termelt tejelválasztást serkentő hormon túltermelődése. Több férfi nemi hormon termelődik a kelleténél. Kevés tüszőhormon termelődik, vagy éppen kevés sárgatest hormon képződik. A pajzsmirigy hormonszintjét is vizsgálni kell. Ez is okozhat meddőséget.
  • A méhnyak nyákállományának ondósejt elleni tulajdonsága. A nyakcsatorna mirigyei által termelt nyák ondósejt ellenanyag megbénítja a spermiumokat. Ilyenkor a spermiumok nem képesek felhatolni a méhbe.
  • Kemény a petesejt burka. Ezt a spermium nem képes átlukasztani.
  • Enzim zavarok: elsősorban a mellékvesekéreg hormonjainak szintézisekor fellépő kóros állapotok idézhetnek elő meddőséget, de a fejlődő lánymagzat is veszélyeztetve van, ha a terhesség alatt férfi nemi hormon túlsúly éri.
  • Bizonyos kromoszóma rendellenességek okozhatnak meddőséget, mert a női nemi szervek csökevényesen, vagy egyáltalán nem fejlődnek ki. Ilyen a Turner szindróma, a több mint 2 X kromoszóma és a kevert nemiség. (femina.hu)