AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Női termékenység
2012.03.09 22:47

Az ovuláció jelei

Mikor is zajlik valójában a peteérés, és mikor van a legnagyobb esély a teherbeesésre? Jelek, amelyek segítenek az időzítésben!

A fogantatás alfája és omegája a peteérés: muszáj, hogy a petesejt “helyben” legyen, és készen álljon arra, hogy megtermékenyüljön. A petefészekből kiszabadult sejtecske nagyjából egy napig él, ám a spermiumok 3-5 napig is “megbújhatnak” a hüvelyben, ugrásra készen, várva a peteérést – vagyis termékeny nap helyett inkább napokról kell beszélni. Elméletben könnyedén kiszámítható, a gyakorlatban kicsit bonyolultabb a jó időzítés, ám nem lehetetlen!

Egy kis elmélet

A menstruációs ciklusból kell kiindulni, amely terméketlen és termékeny időszakokból áll, és mindig a havi vérzés első napjától kezdődik! Ekkor indul a petefészkek ösztrogéntermelése – ez az a hormon, amely előkészíti a méh nyálkahártyáját a megtermékenyített petesejt befogadására. Eközben – az FSH hormonnak köszönhetően – a petefészkekben néhány tüsző érésnek indul, amelyek közül a 14. nap környékén egy reped majd meg, és ebből szabadul ki a petesejt. Innentől kezdve 12-24 óra áll rendelkezésre, hogy a petesejt megtermékenyüljön. Ha ez nem következik be, a sejt elpusztul, és megkezdődnek a terméketlen napok, amelyeket – a 28. nap környékén – a menstruáció zár (ez nem más, mint a méhnyálkahártya leválása). A női fogamzó képesség általában az ovuláció előtti pár napban a legerőteljesebb.

Használj ciklusnaptárt!

Az ovuláció időszakát több testi tünet kíséri a szervezetben – ezeket érdemes figyelni, sőt feljegyezni hónapról-hónapra, hogy tudd: mikor eshetsz teherbe a legnagyobb valószínűséggel.

Magasabb testhőmérséklet

A reggeli, ébredés utáni alaphőmérséklet mérése az egyik legfontosabb teendő még akkor is, ha csak utólagos eredményt mutat. Az ovuláció utáni pár napban kb. 0,2-0,4 C fokkal megemelkedik a testhőmérséklet, azaz ha időről időre feljegyzed az értékeket, az adott hónapban már elébe tudsz menni az eseményeknek.

Puhább méhszáj

A méhszáj a ciklus elején keményebb, alacsonyan helyezkedik el a hüvelycsatornában, és majdnem zárva van. A termékeny napok közeledtével felfelé mozdul, nyitottabbá, puhábbá válik. Az ovuláció után ismét visszatér a kiindulási pozícióba.

Nyúlós hüvelyváladék

A hüvelyváladék (méhnyaknyák) az egyik legárulkodóbb jel. A ciklus elején alig észlelhető, majd a 10 nap környékén sűrűvé, ragadóssá válik. A peteérés előtt és alatt híg, nyúlós, áttetsző lesz, a mennyisége pedig megnő – majd a terméketlen időszakban ismét sűrű lesz, vagy teljesen el is tűnik.

Egekben a libidó

Peteérés idején megnőhet a libidód, elönthet a szexuális vágy, ezen kívül szebbnek, magabiztosabbnak érezheted magad, és mások szemében is vonzóbbnak tűnhetsz. Kutatók szerint a nők a peteérés időszakában a nők – a feromonok miatt – sokkal jobb illatúak a férfiak számára.

Középidős fájdalom

A nők egy része állítja: megérzi, mikor ovulál, ami akár igaz is lehet, hiszen sokaknak fáj ekkor a hasa, háta, esetleg a dereka. A fájdalom közepes is lehet, és görcsös is – a középidős fájdalom pár perctől pár óráig is eltarthat.

A termékeny napokat, vagyis az ovuláció idejét – a menstruációs ciklus alapján – ki lehet ugyan számolni, de önmagában nem ad megbízható eredményt, hiszen a ciklust, így annak hosszát is számtalan tényező befolyásolhatja. Kevesen dicsekedhetnek 28 napos ciklussal – a valóságban ez 25-35 nap is lehet, és ez normális, ha minden hónapban közel ugyanazt a mintát mutatja. Az ovuláció és a menstruáció közötti szakasz általában mindig ugyanolyan hosszú, kb. 13-15 nap, vagyis ha pár hónapon keresztül megfigyeled, majd a várható menstruációd első napjából levonod ezt a 13-15 napot, megkapod az a havi termékeny napokat.

Menj biztosra!

Ha úgy érzed, tested nem “küld” számodra egyértelmű jeleket vagy nem tudod azokat értelmezni, akkor szerezz be ovulációs teszteket, amely az ovulációt 1-2 nappal jelzi előre, azaz napokkal korábban megmutatja, mikor vagy fogamzóképes.(hellobaby.hu)