AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Női termékenység
2011.12.16 15:11

Az elhízás is okozhat meddőséget

Az elhízott nők körében gyakori a meddőség, ennek okait azonban nem sikerült feltárni, és valójában megfelelő kezelés sem létezik.

A Johns Hopkins-egyetem kutatói most egérkísérletek során arra a meglepő felfedezésre jutottak, hogy a már régóta első számú gyanúsítottnak tartott inzulinrezisztenciának nem sok köze van a 2. típusú diabéteszben, policisztás ovárium-szindrómában és metabolikus szindrómában szenvedő nők meddőségéhez.

A fentiek mind az elhízással kapcsolatos betegségek, amelyeknél a szervezet érzéketlen marad az inzulinnal szemben, és elveszíti képességét a vércukorszint szabályozására.

A Johns Hopkins kutatói szerint a valódi bűnös a petefészek és az agyalapi mirigy működési zavara. Eredményeikből kiderül, hogy az elhízottakra jellemző módon magas a vérben keringő inzulin szintje, és a keletkező rendellenes jelzések megszakítják a peteérést, és végső soron meddőséget okoznak.

Nem a periferális szövetekben kell kezelni az inzulinrezisztenciát, hanem a petefészekben és a hipofízisben – mondja a kutatás vezetője, dr. Sheng Wu, a tudósok eddig ugyanis az elhízással kapcsolatos meddőséget a vér inzulinszintjének csökkentésével kezelték.

Ugyanennek a kutatócsoportnak egy 2010-es vizsgálata során felfedezték, hogy a sovány egereknél az inzulinra nem érzékeny agyalapi mirigy az elhízottságnál tapasztalt, megemelkedett inzulinszintre érzékennyé vált. Amikor a kutatók kiütötték az elhízott egerek hipofízisében az inzulinreceptorokat, a termékenység részlegesen helyreállt, így bizonyítva, hogy a hipofízis hibás inzulinjelzése csak a történet egyik része.

A kutatások egyértelműen a petefészek felé mutattak, ahol a hibás inzulinjelzés túlzott tesztoszteron-termelést indít el, ami szintén megszakítja az ovulációt.

A legújabb vizsgálatnál a sovány egerek és a három hónapon át magas zsírtartalmú étrenddel felhizlalt egerek egyre nagyobb adagokban kaptak inzulint, hogy az elhízás, diabétesz és PCOS során tapasztalható magas inzulinszintet szimulálják. A sovány egereknél a petefészkek és a hipofízis érzéketlen maradt az alacsony dózisú hormonra, és csak magasabb dózisoknál reagált. Az elhízott egereknél magas volt az inzulinjelzés szintje a hipofízis és a petefészek sejtjeiben. Inzulininjekció hatására az elhízott egerek májában is izmaiban nagymértékben csökkent az inzulinválasz, azaz inzulinrezisztencia alakult ki. A petefészkek és a hipofízis azonban reagált az inzulinra, ami megerősítette azt a tényt, hogy az elhízott egereknél a szaporítószervekre nem jellemző a többi szervben tapasztalt inzulinrezisztencia.

A kutatók ekkor két jelzőfehérjére, az IRS-1-re és az IRS-2-re összpontosítottak, azt feltételezték, hogy az agyalapi mirigyben és a petefészkekben ezek az ingerület-átvivő fehérjét normális inzulinszint mellett szunnyadnak, ám magas szintnél aktiválódnak. Valóban azt tapasztalták, hogy az elhízott egerek hipofízisében nagyobb az IRS-2 jelző aktivitás, mint a sovány egereknél, míg az elhízott egerek petefészkében mindkét fehérje esetében fokozottabb volt az aktivitás.

A kutatócsoport jelenleg azt próbálja meghatározni, hogy ha kiütik az inzulinreceptorokat mind a petefészkekben, mind a hipofízisben, akkor helyreáll-e a magas inzulinszinttel rendelkező elhízott egerek termékenysége. [informed.hu]