AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Női termékenység
2011.12.16 14:40

A szájhigiénia jelentősége

Kiderült, hogy a fogápolás elhanyagolása legalább annyira káros a termékenység szempontjából, mint a kövérség: átlagosan két hónappal késlelteti a teherbeesést.

A fogágybetegségeket már eddig is összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a vetélésekkel és a nem megfelelő spermaminőséggel is, most pedig a termékenységelodázó hatására is fény derült – írja a Dailymail.

A fogágybetegség (mely sokszor tünetmentes és nem látható) hatására a teherbeesésig eltelt átlagos idő 7 hónapra nő, szemben az átlagos öttel Mindez egy svédországi meddőségi konferencia előadásában hangzott el, ahogyan az is, miként befolyásolja a szervezetet a fogak körül kialakuló gyulladás.

Az ausztrál kutatócsoport 3500 nőt vizsgált meg, és kiderült, hogy a fogágybetegeknél emelkedett a vér gyulladásos markereinek az értéke is. „Mindezidáig nem vizsgálták a fogágybetegségek termékenységre gyakorolt hatásait, ez az első közlemény, mely azok terhességre gyakorolt hatásait vizsgálja” – mondta el Roger Hart, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora.

Az anyaságra készülő hölgyeknek ezentúl nemcsak a dohányzást és alkoholfogyasztást kell abbahagyniuk, a testsúlyukra vigyázniuk, folsavat szedniük, hanem fogorvosukat is fel kell keresniük. Otthon pedig használniuk kell az olyan fogápolási eszközöket, mint a szájzuhany és a fogselyem.

Dr. Allan Pacey angol meddőségi szakember is egyetért. Úgy gondolják, a nyugati világban a lakosság 10 százaléka szenved súlyos fogágybetegségekben

A fogínygyulladás különösen a harminc év feletti nőknél növeli a fogantatás idejét: minden harmadik nőnek több, mint egy évig kell várnia a teherbeesésre.