Női termékenység

Terhességi tesztek - GYIK

2011.11.09 14:55
Terhességi tesztek - GYIK

Az otthon végezhető terhességi tesztek a terhesség megállapításának meglehetősen pontos, egyszerű, könnyen hozzáférhető és megfizethető eszközei. Érzékenységüktől függően a terhességet akár már a peteérés után 8-10.napon kimutathatják.

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

 

Az otthon végezhető terhességi tesztek a hCG (human chorionic gonadotropin) hormon jelenlétét mutatják ki a vizeletben. Ez a hormont a fejlődő méhméhlepényben termelődik a beágyazódást követően. A hCG-t vérből és vizeletből lehet kimutatni. A vizelet tesztek akkor válnak pozitívvá, akkor jelenik meg a teszt-csík, ha vizeltben található  hormon szintje eléri a teszt érzékenysége szerinti küszöbszintet. Ha a hormon szintje nem éri el ezt az értéket, a teszt negatív és a teszt csík nem látható.


Mit jelent a terhességi teszt érzékenysége?


Az érzékenységétől függ, hogy a terhességi teszt a fogantatás után mennyivel idővel képes kimutatni a terhességet. A hCG koncentrációját mIU-ban fejezik ki. Például egy 20mIU/ml-es teszt érzékenyebb, mint egy 50mIU/ml-es érzékenységű, azaz, az első hamarabb mutatja ki a terhességet.

A 20-25mIU/ml-es tesztek már akár a fogantatás utáni 8 napon is kimutathatják a terhességet. (Figyelem: a fogantatás időpontja akár az együttlétet utáni második-harmadik nap is lehet!)

A túl érzékeny tesztekkel érdemes vigyázni, mert sokszor úgy is mutathatnak pozitívat, hogy később rendesen megjön a menstruáció. Meglepően sok terhesség szívódik fel már a várt menstruáció időpontja előtt.


Mennyire pontosak az otthon végezhető terhességi tesztek?


Laboratóriumi körülmények között a terhességi tesztek 99% pontosságúak. Ha pontatlan eredményt ad, annak oka többnyire a helytelen, a használati utasításnak nem megfelelő használat. Vannak olyan körülmények, melyek befolyásolják a terhességi tesztek eredményét, mint például meddőség kezelés, vagy túl híg vizeletminta. Fontos azt is megjegyezni, hogy a korán végzett teszt negatív eredménye nem feltétlenül végleges, előforulhat, hogy a terhességi hormon szintje még nem érte el a teszt érzékenységének megfelelő küszöbszintet.


Tesztelés előtt mennyi ideig kell visszatartani a vizeletet? Mindig a reggeli első vizeletből kell tesztelni?


Mivel az otthoni terhességi tesztek a hCG szintjét érzékelik, az a legjobb, ha megpróbáljuk a legtöbb hCG-t tartalmazó vizeletből végezni a tesztet. Gyakori vizelés vagy sok folyadék fogyasztása után a vizeletben alacsony a hCG koncentrációja, ezért a teszt nem ad pontos eredményt. A reggeli első vizelet ilyen szempontból a legideálisabb, hiszen ebben gyűlik össze a legtöbb hCG. Másik lehetőség, hogy a tesztelés előtt több órán keresztül nem megyünk WC-re és nem fogyasztunk folyadékot.


A terhességi teszt pozitív, ha a tesztcsík csak halvány?


Ha a tesztcsík a kontrol csíkhoz képest halvány, a teszt valószínűleg pozitív, bár a női szervezet hCG szintje még igen alacsony. Terhesség esetén a vizelet hCG szintje kétnaponta megduplázódik, ezért ilyen esetekben a legjobb újra elvégezni a tesztet a következő napon, a reggeli első vizeletből.


Van olyan, hogy a teszt pozitív, de mégsem vagyok terhes?


A hamis pozitív teszteredmény nagyon ritka, de bizonyos körülmények között előfordulhat. Egyrészt a női szervezet bizonyos szövetei termelhetnek hCG-t, de olyan alacsony mennyiségben, amit az otthoni terhességi tesztek szinte soha nem mutatnak ki. Másrészt, bizonyos kutatások szerint a megtermékenyült petesejtek kb. feléből nem fejlődik ki valódi terhesség. Az ilyet biokémiai terhességnek nevezik.

A fentieken túl a hamis pozitív teszteredmények egy része a teszteremény félreértelmezéséből, illetve a használati utasítás be nem tartásából adódik. Ha a teszt csík a használati utasítában megadott időintervallumon túl jelenik meg, a teszt nem számít pozitívnak!


Mit jelent, ha a teszt negatív a használati utasításban megadott idő elteltével, de később, pl. egy óra múlva megjelenik a teszt csík?


A teszt eredményét mindig a használati utasításban megadott időn belül olvassuk le. Ezt követően a teszt eredménye már nem megbízható! Bármilyen márkájú teszten megjelenhet ún. szellemcsík.


Lehetek terhes, ha a teszt negatív?


A hamis negatív teszteremény sokkal gyakrabban előforulhat, mint hamis pozitív. Ennek oka a túl híg vizelet vagy a túl korán elvégzett teszt is lehet.

Ezen felül a terhesség azonos szakaszában minden nőben más mennyiséghCG termelődik, ezért van akinél ugyanaz a teszt hamarabb, és van akinél később mutatja ki a terhességet.

Ha terhességre gyanakszik, az otthoni teszt eredményétől függetlenül érdemes felkeresni a nőgyógyászt, aki egy vérvétel segítségével igazolja a terhesség létét vagy nemlétét.


A meddőségi kezelés befolyásolja a terhességi teszt eredményét?


A terhességi teszt eredményét csak a hCG tartalmú gyógyszerek befolyásolják. Ha ilyen típusú gyógyszert szed, az orvos határozza meg a tesztelére alkalmas időt.