AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Női termékenység
2011.11.09 14:55

Terhességi tesztek - GYIK

Az otthon végezhető terhességi tesztek a terhesség megállapításának meglehetősen pontos, egyszerű, könnyen hozzáférhető és megfizethető eszközei. Érzékenységüktől függően a terhességet akár már a peteérés után 8-10.napon kimutathatják.

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

 

Az otthon végezhető terhességi tesztek a hCG (human chorionic gonadotropin) hormon jelenlétét mutatják ki a vizeletben. Ez a hormont a fejlődő méhméhlepényben termelődik a beágyazódást követően. A hCG-t vérből és vizeletből lehet kimutatni. A vizelet tesztek akkor válnak pozitívvá, akkor jelenik meg a teszt-csík, ha vizeltben található  hormon szintje eléri a teszt érzékenysége szerinti küszöbszintet. Ha a hormon szintje nem éri el ezt az értéket, a teszt negatív és a teszt csík nem látható.


Mit jelent a terhességi teszt érzékenysége?


Az érzékenységétől függ, hogy a terhességi teszt a fogantatás után mennyivel idővel képes kimutatni a terhességet. A hCG koncentrációját mIU-ban fejezik ki. Például egy 20mIU/ml-es teszt érzékenyebb, mint egy 50mIU/ml-es érzékenységű, azaz, az első hamarabb mutatja ki a terhességet.

A 20-25mIU/ml-es tesztek már akár a fogantatás utáni 8 napon is kimutathatják a terhességet. (Figyelem: a fogantatás időpontja akár az együttlétet utáni második-harmadik nap is lehet!)

A túl érzékeny tesztekkel érdemes vigyázni, mert sokszor úgy is mutathatnak pozitívat, hogy később rendesen megjön a menstruáció. Meglepően sok terhesség szívódik fel már a várt menstruáció időpontja előtt.


Mennyire pontosak az otthon végezhető terhességi tesztek?


Laboratóriumi körülmények között a terhességi tesztek 99% pontosságúak. Ha pontatlan eredményt ad, annak oka többnyire a helytelen, a használati utasításnak nem megfelelő használat. Vannak olyan körülmények, melyek befolyásolják a terhességi tesztek eredményét, mint például meddőség kezelés, vagy túl híg vizeletminta. Fontos azt is megjegyezni, hogy a korán végzett teszt negatív eredménye nem feltétlenül végleges, előforulhat, hogy a terhességi hormon szintje még nem érte el a teszt érzékenységének megfelelő küszöbszintet.


Tesztelés előtt mennyi ideig kell visszatartani a vizeletet? Mindig a reggeli első vizeletből kell tesztelni?


Mivel az otthoni terhességi tesztek a hCG szintjét érzékelik, az a legjobb, ha megpróbáljuk a legtöbb hCG-t tartalmazó vizeletből végezni a tesztet. Gyakori vizelés vagy sok folyadék fogyasztása után a vizeletben alacsony a hCG koncentrációja, ezért a teszt nem ad pontos eredményt. A reggeli első vizelet ilyen szempontból a legideálisabb, hiszen ebben gyűlik össze a legtöbb hCG. Másik lehetőség, hogy a tesztelés előtt több órán keresztül nem megyünk WC-re és nem fogyasztunk folyadékot.


A terhességi teszt pozitív, ha a tesztcsík csak halvány?


Ha a tesztcsík a kontrol csíkhoz képest halvány, a teszt valószínűleg pozitív, bár a női szervezet hCG szintje még igen alacsony. Terhesség esetén a vizelet hCG szintje kétnaponta megduplázódik, ezért ilyen esetekben a legjobb újra elvégezni a tesztet a következő napon, a reggeli első vizeletből.


Van olyan, hogy a teszt pozitív, de mégsem vagyok terhes?


A hamis pozitív teszteredmény nagyon ritka, de bizonyos körülmények között előfordulhat. Egyrészt a női szervezet bizonyos szövetei termelhetnek hCG-t, de olyan alacsony mennyiségben, amit az otthoni terhességi tesztek szinte soha nem mutatnak ki. Másrészt, bizonyos kutatások szerint a megtermékenyült petesejtek kb. feléből nem fejlődik ki valódi terhesség. Az ilyet biokémiai terhességnek nevezik.

A fentieken túl a hamis pozitív teszteredmények egy része a teszteremény félreértelmezéséből, illetve a használati utasítás be nem tartásából adódik. Ha a teszt csík a használati utasítában megadott időintervallumon túl jelenik meg, a teszt nem számít pozitívnak!


Mit jelent, ha a teszt negatív a használati utasításban megadott idő elteltével, de később, pl. egy óra múlva megjelenik a teszt csík?


A teszt eredményét mindig a használati utasításban megadott időn belül olvassuk le. Ezt követően a teszt eredménye már nem megbízható! Bármilyen márkájú teszten megjelenhet ún. szellemcsík.


Lehetek terhes, ha a teszt negatív?


A hamis negatív teszteremény sokkal gyakrabban előforulhat, mint hamis pozitív. Ennek oka a túl híg vizelet vagy a túl korán elvégzett teszt is lehet.

Ezen felül a terhesség azonos szakaszában minden nőben más mennyiséghCG termelődik, ezért van akinél ugyanaz a teszt hamarabb, és van akinél később mutatja ki a terhességet.

Ha terhességre gyanakszik, az otthoni teszt eredményétől függetlenül érdemes felkeresni a nőgyógyászt, aki egy vérvétel segítségével igazolja a terhesség létét vagy nemlétét.


A meddőségi kezelés befolyásolja a terhességi teszt eredményét?


A terhességi teszt eredményét csak a hCG tartalmú gyógyszerek befolyásolják. Ha ilyen típusú gyógyszert szed, az orvos határozza meg a tesztelére alkalmas időt.