Női termékenység

Termékenységet fokozó gyógynövények

Termékenységet fokozó gyógynövények

Sok nő esküszik a különféle teákra, gyógynövényekre,melyek segítik a terherbeesést. Aki szeretne, teherbe esni a ciklus első felében igyon cickafarkfű teát, amely segíti a peteérés, majd a második felében palástfű teát, amely segít a beágyazódásban.
A cickafarkfű, barátcserje, palástfű, mentatea és a méhpempő áldásos hatásairól és elkészítéséről.

 

Cickafarkfű-tea

A cickafarkfűtea azért lehet hatásos, mert a női hormonhoz hasonló hormont tartalmaz, ösztrogén aktivitású, segíti a sárgatesthormon termelődését. Arról, hogy ezt a ciklus első vagy második felében kell és szabad fogyasztani, megoszlanak a vélemények. Mivel a sárgatest-hormon termelést erősíti, hihetőbb verzió, hogy a ciklus második felében kell fogyasztani.

Teafőzet:
1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Palástfű tea

Hogyha fiatal lányoknál a menstruáció orvosi gyógyszerelésre sem áll be a havi rendszerességre, cickafarkkal keverve a palástfű (egyforma mennyiséget véve mindkettőből) egyenesbe hozza a dolgot. A női nemi szerveket, mindenekelőtt a méhet erősíti, így az anyaságra való felkészülés, valamint szülés előtt és után alkalmazható haszonnal. Ajánlott a ciklus második felében.

Teaként: 1 teáskanál palástfüvet leforrázunk 2-3 dl vízzel, 1-2 percig állni hagyjuk, majd kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze ajánlott.

Jó tudni: naponta 2 csészénél több palástfű-teát ne fogyasszunk, mert károsíthatja a májat! Lázzal vagy vérzéssel kísért hasmenés esetén forduljunk orvoshoz.

Barátcserje

Rendbeteszi a hormonháztartást, főleg a ciklus második felében segíti a sárgatest működését, leviszi a magas prolaktin szintet, amely szintén felelős lehet a tüszőrepedés elmaradásáért. Alapvetően a hipotalamuszra és a hipofízis tevékenységére hat. Ennek eredményeképpen képes normalizálni más hormonok működését, például csökkenti a prolaktin termelést és az ösztrogén-progeszteron arányt. A barátcserje kivonat hasznos lehet menstruáció elmaradása esetén is, aminek az egyik leggyakoribb oka a prolaktin túltermelése. DE ne várjon azonnali eredményt, a barátcserjének legalább három hónapra van szüksége, hogy csökkenteni tudja a prolaktin szintet.

Tea formájában 2-3 csészével fogyasztanak belőle az egész ciklusban. A tea elkészítése: csészénként 1-2 teáskanálnyi bogyót leforrázunk és 10 percig állni hagyjuk.

Menta-tea

A menta-tea nőkre gyakorolt hatást vizsgáló egyik tanulmányban huszonegy önkéntes vett részt, akikkel öt napon keresztül naponta kétszer megitattak egy csésze mentateát a menstruációs ciklus tüszőérési (follikuláris) fázisában.

A teát úgy készítették el, hogy egy csésze (250 ml) forrásban lévő vizet öntöttek egy púpozott teáskanálnyi (5 g) szárított mentalevélre, és hagyták állni öt-tíz percig. A kutatók megfigyelték, hogy a tesztoszteron szintje a vérben jelentősen csökkent, míg néhány női hormon szintje, többek között a tüszőérést stimuláló hormoné, megemelkedett.

Ebből arra következtetnek, hogy a menta hatással lehet a különböző hormonok (pl. a tesztoszteron) anyagcseréjére vagy közvetlenül befolyásolhatják az androgén hormonok szintézisét.

Málnalevél tea

A málnalevél segíti a peteérést, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést. Sokan esküsznek a málnalevél-palástfű kombóra a ciklus első- illetve második felében fogyasztva. (Málnalevél tea PÉ-ig, majd palástfű).

Méhpempő

A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejfölszerű, savanykás, kissé szúrós illatú anyag, mely állás közben megsárgul, és hamar elveszíti bioaktív hatását. Minden olyan létfontosságú vitamin, ásványi anyag, aminosav és enzim megtalálható benne, mint a mézben és a virágporban. A méhpempő segíthet, magas hormontartalma miatt.

        • fokozza a termékenységet, késlelteti a klimaxot
        • élettartam növelő
        • csökkenti a szellemi és fizikai kimerültséget, erősíti az idegrendszert
        • vérnyomás szabályozó, szív- és érrendszeri problémákra kiváló
        • hatásos emésztési és anyagcsere zavarok,
        • immungyengeség, vérszegénység, alultápláltság,
        • asztma és
        • bőrbetegségek esetén

A méhpempő fogyasztása táplálkozás-kiegészítőként: Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat. A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig szopogassuk!

Méhpempő-kúra
Érdemes évente 2-3-szor háromhetes méhpempő-kúrát alkalmazni.