AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Női termékenység
2011.10.22 16:12

Hőmérőzés

Az ébredési hőmérsékletből készített grafikon segítségével nyomon követhetjük hormonális működésünket.

Az ébredési hőmérséklet rendszeres mérésével megismerhetjük testünk működését. Ha a mért értékekből grafikont készítünk, és az ovuláció egyéb előjeleit és jeleit (ovulációs teszt eredménye, méhnyaknyák, méhszáj, libidó, ovulációs fájdalom vagy vérzés) is bejegyezzük a táblázatba, megtettük az első lépést a tudatos babatervezés felé. Az így készült grafikon a nőgyógyásznak is segíthet az esetleges termékenységi problémák feltérképezésében. Rendszertelen menzesz esetén hőmérőzés segítségével kb. 2 héttel előre tudhatjuk, mikor fog megjönni.

Az ébredési hőmérsékletet minden reggel, azonos időben, még az ágyból való felkelés előtt mérjük. (Felkelés után a mozgástól nagyon gyorsan megváltozik a testhő). Érdemes a hőmérőt és papírt-ceruzát az ágy mellé készíteni, hogy rögtön le is jegyezzük a kapott eredményt. A testhőmérsékletet szájban, hüvelyben és végbélben is mérhetjük (de higiéniai és méréstechnikai okokból mindig ugyanott mérjünk!). A hónaaljban történő mérés pontatlan. A mérés akkor lesz pontos, ha eleget aludtunk éjjel, nem vagyunk betegek, és nincs semmi más zavaró tényező.

 

Az ébredési hőt leginkább befolyásoló hormon a progeszteron, mely az ovulációt követően a ciklus második felében termelődik. Ez a hormon megemeli és magasan tartja a testhőmérsékletet, egészen a menstruációs ciklus végéig. Terhesség esetén magasan marad a hő.

 

A normális hőgörbe kétfázisú. A peteérést megelőzően kb 36.3, az ovulációt követően pedig kb. 36.8. A pontos értékek egyénenként eltérnek, a lényeg, hogy a görbében legyen egy egyértelmű, legalább 0.5 fokos emelkedés, és az, hogy a peteérést követően már nem csökkenhet a hő az alapszint alá. A nagyon alacsony, illetve nagyon magas alaphő pajzsmirigyproblémákra utalhat. Az ovuláció előtt és után sem kell, hogy egyenes vonal legyen a görbénk, pár tized fokos ingadozás teljesen normális. A nagyon össze-vissza görbe azonban problémát jelezhet.

 

A legtöbb esetben az ovuláció napján a testhő az alaphő alá esik, és az ezt követő napon megemelkedik, majd magasan marad. A menzesz előtti napon, vagy a menszez napján újra az alapszintre csökken a hőmérséklet. Az anovulatorikus ciklusokban (amikor nincs peteérés) nincs egyértelműen kivehető alapszint, majd megemelkedett szinten stagnáló hő, a hőmérséklet össze-vissza ugrál.

 

A hőmérsékleti görbe alapján egy szakember nagy biztonsággal meg tudja állapítani, történt-e az adott ciklusban peteérés.

 

A hőmérőzést érdemes ovulációs teszteléssel is kiegészíteni, hiszen a hőgörbénkről csak utólag állapíthatjuk meg a peteérés idejét (ráadásul csak akkor lehetünk biztosak a dologban, ha a fél fokos emelkedés utáni magasabb szint legalább 5 napig megmarad), míg az ovulációs tesztek előre jelzik a peteérést, így az együttlétet jól időzíthetjük.

 

Pozitív ovulációs tesztet követően megemelkedő és magasan maradó hő majdnem biztosan lezajlott peteérést jelez (100%-ot csak ultrahangos cikluskövetéssel mondhatunk).