Női termékenység

A méhnyaknyák és az ovuláció

2011.10.01 16:15
A méhnyaknyák és az ovuláció

A peteérésnek számos testi jele van, ezek közül a legfeltűnőbb a méhnyaknyák változása. Sokan használnak ovulációs tesztet a peteérés idejének meghatározására, de vannak olyan nők is, akik testük jelzései alapján is meg tudják állapítani ovulációjuk idejét.

A méhnyaknyák

A méhnyaknyák a méhnyakban található mirigyek hormon hatására termelt váladéka, melyet a legtöbb nő WC-re menés után a WC papíron tud megfigyelni.

A nyák feladata, hogy a hímivarsejtek túlélését, haladását, célba jutását segítik. Nyák nélkül a hímivarsejtek csak pár óráig maradhatnak életben. Több típusa van. A terméketlen napokon nem figyelhető meg nyák, az "ún" bizonytalan napokon már észlelhetünk némi nedvességet, ragacsosságot,a legtermékenyebb napokon pedig nyers tojásfehérjeszerű, húzható, nyúlós a váladék, s akár nagyobb mennyiségben is ürülhet.

A nagyon termékeny típusú nyákban a spermiumok életképessége akár 3-5 napra is nőhet azáltal, hogy a nyák táplálja őket, és energiát biztosít számukra. (A petesejt élettartama a legújabb kutatások szerint csak 12-18 óra.)

A tojásfehérjeszerű váladék megjelenése a peteérés közeledtét jelenti. Érdemes lehet ovulációs teszt használatával kiegészíteni a nyák megfigyelését, így rájöhetünk, hogy esetünkben a nyák a peteérést vagy annak közeledtét jelzi. Sokszor több, egymást követő napon is megfigyelhetünk ilyen típusú nyákot.

 

Sok nő panaszkodik arról, hogy a babaprojekt előtt pontosan tudta, mikor van peteérése, de ahogy élesben kezdtek próbálkozni, hirtelen olyan lett, mintha pár naponta peteérésük lenne. Ha teherbeeséssel próbálkozunk, azért javasolható az ovulációs teszt használata, mert a hüvelyből az együttlétet követő napon ill. napokon kiürülő spermiumok még gyakorlott szem számára is könnyen összekeverhetőek a termékeny nyákkal.