Férfi termékenység

A spermiumok minősége D-vitaminnal javítható

A spermiumok minősége D-vitaminnal javítható
A napfény jót tesz a férfiaknak, a D-vitamin ugyanis növeli a spermiumok mozgékonyságát, fürgeségét és a sikeres célba érés esélyét.

A Koppenhágai Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a D-vitamin növeli a hímivarsejtjek mozgékonyságát, sebességét és a sikeres célba érés esélyét. A vizsgálatban 300, véletlenszerűen kiválasztott férfi hímivarsejteinek minőségét vizsgálták meg a kutatók, 40 további résztvevő spermiumait pedig részletes laborvizsgálatnak is alávetették. Egyúttal mérték vérük D-vitamin-szintjét is.

A vizsgálatban részt vevők csaknem felének túl alacsony, 50 nmol/l alatt volt a D-vitamin-szintje, holott a normális érték legalább 75 nmol/l. Mozgékonyságukat, fürgeségüket tekintve sokkal jobb teljesítményt nyújtottak azoknak a férfiaknak a hímivarsetjei, akiknek magasabb volt a D-vitamin-szintje.

A D-vitamin-hiányban szenvedőknél az egészséges spermiumok száma is jóval alacsonyabb volt a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkezőkénél. Továbbá a D-vitamin-hiányosok spermiumainak kalciumfelvevő képességét is gyengébbnek találták, pedig ez a hímivarsejtnek a petesejtbe való behatolása szempontjából kulcsfontosságú.

D-vitaminhoz táplálékkal és napfénnyel juthatunk hozzá. Figyeljünk azonban rá, hogy ne a kritikus 11-15 óra közötti időszakban tegyük ki testünket a napsugárzásnak. (origo.hu)