AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2012.04.20 22:33

A spermiumok minősége D-vitaminnal javítható

A napfény jót tesz a férfiaknak, a D-vitamin ugyanis növeli a spermiumok mozgékonyságát, fürgeségét és a sikeres célba érés esélyét.

A Koppenhágai Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a D-vitamin növeli a hímivarsejtjek mozgékonyságát, sebességét és a sikeres célba érés esélyét. A vizsgálatban 300, véletlenszerűen kiválasztott férfi hímivarsejteinek minőségét vizsgálták meg a kutatók, 40 további résztvevő spermiumait pedig részletes laborvizsgálatnak is alávetették. Egyúttal mérték vérük D-vitamin-szintjét is.

A vizsgálatban részt vevők csaknem felének túl alacsony, 50 nmol/l alatt volt a D-vitamin-szintje, holott a normális érték legalább 75 nmol/l. Mozgékonyságukat, fürgeségüket tekintve sokkal jobb teljesítményt nyújtottak azoknak a férfiaknak a hímivarsetjei, akiknek magasabb volt a D-vitamin-szintje.

A D-vitamin-hiányban szenvedőknél az egészséges spermiumok száma is jóval alacsonyabb volt a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkezőkénél. Továbbá a D-vitamin-hiányosok spermiumainak kalciumfelvevő képességét is gyengébbnek találták, pedig ez a hímivarsejtnek a petesejtbe való behatolása szempontjából kulcsfontosságú.

D-vitaminhoz táplálékkal és napfénnyel juthatunk hozzá. Figyeljünk azonban rá, hogy ne a kritikus 11-15 óra közötti időszakban tegyük ki testünket a napsugárzásnak. (origo.hu)