Férfi termékenység

A testsúly és a hímivarsejtek közötti kapcsolat

A testsúly és a hímivarsejtek közötti kapcsolat

A túlsúlyos vagy elhízott férfiaknak kisebb az esélye arra, hogy szülővé váljanak, mert hímivarsejtjeik száma kisebb, minősége gyengébb - állapították meg összehasonlító elemzésükben európai kutatók, akik eredményeiket az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján ismertették.

Az eddigi legnagyobb ilyen jellegű összehasonlításban 1940 férfi spermiumát vizsgálták. Kiderült, hogy minél nagyobb volt a vizsgált személy túlsúlya, annál gyengébb volt a sperma minősége.

"A túlsúly változásokat okoz a spermium jellemzőiben, vélhetően hormonális okok miatt, és ez a hímivarsejtek kisebb számához, mozgékonyságuk és életképességük csökkenéséhez vezet, ami gyengíti a megtermékenyítő képességet" - mondta el a konferencián Paul Cohen-Bacrie kutatásvezető, a párizsi Eylau-Unilabs tudományos igazgatója. A svájci székhelyű hálózatnak 12 európai országban van laboratóriuma.

A vizsgálat eredménye szerint a spermiumok száma tíz százalékkal volt alacsonyabb a túlsúlyos férfiak, és húsz százalékkal az elhízott férfiak esetében, mint normál testsúlyú társaikban. Azoknak a férfiaknak az aránya, akiknek nulla volt a spermiumszáma, csaknem négyszer nagyobb volt az elhízottak körében, mint a normál testalkatúak közt (3,8 százalék az 1,0 százalékhoz képest). (MTI)