Férfi termékenység

A sperma rendellenességei

2012.04.12 13:44
A sperma rendellenességei
A férfi akkor képes a megtermékenyítésre, ha megfelelő mennyiségű normális hímivarsejtet tud juttatni a nő hüvelyébe. Ezt a folyamatot számos tényező megzavarhatja, s ezek mindegyike infertilitáshoz vezethet.

A felnőtt férfiakban a hímivarsejtek (spermiumok) folyamatosan termelődnek a herében (spermatogenezis). Egy nem specializált sejtnek körülbelül 72-74 órára van szüksége ahhoz, hogy érett hímivarsejtté váljon. A spermiumok mindkét heréből a mellékherébe (a here hátsó része felett és alatt elhelyezkedő kanyarulatos csatornába) vándorolnak. A mellékheréből a spermiumok az ondóvezetéken és a duktusz ejakulatoriuszon át távoznak. A duktusz ejakulatoriuszban az ondóhólyagban termelődő folyadék hozzáadódik a spermiumokhoz, így keletkezik az ondó (sperma), amely aztán ejakulációkor a húgycsövön lövell ki.

Ha a here hőmérséklete megnő, akár hosszan tartó lázas állapot, akár túlzottan erős külső hőhatás miatt, a spermiumszám és a hímivarsejtek mozgásának élénksége csökken és megnövekedhet az ondófolyadékban a rendellenes spermiumok száma. A spermiumképződés szempontjából az ideális hőmérséklet 34 °C, ez a normális testhőmérsékletnél alacsonyabb. A here, amelyben a hímivarsejtek képződnek, ezen az alacsonyabb hőmérsékleten tartható, mivel a herezacskóban, a testüregen kívül helyezkedik el.

A hímivarsejtek teljes hiánya (azoospermia) a here súlyos rendellenességéből fakadhat, vagy az ondóvezetékek (mindkét oldali) elzáródása vagy hiánya okozza. Ha az ondófolyadékban nincsen fruktóz, ami egy, az ondóhólyag által termelt cukor, az hiányzó ondóvezetékekre vagy ondóhólyagra, illetve elzáródott duktusz ejakulatoriuszra utal.

A varikokele, ami a terméketlen férfiak leggyakoribb anatómiai rendellenessége, a kitágult visszerekhez hasonló, megnyúlt, kígyószerűen tekergő vénák tömege a herezacskóban. Tapintásra egy zacskó gilisztára emlékeztet. E rendellenesség következtében romlik a here vérelvezetése, emiatt megnő a hőmérséklete és csökken benne a spermiumképződés.

Kevésbé gyakori az a jelenség, amikor az ondó rossz irányba vezetődik (retrográd ejakuláció) - ahelyett, hogy a hímvesszőn keresztül távozna, visszalövell a húgyhólyagba. Ez a zavar gyakoribb a medencetáji műtéten (főként a prosztata-eltávolításon) átesett férfiakban és a cukorbetegekben. A retrográd ejakuláció beidegzési zavar következménye is lehet.

 

Kórisme

 

A kórelőzmény megismerése és a fizikális vizsgálat után az orvos ondóanalízist végeztet, ami a férfi terméketlenség kivizsgálásának alapköve. A férfinak az analízist megelőző 2-3 napon tartózkodnia kell az ejakulációtól. Az elemzés elvégzéséhez szükséges, hogy a férfi ejakuláljon, rendszerint a laboratórium területén végzett önkielégítéssel, egy tiszta üvegedénybe. Amennyiben a férfi idegenkedik attól, hogy ilyen módon adjon spermamintát, akkor speciális, síkosító és spermaölő anyag nélküli óvszerbe közösülés közben lehet gyűjteni a spermát. Megbízhatóbb az eredmény, ha az analízist két vagy három különböző alkalomkor nyert mintából végzik.

Ha rendellenesnek találták az ondómintát, érdemes megismételni az elemzést, mert ugyanazon férfinál normálisan is nagy eltérések fordulhatnak elő. Ha a sperma továbbra is abnormálisnak tűnik, az orvos kutatni kezdi a lehetséges okokat, ez lehet például a heréket érintő mumpsz (mumps orchitis), heveny megbetegedés vagy hosszan tartó láz a megelőző 3 hónapban, heresérülés, ipari vagy környezeti mérgek hatása, dietilstilbösztrol vagy anabolikus szteroidok használata, kábítószerélvezet és alkoholfogyasztás. Az alacsony spermiumszám azonban gyakran csak azt jelzi, hogy túl kevés idő telt el az utolsó ejakuláció óta, vagy hogy az ondónak csak egy része került a gyűjtőedénybe.

Az orvos testi elváltozások irányában is megvizsgálja a férfit, találhat például le nem szállt heréket, vagy a terméketlenséget megmagyarázó örökletes vagy hormonális betegség jeleit. A tesztoszteronszintet csökkentő hormonzavar (hipogonadizmus)s a here vagy más mirigyek, például az agyalapi mirigy rendellenességéből fakadhat.

A meddőségi centrumok a mesterséges megtermékenyítés lehetőségének felvetése előtt megvizsgálják a spermiumok működését és minőségét. Az egyik ilyen vizsgálattal hímivarsejt-ellenes antitesteket lehet kimutatni, a másikkal a spermium sejthártyájának épsége vizsgálható. Megint más módszer alkalmas a spermium petesejthez kötődési és behatolási képességének vizsgálatára.

 

Kezelés

 

A kezelés a terméketlenség okától függ.

Férfiakban növelni lehet a hímivarsejtszámot a klomifen nevű gyógyszerrel, amelyet nőkben a peteérés serkentésére használnak. A klomifen azonban valószínűleg nem javítja a hímivarsejtek mozgékonyságát és nem csökkenti a rendellenes spermiumok számát, ahogyan az sincsen bebizonyítva, hogy a termékenységet növelné.

Azon férfiak esetében, akiknek kevés normális hímivarsejtjük van, a művi megtermékenyítés némileg növeli a fogantatás arányát, mivel a kilövellt ondó legelső frakcióját használják fel e célra, és ennek a legmagasabb a spermiumkoncentrációja. Egy új eljárással csak a kiválasztott legaktívabb hímivarsejteket (a tisztított spermát) használják fel, ez némileg több sikerrel kecsegtet. A férfi terméketlenség bizonyos fajtáiban segítséget nyújthat az in vitro fertilizáció és a megtermékenyített petesejt petevezetőbe juttatása, ezek azonban jóval bonyolultabb és költségesebb eljárások.

Ha a férfi nem termel hímivarsejteket, lehetőség van a nő megtermékenyítésére más férfi (donor) spermiumával. Minthogy fennáll a nemi úton terjedő betegségek, köztük az AIDS átvitelének lehetősége, donortól nyert friss spermát már nem használnak. Ehelyett fagyasztott ondót lehet kérni olyan ellenőrzött spermabankból, amelynek donorjait szexuális úton terjedő betegségekre megszűrték. Ennek hátránya az, hogy a friss spermához képest a fagyasztott ondóval kisebb a megtermékenyítés valószínűsége.

A varikokele kisebb műtéttel gyógyítható. Néhány tanulmány szerint a férfi varikokele-műtéte után 30-50%-ban bekövetkezik a terhesség, de ennek bizonyításához még további eredményekre van szükség. (informed.hu)