AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2012.03.17 22:58

Csökken a férfiak spermaszáma, egyre gyakoribb a férfimeddőség

A férfiak spermaszáma az évek előrehaladtával egyre inkább csökken. Dr. Czeizel Endre orvosbiológus beszélt a férfimeddőségről.

Sajnálatos tény, hogy ma minden ötödik fiatal párnál nem vagy csak igen nehezen következik be a várva-várt terhesség. Statisztikai adatok szerint a meddőségért (ami alatt 12 havi sikertelen fogamzási próbálkozást értünk) azonos mértékben felelősek a nők és a férfiak, illetve egyidejűleg mindketten (20%). Ha egy év alatt nem sikerül a megtermékenyítés, abban az esetben nehezített fogamzásról beszélünk.

Dr. Czeizel Endre orvosbiológus szerint a spermakép (spermiumok száma, alakja, mozgékonysága) az utóbbi negyven évben sokat rosszabbodott a magyar férfiak jelentős hányadánál. Az ondófolyadékban az ondósejtek száma átlagosan a felére csökkent, alakja rosszabbodott és a spermiumok mozgékonysága is gyengült.

A férfi meddőség kivédése érdekében az alkoholfogyasztás elhagyását és legfőképpen a dohánytermékekről való leszokást javasolja a szakértő, mivel a cigaretta a férfi ondósejtek első számú közellensége. A káros élvezetek elhagyását követően három hónappal javulás várható mind a férfi egészségében, mind ondósejtjeinek számának növekedésében, ám amennyiben ez nem következik be, gyógyszeres kezelésekkel segíthetnek a páciensnek.

Régebben férfihormonokat használtak a fogamzó képesség javítására, ez azonban jelentősen megnövelte a prosztatarák kialakulásának esélyét. Manapság más, akár természetes hatóanyagokkal rendelkező készítményeket igyekeznek használni. Tudni kell azonban, hogy az ondósejtképzés 74 nap alatt következik be a készítmények alkalmazását követően, tehát három hónap múlva érdemes újra vizsgálni a beteget. A kellőképpen megemelt ondósejtszámot követően mesterséges ondóbevitel is történhet. Ha nem sikerül megemelni az ondószámot, akkor következhet a lombikprogram.

Fontos tudni, hogy a minél gyakoribb próbálkozások sajnos nem hogy segítenék, de éppen ellenkezőleg, megnehezítik a megtermékenyítést. Dr. Czeizel Endre elmondása szerint ennek oka, hogy egy nap alatt 20 millió ondósejt termelődik a férfi heréjében, amely mennyiség a sorozatos próbálkozások miatt nem áll rendelkezésre folyamatosan. Minimum két napot ajánlott a következő aktus előtt várni, ezzel is megnövelhető az esélye a megtermékenyítésnek.

Érdemes családtervezési vizsgálatra elmennie minden gyermeket tervező párnak, ahol ondóvizsgálatra is sor kerül, így idejében kiderülhetnek a problémák. (napidoktor.hu)