AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2012.03.17 22:10

Antioxidáns dopping a kevésbé fürge spermiumoknak

Az antioxidáns doppingszer a spermáknak? Ausztrál kutatók tücskök tanulmányozása közben arra jöttek rá, hogy az antioxidánsok egy bizonyos kombinációja segíthet a férfiak meddőségi gondjain.

A kutatást Dr. Maria Almbro és Leigh Simmons professzor a Nyugat-ausztráliai Egyetem Evolucionáris Biológia Központjából, valamint Dr. Damian Dowling a Monash Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének munkatársa végezték, megfigyeléseiket pedig az Ecology Letters című neves folyóiratban tették közzé.

Simmons professzor beszámolt róla, hogy a szabad gyökökként ismert erősen reaktív molekulák a testet működtető sejtfolyamatok melléktermékei, amelyek - hacsak nem semlegesítik őket az antioxidánsok - károsíthatják a sejteket. Dr. Almbro hozzátette, hogy a spermák nagyon védtelenek a szabad gyökök támadásival szemben, és a tanulmány alapján a spermakárosodás elleni legjobb védekezés, ha két antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe: E-vitamint és béta-karotint.

Egyes állatokra jellemző, hogy a nőstények egy időben több különböző hím spermáját is tárolják magukban, amelyek közt verseny zajlik, hogy melyik tudja megtermékenyíteni a petéket. "Lényegében elmondhatjuk, hogy a spermák komoly háborút folytatnak a nőstényeken belül, és a legversenyképesebb fogja végül elnyerni a petesejtet. A tanulmányunkból az derült ki, hogy azoknak a hímeknek a spermái, akiket antioxidánsokkal etettünk, könnyedén legyőzték azoknak a rivális hímeknek a spermáit, akiktől megvontuk az antioxidánsokat" – fejtette ki a professzor.

Dr. Dowling összegzésként hozzátette, hogy az antioxidánsok jótékony hatása már korábban is ismert volt, és a mostani kísérletek abban jelentenek újdonságot, hogy nem kémcsőben, hanem élő állatokon bizonyították be mindezt. A továbbiakban a kutatók arra készülnek, hogy meghatározzák azt a pontos mechanizmust, amely révén a tücskökben az antioxidánsok kifejtik jótékony hatásukat a hímek fogamzó képességére. (medipress.hu)