Férfi termékenység

A káros szenvedélyek rontják a sperma minőségét

A káros szenvedélyek rontják a sperma minőségét
A kávéfogyasztás fürgébbé teszi a spermiumokat, ám úgy tűnik, e tekintetben ez az egyetlen élénkítőszer, amely efféle jótékony hatással bír - mutattak rá brazil kutatók.

Kávé

Miben tud többet a kávé a cigarettánál? Milyen hatása van a marihuánafogyasztásnak a nemzőképességre? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszat az American Society for Reproductive Medicine a Texas állambeli San Antonióban megrendezett ötnapos konferenciáján.

Ami a kávét illeti, a feketeleves fogyasztása, úgy tűnik, sokkal többet is tesz annál, mint hogy felébreszt reggeli kábulatunkból: napi egy-két csésze kávéval a férfiak új "lökést adhatnak" spermiumaiknak, s ezzel növelhetik fogamzóképességüket - áll abban a tanulmányban, amelyet a Sao Pauló-i egyetem kutatói készítettek.

Ezzel azonban vége is azon élénkítőszerek sorának, amelyek a spermiumokra nézve jótékony hatással bírnak.

Cigaretta

A dohányzás nem befolyásolja ugyan a hímivarsejtek állapotát, sem mozgásukat, de azok körében, akik életük során huzamosabb ideig hódoltak káros szenvedélyüknek, kimutathatóan magasabb az érkárosodás miatt erekciós zavarokkal küzdők száma - mutatott rá a tanulmány.

Hasonló eredményre jutottak az amerikai Buffalo University kutatói, akik a konferencián arról számoltak be, hogy a dohányosok magállománya jelentősen alacsonyabb nemdohányzó társaikénál.

Marihuána

A vizsgált élénkítőszerek közül a spermiumok tekintetében leginkább károsnak a marihuána fogyasztása bizonyult, ez ugyanis kifejezetten rontja a férfiak fogamzóképességét. A Buffalo egyetemen L. J. Burkman és kutatócsoportja 22 olyan férfitól vett spermium-mintát, akik átlagosan 5,1 éven keresztül rendszeresen fogyasztottak marihuánát, majd összevetették azokat marihuánát soha nem fogyasztó férfiak mintáival. Az eredmények azt mutatták, hogy a kannabiszfogyasztók hímivarsejtjei mind minőség, mind mennyiség tekintetében alacsonyabb értékeket mutattak.

Ráadásul van egy további hatás, amire az említett tanulmány rámutat. A marihuána ahelyett, hogy "lenyugtatná", ellazítaná a hímivarsejteket, idő előtt kifárasztja őket: a spermiumok az ajzószer hatására a normálisnál lényegesen nagyobb sebességre kapcsolnak, és még azelőtt kifáradnak, mielőtt elérnék a petesejtet. (origo.hu)