Férfi termékenység

A sperma útja

2012.03.09 22:14
A sperma útja
Nézzük mi történik miután együtt voltunk kedvesünkkel, hogy éri el a győztes a célját. Mennyi idő múlva mi történik?

Nagyjából 20-60 millió/ml a hímivarsejtek száma egy ejakulátumban. Manapság ez az érték tekinthető normálisnak. A mozgó spermák száma ebből 50%-ra tehető, de ebből jól mozgó 30%.  Egy – egy ejakuláció alkalmával 2-5 ml ondó kerül a női szervezetbe, a hüvelybe és a méhszáj közelébe. Közvetlenül a kiürülés után az ejakulátum megdermed, és zselésszerű anyaggá változik. Majd 20-30 percen belül elfolyósodik, legalábbis az egészséges ondó.

Az elfolyósodás alatt kiszabaduló spermák elindulnak a petevezeték felé, ami nekik nagyon hosszú út, kb. 15 cm. Tehát ez a 15 cm a méhszáj közeléből indulva a petevezeték nyílásáig tart, mert a nyakcsatorna kb. 3-5 cm és a méh kb 6-8 cm. A spermiumok egy perc alatt 3-4 mm-t tesznek meg. Kiszámolhatod, hogy a 15 cm utat 37-50 perc alatt teszik meg. De egyébként változó a gyorsaságuk, mert kutatások során volt olyan hogy az ejakuláció után néhány perccel is tudtak már mozgó spermát kimutatni a petevezeték kürtőinél, és volt olyan is, hogy az ejakuláció után még 48-72 órával is találtak mozgó spermiumot a méh nyakcsatornájában.

Miután elérik a petevezetéket már csak kb. pár száz marad belőlük. Sokan már rögtön aktus után kifolynak,  és sokan a méhben irányt tévesztenek és elpusztulnak. Amelyeknek sikerül, bejutva a petevezetékbe, megpihennek annak falán és ott várják a petesejtet. Lehet, hogy már éppen ott várakozik a petesejt, de lehet hogy csak 1-2 nap múlva jelenik meg az “átjáróban”. Úgyhogy nem biztos hogy a leggyorsabb sperma lesz a nyerő, lehet egy lassúbb, aki később ér a petevezetékhez, de addigra már a petesejt is odaér a másik irányból.

A petevezeték 10-13 cm hosszú fonalszerű vezeték. A belső átmérője kb. egy szőrszál vastagságának felel meg, de falazata  nagyon tágulékony. A petesejt 1,2 mm-t tesz meg percenként. Így kiszámolhatod, hogy a petevezeték hosszát kb. 80-100 perc alatt teszi meg. Valahol a petevezetékben találkoznak a petesejt és a hímivarsejt, de legtöbbször a petevezeték tágult végrészében (ampulla) következik be a megtermékenyítés. Ez a petevezeték méhkürt felőli részén található.

Na számoljunk ismét! Tehát hogy az ejakuláció után mennyi idő múlva történhet meg a megtermékenyítés, függ a spermák gyorsaságától és a petesejt hollététől. Legkevesebb 5-10 perc múlva is bekövetkezhet a megtermékenyítés, de akár 1-1,5 nap múlva is, mert a spermák nagyon jól el tudnak pihenni a petevezetékben, akár 48 órát is elélhetnek ott. És ha később jön a peteérés, a kiszabaduló pete találkozhat a petevezetékben ráváró hímivarsejtekkel.

Ha a petesejt kiszabadulásától nézzük a folyamatot, akkor  előtte 48 órán belül kell szeretkezni, mivel a sperma 48 óráig a legbiztosabban életképes, ettől persze lehetnek eltérések is, vagy a kiszabadulás után 24 órával bezárólag, mivel a petesejt pedig 24 óráig életképes.

Átlagban azt írják, hogy az ondó hüvelybe kerülésétől kb. két órának kell eltelnie a megtermékenyülésig. De ez ettől eltérő is lehet.

A petesejtet vastag burok veszi körül, amit több spermium is elér, de csak egy juthat be rajta. A behatolás után a petesejt külső rétegének kémiai változása minden további behatolást megakadályoz. Az egy szerencsés behatoló spermium azon nyomban elveszti farkát, és a bent lévő tömör spermium megduzzad és egy kis magot képez, ami egyesül a petesejt kis magjával. A megtermékenyítés akkor teljes ha a spermium magjának 23 kromoszómája egyesül a petesejt magjának 23 kromoszómájával. Így egy 46 kromoszómás új sejt keletkezik, ami a zigóta nevet kapta. (teherbeeses.hu)