AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2012.03.09 22:14

A sperma útja

Nézzük mi történik miután együtt voltunk kedvesünkkel, hogy éri el a győztes a célját. Mennyi idő múlva mi történik?

Nagyjából 20-60 millió/ml a hímivarsejtek száma egy ejakulátumban. Manapság ez az érték tekinthető normálisnak. A mozgó spermák száma ebből 50%-ra tehető, de ebből jól mozgó 30%.  Egy – egy ejakuláció alkalmával 2-5 ml ondó kerül a női szervezetbe, a hüvelybe és a méhszáj közelébe. Közvetlenül a kiürülés után az ejakulátum megdermed, és zselésszerű anyaggá változik. Majd 20-30 percen belül elfolyósodik, legalábbis az egészséges ondó.

Az elfolyósodás alatt kiszabaduló spermák elindulnak a petevezeték felé, ami nekik nagyon hosszú út, kb. 15 cm. Tehát ez a 15 cm a méhszáj közeléből indulva a petevezeték nyílásáig tart, mert a nyakcsatorna kb. 3-5 cm és a méh kb 6-8 cm. A spermiumok egy perc alatt 3-4 mm-t tesznek meg. Kiszámolhatod, hogy a 15 cm utat 37-50 perc alatt teszik meg. De egyébként változó a gyorsaságuk, mert kutatások során volt olyan hogy az ejakuláció után néhány perccel is tudtak már mozgó spermát kimutatni a petevezeték kürtőinél, és volt olyan is, hogy az ejakuláció után még 48-72 órával is találtak mozgó spermiumot a méh nyakcsatornájában.

Miután elérik a petevezetéket már csak kb. pár száz marad belőlük. Sokan már rögtön aktus után kifolynak,  és sokan a méhben irányt tévesztenek és elpusztulnak. Amelyeknek sikerül, bejutva a petevezetékbe, megpihennek annak falán és ott várják a petesejtet. Lehet, hogy már éppen ott várakozik a petesejt, de lehet hogy csak 1-2 nap múlva jelenik meg az “átjáróban”. Úgyhogy nem biztos hogy a leggyorsabb sperma lesz a nyerő, lehet egy lassúbb, aki később ér a petevezetékhez, de addigra már a petesejt is odaér a másik irányból.

A petevezeték 10-13 cm hosszú fonalszerű vezeték. A belső átmérője kb. egy szőrszál vastagságának felel meg, de falazata  nagyon tágulékony. A petesejt 1,2 mm-t tesz meg percenként. Így kiszámolhatod, hogy a petevezeték hosszát kb. 80-100 perc alatt teszi meg. Valahol a petevezetékben találkoznak a petesejt és a hímivarsejt, de legtöbbször a petevezeték tágult végrészében (ampulla) következik be a megtermékenyítés. Ez a petevezeték méhkürt felőli részén található.

Na számoljunk ismét! Tehát hogy az ejakuláció után mennyi idő múlva történhet meg a megtermékenyítés, függ a spermák gyorsaságától és a petesejt hollététől. Legkevesebb 5-10 perc múlva is bekövetkezhet a megtermékenyítés, de akár 1-1,5 nap múlva is, mert a spermák nagyon jól el tudnak pihenni a petevezetékben, akár 48 órát is elélhetnek ott. És ha később jön a peteérés, a kiszabaduló pete találkozhat a petevezetékben ráváró hímivarsejtekkel.

Ha a petesejt kiszabadulásától nézzük a folyamatot, akkor  előtte 48 órán belül kell szeretkezni, mivel a sperma 48 óráig a legbiztosabban életképes, ettől persze lehetnek eltérések is, vagy a kiszabadulás után 24 órával bezárólag, mivel a petesejt pedig 24 óráig életképes.

Átlagban azt írják, hogy az ondó hüvelybe kerülésétől kb. két órának kell eltelnie a megtermékenyülésig. De ez ettől eltérő is lehet.

A petesejtet vastag burok veszi körül, amit több spermium is elér, de csak egy juthat be rajta. A behatolás után a petesejt külső rétegének kémiai változása minden további behatolást megakadályoz. Az egy szerencsés behatoló spermium azon nyomban elveszti farkát, és a bent lévő tömör spermium megduzzad és egy kis magot képez, ami egyesül a petesejt kis magjával. A megtermékenyítés akkor teljes ha a spermium magjának 23 kromoszómája egyesül a petesejt magjának 23 kromoszómájával. Így egy 46 kromoszómás új sejt keletkezik, ami a zigóta nevet kapta. (teherbeeses.hu)