Férfi termékenység

Sok folsav = egészséges sperma

Sok folsav = egészséges sperma
A folátok néven ismert vitaminok, melyeket leggyakrabban a születési rendellenességek megelőzésére alkalmaznak terhes nőknél, a férfiak nemzőképességére és spermáira is jó hatással vannak.

A Kalifornia Egyetem kutatói szerint a folsav-tartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztó férfiaknál kisebb a valószínűsége az abnormális spermák kialakulásának. A 'Human Reproduction' című szaklapban megjelent cikk szerint a folátok különösen hatékonyan csökkentik az aneuploidia nevű kromoszóma-defektusos spermák létrejöttének valószínűségét. "Statisztikailag jelentős összefüggés van a magas folát-bevitel és az alacsonyabb sperma-aneuploidia között" - nyilatkozta Brenda Eskenazi, az egyetem munkatársa.

"A bevitel növelésével növelhető a vitamin jótékony hatása is. 722 és 1150 mikrogramm közötti bevitel 20-30 százalékkal csökkenthető a különböző típusú aneuploidiák kialakulásának valószínűsége" - tette hozzá Ms. Eskenazi. A sperma-aneuploidia felelős a vetélések harmadáért, és a Down-szindrómával és más egyéb ritka kromoszóma defektussal született gyermekek jelentős hányadáért. A folsav segíthet megóvni az újszülötteket az idegi sérülésektől.

Ezért és sok más hasznos tulajdonságáért sok országban az alap élelmiszerek - liszt, rizs, tésztafélék- is tartalmaznak hozzáadott folsavat. Ms. Eskenazi szerint a férfiak spermáinak 1-4 százalékának van valamilyen típusú aneuploidiája, de ez egyénenként változó lehet.

"A mostani az első kutatás, amely megmutatta, hogy a születendő kisgyermek egészségének szempontjából nem csak az anya, de az apa étkezési szokásai is szerepet játszhatnak" - nyilatkozta Ms. Eskenazi. A jelenlegi ajánlott folát-mennyiség 19 éven felüli férfiaknak napi 400 mikrogramm, a kutatások szerint azonban gyermekvállaláskor ennél többre is szükség lehet. (medipress.hu)