AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2012.03.08 23:29

Sok folsav = egészséges sperma

A folátok néven ismert vitaminok, melyeket leggyakrabban a születési rendellenességek megelőzésére alkalmaznak terhes nőknél, a férfiak nemzőképességére és spermáira is jó hatással vannak.

A Kalifornia Egyetem kutatói szerint a folsav-tartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztó férfiaknál kisebb a valószínűsége az abnormális spermák kialakulásának. A 'Human Reproduction' című szaklapban megjelent cikk szerint a folátok különösen hatékonyan csökkentik az aneuploidia nevű kromoszóma-defektusos spermák létrejöttének valószínűségét. "Statisztikailag jelentős összefüggés van a magas folát-bevitel és az alacsonyabb sperma-aneuploidia között" - nyilatkozta Brenda Eskenazi, az egyetem munkatársa.

"A bevitel növelésével növelhető a vitamin jótékony hatása is. 722 és 1150 mikrogramm közötti bevitel 20-30 százalékkal csökkenthető a különböző típusú aneuploidiák kialakulásának valószínűsége" - tette hozzá Ms. Eskenazi. A sperma-aneuploidia felelős a vetélések harmadáért, és a Down-szindrómával és más egyéb ritka kromoszóma defektussal született gyermekek jelentős hányadáért. A folsav segíthet megóvni az újszülötteket az idegi sérülésektől.

Ezért és sok más hasznos tulajdonságáért sok országban az alap élelmiszerek - liszt, rizs, tésztafélék- is tartalmaznak hozzáadott folsavat. Ms. Eskenazi szerint a férfiak spermáinak 1-4 százalékának van valamilyen típusú aneuploidiája, de ez egyénenként változó lehet.

"A mostani az első kutatás, amely megmutatta, hogy a születendő kisgyermek egészségének szempontjából nem csak az anya, de az apa étkezési szokásai is szerepet játszhatnak" - nyilatkozta Ms. Eskenazi. A jelenlegi ajánlott folát-mennyiség 19 éven felüli férfiaknak napi 400 mikrogramm, a kutatások szerint azonban gyermekvállaláskor ennél többre is szükség lehet. (medipress.hu)