Férfi termékenység

Mitől élénkül a sperma?

2012.03.08 23:17
Mitől élénkül a sperma?
A Sydney-i Egyetemen végzett kutatások szerint a férfiak terméketlenségének a hátterében az esetek egyharmadában az alacsony D-vitamin-szint áll.

Az olajos hal, a tojás egyaránt kiváló D-vitamin-források, és persze a napfény is, melynek segítségével szervezetünk képes előállítani ezt a vitaminfélét. Nem véletlen hát, hogy „napfényvitamin”-ként is emlegetik.

Az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező férfiak emellett folsavban (B9-vitamin) is szűkölködtek, ám a szervezetük többet tartalmazott azokból a specifikus aminosavakból, melyek jelzik, ha a sejtekben túl sok méreganyag rakódott le.

Dr. Anne Clark, a sydney-i Fertility First nevű meddőségi klinika vezetőorvosa szerint a fenti eredmények áttörésnek számítanak. „Az alacsony D-vitamin- és folsavszint már régóta ismert tényezők a nők meddőségének kialakulásában, ám a férfiak vizsgálata során kapott eredmények teljesen meglepték a kutatóinkat.” – nyilatkozta a Motherandbaby.com-nak.

Dr. Clark szerint már az is elég a D-vitamin-hiány elkerüléséhez, ha napos időben 10-15 percet kinn tartózkodunk, nem feltétlenül strandruhában, az utcai viselet is megteszi.

A Sydney-i Egyetem kutatásait tettek is követték. A vizsgálatban résztvevő férfiak közül 123-an végigcsináltak egy programot is, aminek a során életmódjukat egészségesebb mederbe terelték, leszoktak a cigarettáról, csökkentették a kávé- és alkoholfogyasztásukat, valamint fogyókúráztak is. Emellett két-három hónapon keresztül antioxidánsokat és multivitaminokat szedtek.

A kúra végére spermájuk DNS-e 75%-kal kisebb mértékben volt károsodott, mint az elején.

Ami pedig a legjobb, több mint 40 úriembernek sikerült teherbe ejteni a párját ezen időszak alatt, ami 50%-kal több annál, mint amit elérhettek volna az életmód-változtatás nélkül, csupán az addig kapott orvosi kezelést kapva. (anyuci.hu)