AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2012.02.17 22:32

Érdekességek a spermáról

Először is szögezzük le, hogy a sperma, magyar nevén ondó nem azonos a spermiummal. Sokan összekeverik. A spermium a hímivarsejtek latin neve.

Miből áll a sperma?

Sokan azt hiszik, hogy a sperma fő alkotórészei a spermiumok, pedig nem így van. Több komponense van, az ondóhólyag, a prosztata és a bulbourethrális mirigyek is részt vesznek a sperma kialakításában. Az ondóhólyagok által termelt anyag adja a sperma állagának mintegy 70%-át. A hímivarsejtek, melyek a herékben termelődnek csak mintegy 2-5%-át alkotják az ondónak.

A WHO definíciói is jellemzik a spermát

Nem is gondolnád, hogy mennyire fontos a sperma jellemzése, erre különösen andrológiai vizsgálatok során van szükség. Sajnos egyre több a meddő pár, és ilyen esetekben a férfi partner is körülbelül annyi esetben oka a sikertelenségnek a gyermekáldás terén, mint a női fél. Ilyenkor szükség van spermatogram készítésére. 1992-ben a WHO leírta, hogy mik a normál sperma jellemzői: mennyisége 2 ml vagy több, pH értéke 7,2 és 8 ,0 között van, azaz enyhén lúgos, spermium koncentrációja 20x106/ml vagy több, 40×106 vagy több spermium távozik egy ejakuláció során.

Ha a sperma színe megváltozik

A sperma sárgás-fehéres színe egyes esetekben megváltozhat. Lehet például barnás, esetleg piros, ilyen esetekben fertőzésre kell gyanakodni, például az ondóhólyag vagy a prosztata gyulladására. Ne várj ilyenkor a kivizsgálással, minden esetben mielőbb fordulj orvoshoz!

A sperma minőségét befolyásolják egyes szerek, gyógyszerek

Lehet, hogy kamaszkorban még nem gondolsz a későbbi gyermekvállalásra, de jó, ha tudod, hogy bármilyen szer, gyógyszer, amit szedsz, hatással lehet a nemzőképességedre. Tiltott szerekkel, feketepiacon beszerezhető teljesítménynövelőkkel soha ne élj, mert most és a jövőben is komoly szervi károsodásokat idézhetsz elő magadnak.

A spermára is lehet valaki allergiás

Nagyon ritkán előfordul, hogy a sperma valamilyen összetevőjére allergiás reakció alakul ki, ez óvszer használatával kiküszöbölhető.

Napokig élnek

Mennyi ideig életképes a sperma, miután bekerült egy nő szervezetébe? A válasz erre a kérdésre: körülbelül 2 napig!

A herék hűtőként működnek

A herék hőmérséklete ugyanis általában 7 fokkal alacsonyabb, mint az átlagos testhőmérséklet. Ugyanis csak ilyen körülmények között tud a here megfelelő spermát termelni. A férfiak teste azonban olyan radiátor-szerű vénákkal van ellátva, vagy legalábbis a herék környékén, amely magának szabályozza a herék körüli hőmérsékletet. Így hideg esetén a testhez közelebb húzódik, melegben pedig a testtől eltávolodik a herezacskó. Ha egy férfi keresztberakja a lábait, a herezacskó hőmérséklete körülbelül 2 fokkal növekszik. Ugyanez a helyzet, ha az illető fecskét hord. De ez azonban nem jelent semmit, hisz a legtöbb ember aki keresztberakja a lábát, ugyanúgy apa lesz. Így az sincs bebizonyítva, hogy a boxerek hordása növeli a megtermékenyítő-képességet [kamaszpanasz.hu]