Férfi termékenység

Egészséges spermák: hasznos tanácsok a termékenység fokozásához

Egészséges spermák: hasznos tanácsok a termékenység fokozásához
Ha problémái akadnak a fogamzóképességgel, akkor fontos tudnia, mit tehet azért, hogy egészséges ondóval járuljon hozzá a sikerhez. Ezt szeretnénk elősegíteni az ondósejtek egészségével kapcsolatos összefoglaló cikkünkkel, amelyet a Mayo Clinic weboldalának anyaga alapján készítettünk.

A sperma élete

A sperma mennyisége és minősége férfiról férfira változik, és számtalan tényezőtől függ - ezek némelyike befolyásolható, mások nem. Az nem várható el, hogy az összes olyan faktort a kezünkben tudjuk tartani, amelyek javítják a fogamzás esélyét, de bizonyos lépéseket tehetünk azért, hogy spermánkat jó formába hozzuk.

Az ondósejtek (vagy spermiumok) a herékben születnek. A herezacskó speciális, hasüregen kívüli helyzeténél fogva a herék a testhőmérsékletnél kissé alacsonyabb hőmérsékleten vannak, ez kell az egészséges sperma termeléséhez. Fontosságban az ondósejtekkel egyenrangú az ondófolyadék - a férfi ivarmirigyek: a prosztata és az ondóhólyag váladékainak keveréke -, amely a spermiumokat védi és táplálja a petesejthez vezető hosszú út során. A spermiumok a mellékherében - egy mindkét heréhez külön-külön csatlakozó kanyargós csőtekercsben -, az ondófolyadék összetevői pedig képződésük helyén várják az ejakulációt. A célbajutáshoz a sperma három követelménynek kell, hogy megfeleljen: ezek a mennyiség, a minőség és a mozgékonyság.

Mennyiség. Ha az ondó milliliterenként legalább 20 millió spermiumot tartalmaz, akkor a mennyiséggel feltehetőleg nem lesz gond. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy az egészséges spermiumok aránya - vagyis a sperma minősége - legalább annyira lényeges, mint az összmennyiség. A sok millió kilövellt ondósejtből csupán mintegy 200 ér el a megtermékenyítés helyére, a petevezetőbe, és ezek közül is csak egyetlen fog egyesülni a petesejttel.
Minőség. Az elég még nem elég: az ondósejtek alakja és szerkezete is számít. Az összes ondósejt legalább egyharmadának kell szerkezetileg épnek lennie ahhoz, hogy a fogamzóképesség ne kerüljön veszélybe. Az ép ondósejt fejrésze ovális, és hosszú farokkal hajtja magát előre. A túl nagy, túl kicsi, elkeskenyedő vagy görbe fejű spermiumok esélye a petesejttel való egyesülésre kisebb, csakúgy, mint a meghajlott, megtört vagy dupla farkúaké.
Mozgékonyság. Aktív mozgás nélkül a spermium nem érhet célhoz: az ondó belövellése csupán a kezdet, és az út hátralévő részét, vagyis jó néhány centimétert az ondósejtnek saját erejéből úszva és furakodva kell megtennie. A spermiumok mozgékonysága (motilitása) ezért az egészséges ondó alapvető tulajdonsága. A termékenység zavartalan biztosításához elég, ha a spermiumok legalább fele kellően mozgékony.

Hogyan lesz a sperma csúcsminőségű?

Mint említettük, végső soron egyetlen spermium kell a petesejt megtermékenyítéséhez. Ezért aztán joggal hihetnénk, hogy a sokmilliószoros túlbiztosítás révén minden egyes aktus szép eséllyel terhességhez vezet. A valóság ezzel szemben az, hogy általában csak a sokadik próbálkozásra szokott sikerülni a megtermékenyítés, még akkor is, ha mindkét partner makkegészséges és tökéletes az időzítés - vagyis épp az ovuláció környéki napokban kerül sor az együttlétre. Álljon itt pár dolog, amit minden férfi megtehet azért, hogy kellőképpen szívós és lendületes spermiumokat bocsásson útjára.

Táplálkozzon egészségesen! Nagyon fontos a zöldségek és a gyümölcsök rendszeres fogyasztása: a zöldség- és főzelékfélék, illetve a gyümölcsök naponta 4-5 alkalommal szerepeljenek az étrendünkben.

Kerülje a stresszt! Tudósok vizsgálják, vajon a stressz károsan befolyásolhatja-e azoknak a hormonoknak a termelődését, amelyek a spermaképzést irányítják. Széles körben elfogadott tapasztalat, hogy a stressz rontja a szexuális teljesítményt.

Végezzen rendszeres testmozgást! Ez a nemi egészségre éppúgy jótékonyan hat, mint az egészségre általában. Túlzásokba azonban nem kell esni: azokban a férfiakban, akik végkimerülésig edzik magukat, időlegesen megváltoznak a hormonszintek, s ez ront a sperma minőségén.

Ügyeljen a testsúlyára! Mind a túl sok, mind a túl kevés raktározott zsír megzavarhatja a nemi hormonok termelését, s ez a spermaszám csökkenéséhez, valamint az abnormális spermiumok arányának növekedéséhez vezethet. Egészséges testsúllyal van a legnagyobb esély arra, hogy jó minőségű ondó termelődjék.

Vigyázat: árt a spermának!

Még optimális feltételek mellett is a spermiumoknak mindössze 50-70%-a elég életképes ahhoz, hogy megtermékenyítse a petesejtet. Ez azt mutatja, hogy az ondósejtek különösen érzékenyen reagálnak az olyan környezeti behatásokra, mint a hő vagy a mérgező vegyületek. Védje termékenységét az alábbi módokon!

Ügyeljen a méreganyagokra! Szakértők számos munkahelyi és háztartási anyagot veszélyesnek tartanak a sperma mennyiségére és minőségére nézve. Ezek között szerepelnek nehézfémek, növényvédő szerek és különféle oldószerek. A mérgező anyagokkal való érintkezés esélyét csökkenthetjük védőöltözet viselésével, a megfelelő szellőzés biztosításával, és szükség esetén maszk használatával.

Szokjon le a dohányzásról! A dohányzó férfiak spermiumai a nemdohányzókéhoz képest gyakrabban torz alakúak, és lassabban is mozoghatnak. A dohányzás károsíthatja az ondósejtek által hordozott örökítőanyagot is. Sok tudós úgy véli, hogy az elszenvedett károsodás kihat a magzati fejlődésre, sőt, növelheti egyes betegségek - köztük bizonyos rosszindulatú daganatok - kockázatát a születendő gyermekben. Nemcsak a cigarettázás, a szivarozás és a pipázás, de a dohányrágás is ugyanezekkel a veszélyekkel jár. A dohányzás merevedési zavart is okozhat vagy ronthatja a fennálló kondíciót. Kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy azokban a férfiakban, akik dohányoznak és alkoholizálnak is, a spermiumok száma és mozgékonysága is elmarad azoké mögött, akik mindkét káros szenvedélytől távol tartják magukat.

Korlátozza alkoholfogyasztását! A mértéktelen ivás kártékony a sperma minőségére és mennyiségére egyaránt. Napi egy-két ital legyen éppen elég! Mint az imént már hangsúlyoztuk, a dohányzás és az alkohol kombinációja különösen ártalmas.

Tartózkodjon mindenfajta drogtól! A marihuána csökkentheti a spermiumszámot és a mozgékonyságot, továbbá növelheti az abnormális ondósejtek arányát. A kokain és az ópiumszármazékok élvezetét gyakran kíséri merevedési zavar, az amfetaminoktól pedig kialhat a nemi vágy.

Hagyja el a forró fürdőket! A hosszas üldögélés a forró vízben ronthat a sperma minőségén és mennyiségén. Fél óránál több a 40 fokos (vagy melegebb) vízben már érzékelhetően kihat a spermiumszámra. Ugyanez mondható el a szaunáról és a gőzfürdőről is.

Kerülje a hormonkészítményeket! Az anabolikus szteroidok, amelyeket teljesítményfokozásra amúgy is illegális használni, összezsugorítják a heréket és drasztikusan lerontják a termékenységet. A prosztata-megnagyobbodás és prosztatarák kezelésében alkalmazott antiandrogének is kedvezőtlenül hatnak a spermatermelésre. A tesztoszteron-szintet emelni hivatott hormon-előanyagok (a kereskedelemben mint testosterone supplement árulják őket) szintén csökkentik a termékenyítőképességet.

Tartsa magát hűvösen! Ha emelkedik a herezacskó és a herék hőmérséklete, zavart szenvedhet a spermaképzés. Aki melegüzemű munkahelyen dolgozik, szoros alsóneműt visel, ülőmunkát végez, vagy akár csak ölben tartva használja a laptopját, annak számolnia kell a herék nemkívánatos túlhevülésével. Az még nem minden esetben tisztázott, hogy ez valóban kihat-e a termékenységre, és ha igen, milyen mértékben.

Lehetőleg ne használjon síkosítót! A síkosítók és egyéb hasonló célú oldatok, de még a nyál is kedvezőtlenül érinthetik a spermiumok mozgékonyságát.

Gyógyszerek és termékenység

Sok gyógyszer csökkentheti időlegesen vagy tartósan a termékenységet. Tekintse át az Ön által szedett gyógyszereket az alábbi szempontok szerint:

Ha valamilyen krónikus betegségre, pl. magasvérnyomásra, gyulladásos bélbetegségre, strúmára szed gyógyszert vagy az immunrendszert elnyomó kezelésben részesül szervátültetés miatt, érdeklődjön orvosától, hogy a kezelés miként befolyásolja a spermiumok keletkezését és érését.

Bizonyos gyógyszerek, köztük a legközönségesebb kemoterapeutikumok (rákellenes szerek) végleges meddőséget okozhatnak, ahogyan a szintén a rák elleni küzdelemben bevetett sugárterápia is. Ha ilyen kezeléseknek kell alávetnie magát, előtte kérje ki orvosa tanácsát a sperma lefagyasztásának lehetőségeiről. Ezzel a módszerrel egészséges, termékenyítőképes spermát őrizhet meg a kezelés utáni időszakra.

Mendemondák és tények az ondóról

Jó néhány spermával kapcsolatos pletyka kapott lábra az utóbbi időben: egyebek mellett a mentolos cigarettáról és egyes üdítőkről terjedt el - alaptalanul -, hogy meddőséget okozhatnak a férfiakban. A kávénak is rossz hírét költötték, pedig brazil kutatók újonnan azt találták, hogy a mérsékelt koffeinbevitel egyenesen javít a spermiumok mozgékonyságán. Az viszont igaz, hogy a túl nagy koffeindózis már lassítja az ondósejtek úszását.

Lássunk azonban néhány tudományosan igazolt tényt! Az a hír például valós alapokon nyugszik, mely szerint az influenza lelassítja a spermatermelést. Ez azonban csak két-három hónappal a betegség után érezteti hatását, ugyanis körülbelül ennyi időre - pontosan 75 napra - van szüksége a spermiumoknak az éréshez. Sajnos az sem koholmány, hogy a biciklizés ártalmas a termékenységre. Ha fél óránál hosszabb időt ül egyhuzamban a nyergen - különösen ha biciklizéshez való szűk nadrágot is visel -, már olyan mértékben emelkedhet a herék hőmérséklete, hogy az kihat a spermaképzésre. Ehhez adódik még az érzékeny idegek és artériák elnyomásából fakadó zsibbadtság, érzéketlenség a szeméremtájékon. Mindenképpen olyan ülést érdemes választani, amely nem túl kemény és nem is túl keskeny, és úgy kell beállítani, hogy minél kevésbé nyomja a gáttájékot. Ezen felül ajánlott biciklizés közben időről időre pihenőt tartani.

A környezetszennyező anyagok sem használnak éppen a spermának. A minket körülvevő számos potenciális méreganyag közül többről gyanítják a kutatók, hogy összefüggésbe hozható a spermaszám csökkenésével. Az egyik főbűnös az ösztrogénszerű vegyületek családja, amelyeket a mezőgazdaság és az ipar széles körben alkalmaz, és ugyanúgy ott lappanganak az ivóvízben, mint a háztartási termékekben. További veszélyt jelentenek a férfiak termékenységére a haszonállatok számára adagolt növekedési hormonok.

Végezetül: bár másképp, mint a nőknek, de a férfiaknak is érdemes lehet figyelniük a naptárat. A spermaszám télen magasabb, mint nyáron, talán mert az alacsonyabb hőmérséklet kedvez a spermatermelésnek. Ezen felül a spermaszám napi ciklust is mutat, reggeli tetőzéssel. Azt azonban egy szakértő sem állítja, hogy akár az éves, akár a napi ingadozás számottevően befolyásolná a termékenységet, vagyis hogy bármelyik évszak vagy napszak kedvezőbb volna a fogamzás szempontjából.

Zárszó

Aki óvja termékenységét azzal, hogy egészséges életmódbeli szokásokat alakít ki és kerüli az esetleges károsító anyagokat, bizonyosan javíthat a gyermeknemzés esélyein. Ha egy pár már egy éve nem védekezik és mégsem történt fogamzás, a férfinak érdemes felkeresnie egy orvost és elvégeztetni a sperma-analízist. Tudnia kell, hogy ezzel távolról sincs egyedül: a pároknak mintegy 25 százaléka ütközik ilyen vagy olyan nehézségbe a gyermeknemzéssel kapcsolatban, és az arány az életkorral nő. Az összes meddőségi eset 40 százalékának hátterében azonosítható egyedül a férfi problémája, míg gyakran mindkét partnernél találnak valami rendellenességet. A meddőségi szakellátásban nemcsak feltárják a baj mibenlétét, de szinte minden párnak tudnak olyan hatékony kezelést ajánlani, amely egykettőre elindítja őket a szülővé válás útján. [origo.hu]