Férfi termékenység

A férfi termékenységet befolyásoló tényezők

2011.12.31 11:54
A férfi termékenységet befolyásoló tényezők
Sokan közhelynek tartják, pedig igaz, hogy a férfiak termékenyítőképességére alapvetően hatással lehetnek megrögzött negatív szokásaik, valamint életmódjuk.

A spermiumok ugyanis, ellentétben a nők születésük pillanatában már adott petesejtszámával, folyamatosan termelődnek, és ezernyi tényező befolyásolhatja életképességüket, valamint a spermiumok számát. Egy feltételezés szerint ma már a szervezeten kívüli megtermékenyítések 35-40 százaléka mögött a férfiak megtermékenyítési problémái állnak, és a legtöbb esetben az alacsony spermiumszámmal, a spermiumok motilitásával - mozgási tulajdonságaival -, valamint alaki elégtelenségével vannak összefüggésben.
 
Mindezek hátterében pedig nagyon sokszor viszonylag könnyen kiküszöbölhető életmódbeli sajátosság áll. Szerencsére a következő öt jellemző probléma elhagyásával vagy kiküszöbölésével javíthatóak a férfiak termékenyítési mutatói.

Gyenge spermiumok a nikotin hatására

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a dohányzás károsan befolyásolja a férfiak termékenyítőképességét. A nikotin általánosan is hatással van a teljes szervezetre, gyengíti annak ellenállóképességét, és energiákat von el fontos élettani funkcióktól, ám ezeken kívül felborítja a protamin nevű fehérje egyensúlyát is, amely alapvetően szükséges lenne a spermiumok termékenyítőképességéhez.

Minőségrontó alkohol

Amennyiben a pár babát szeretne, érdemes az alkoholfogyasztást a minimálisra csökkenteni. Nemcsak azért, mert a férfiak merevedési képességét is csökkenti a túlzott alkoholfogyasztás, hanem azért is, mert az alkohol csökkenti a tesztoszteronszintet, valamint kevesebb és gyengébb minőségű spermiummal indulhat csak harcba az alkoholt nélkülözni képtelen férfi.

Magas herehőmérséklet

Ma már teljesen egyértelmű, hogy hosszú ideig fennálló magas hőmérséklet a herék károsodását, és ezen keresztül a spermiumok károsodását okozza. Vagyis nagyon fontos, hogy aki babát tervez, az kerülje a forró ülőfürdőket, hosszú téli utazások alatt a fűtött autósüléseket, valamint a túlöltözést.
 
A herék ereinek állapotát, valamint hőmérsékletének alakulását alapvetően befolyásolhatja az öltözködés is, vagyis a szűk alsónadrágok viselete: ha a párod minden nap szűk alsónadrágba vagy farmerba szorítja magát, akkor azzal a heréi sorvadását idézheti elő.

Termékenységet rontó sport

A túlzásba vitt sport energiákat von el a spermiumok termelésétől, vagyis ez egy alapvető probléma lehet a rossz termékenyítési mutatókkal rendelkező férfiaknál. Bizonyos sportok azonban nagyon konkrétan okozhatnak gondot. Ilyen például a kerékpározás - nagy valószínűséggel nincs az a profi nyereg, amely mellett ne károsodnának a herék, ha a férfi naponta órákat tölt a kerékpáron. Szakértőnk azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak a kerékpárnyereg lehet az oka a herék sérülésének, hanem bármilyen, hosszú ideig tartó vibráció, folyamatos rázkódás is, amely szintén károsíthatja az ivarszerveket.

Környezeti ártalmak

Szinte lehetetlen kiküszöbölni a termékenységet negatívan befolyásoló környezeti ártalmakat, ám ha valóban babát terveztek, érdemes a korábbinál sokkal tudatosabban szűrni a környezeti hatásokat, és a lehetőségekhez képest csökkenteni azok hatását. Ilyen lehet a mobiltelefon viselése. Egészen pontosan akkor okozhat problémát, ha azt nem megfelelő helyen, a nadrág zsebében, tulajdonképpen a herék mellett viselik a férfiak. [life.hu]