AKCIÓ

Vásároljon legalább 9 000 Ft összértékben és megajándékozzuk egy digitális lázmérővel.

Ajándék digitális lázmérő

Ajándék

Ovulciós és terhességi teszt neszesszerA nagyobb csomag ovulációs és terhességi tesztcsíkokhoz diszkrét, esztétikus textil tartót adunk ajándékba. (Az akció a 20 db-os terhességi vagy az 50 db-os ovulációs tesztekre ill. az 50+10 db-os tesztcsomagokra vonatkozik.)

Termékajánló

Férfi termékenység
2011.12.31 11:54

A férfi termékenységet befolyásoló tényezők

Sokan közhelynek tartják, pedig igaz, hogy a férfiak termékenyítőképességére alapvetően hatással lehetnek megrögzött negatív szokásaik, valamint életmódjuk.

A spermiumok ugyanis, ellentétben a nők születésük pillanatában már adott petesejtszámával, folyamatosan termelődnek, és ezernyi tényező befolyásolhatja életképességüket, valamint a spermiumok számát. Egy feltételezés szerint ma már a szervezeten kívüli megtermékenyítések 35-40 százaléka mögött a férfiak megtermékenyítési problémái állnak, és a legtöbb esetben az alacsony spermiumszámmal, a spermiumok motilitásával - mozgási tulajdonságaival -, valamint alaki elégtelenségével vannak összefüggésben.
 
Mindezek hátterében pedig nagyon sokszor viszonylag könnyen kiküszöbölhető életmódbeli sajátosság áll. Szerencsére a következő öt jellemző probléma elhagyásával vagy kiküszöbölésével javíthatóak a férfiak termékenyítési mutatói.

Gyenge spermiumok a nikotin hatására

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a dohányzás károsan befolyásolja a férfiak termékenyítőképességét. A nikotin általánosan is hatással van a teljes szervezetre, gyengíti annak ellenállóképességét, és energiákat von el fontos élettani funkcióktól, ám ezeken kívül felborítja a protamin nevű fehérje egyensúlyát is, amely alapvetően szükséges lenne a spermiumok termékenyítőképességéhez.

Minőségrontó alkohol

Amennyiben a pár babát szeretne, érdemes az alkoholfogyasztást a minimálisra csökkenteni. Nemcsak azért, mert a férfiak merevedési képességét is csökkenti a túlzott alkoholfogyasztás, hanem azért is, mert az alkohol csökkenti a tesztoszteronszintet, valamint kevesebb és gyengébb minőségű spermiummal indulhat csak harcba az alkoholt nélkülözni képtelen férfi.

Magas herehőmérséklet

Ma már teljesen egyértelmű, hogy hosszú ideig fennálló magas hőmérséklet a herék károsodását, és ezen keresztül a spermiumok károsodását okozza. Vagyis nagyon fontos, hogy aki babát tervez, az kerülje a forró ülőfürdőket, hosszú téli utazások alatt a fűtött autósüléseket, valamint a túlöltözést.
 
A herék ereinek állapotát, valamint hőmérsékletének alakulását alapvetően befolyásolhatja az öltözködés is, vagyis a szűk alsónadrágok viselete: ha a párod minden nap szűk alsónadrágba vagy farmerba szorítja magát, akkor azzal a heréi sorvadását idézheti elő.

Termékenységet rontó sport

A túlzásba vitt sport energiákat von el a spermiumok termelésétől, vagyis ez egy alapvető probléma lehet a rossz termékenyítési mutatókkal rendelkező férfiaknál. Bizonyos sportok azonban nagyon konkrétan okozhatnak gondot. Ilyen például a kerékpározás - nagy valószínűséggel nincs az a profi nyereg, amely mellett ne károsodnának a herék, ha a férfi naponta órákat tölt a kerékpáron. Szakértőnk azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak a kerékpárnyereg lehet az oka a herék sérülésének, hanem bármilyen, hosszú ideig tartó vibráció, folyamatos rázkódás is, amely szintén károsíthatja az ivarszerveket.

Környezeti ártalmak

Szinte lehetetlen kiküszöbölni a termékenységet negatívan befolyásoló környezeti ártalmakat, ám ha valóban babát terveztek, érdemes a korábbinál sokkal tudatosabban szűrni a környezeti hatásokat, és a lehetőségekhez képest csökkenteni azok hatását. Ilyen lehet a mobiltelefon viselése. Egészen pontosan akkor okozhat problémát, ha azt nem megfelelő helyen, a nadrág zsebében, tulajdonképpen a herék mellett viselik a férfiak. [life.hu]