Férfi termékenység

Spermagyilkos mobil

Spermagyilkos mobil

A sok mobiltelefonozás károsíthatja a férfiak termékenységét - mutatták ki amerikai kutatók.

Ohiói szakemberek 364 olyan férfit vizsgáltak meg, akiket éppen egy indiai termékenységi klinikán kezeltek a partnerükkel együtt. Kiderült, hogy a megrögzött mobilhasználóknak, vagyis azoknak, akik naponta 4 óránál többet telefonálnak, a legkisebb az átlagos spermiumszámuk - 50 millió per milliliter -, és nekik van a legkevésbé egészséges spermájuk.

A két és négy óra közti mobilhasználat esetén a spermiumszám a vizsgált személyeknél átlagosan 69 millió per milliliter volt, és spermájuk közepesen egészségesnek bizonyult, míg azoknál, akik azt mondták, hogy egyáltalán nem mobiloznak, az átlagos spermiumszám 86 millió volt milliliterenként, és az ő spermiumuk volt a legegészségesebb.

Dr. Ashok Agarwal, a kutatás vezetője úgy vélekedett, hogy a mobilok sugárzása úgy árthat a nemzőképességnek, hogy károsítja a génállományt, s ezzel hat a tesztoszteron, vagy a spermiumok termelésére.

Persze a feltételezést vannak, akik máris cáfolták. Dr. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem professzora szerint például, ha az ember a fülénél tartja a készüléket, elképzelhetetlen, hogy az lent, a heréknél okozzon kárt. Szerinte inkább közvetett lehet a kapcsolat a gyakori mobilozás és a spermacsökkenés között: a sokat mobilozó emberek többnyire alig mozognak, állandóan csak ülnek, gyorséttermekben esznek és nagyobb stressznek vannak kitéve, vagyis a jelenség oka az egészségtelen életmód lehet. [National Geographic]