Tesztek érzékenysége

Hogyan válasszuk ki az ovulációs (LH) teszt érzékenységét?

Az ovulációs teszt az LH hormon szintjének a peteérés előtti emelkedését mutatja ki. A normál érzékenységű teszttel azt állapíthatjuk meg, hogy az LH szint mikor éri el a 30 mIU/ml értéket. A magas érzékenységű a 20 mIU/ml-es szintet míg az alacsony érzéknységű a 40 mIU/ml-es szintet jelzi.
A tapasztalatok szerint a nők túlnyomó többségénél a normál érzékenységű tesztek mutatják helyesen a peteérés idejét. Viszont egyéni különbségek miatt szükség lehet a magas ill. alacsony  érzékenységűre is, ha az LH hormon szintje túlságosan alacsony ill. magas.
Azt javasoljuk, hogy ha először használ LH tesztet akkor válassza a normál érzékenységűt (30 mIU/ml). Amennyiben a normál érzékenységű teszt a ciklus során nem válik pozitívvá, úgy érdemes kipróbálni a magas érzékenységű (30 mIU/ml) tesztet. Ellenkező esetben pedig, ha a normál érzékenységű teszt túlságosan hosszú ideig pozitív, akkor célszerű lehet kipróbálni az alacsony érzékenységűt (30 mIU/ml). 

Hogyan válasszuk ki az terhességi (hCG) teszt érzékenységét?

A terhességi teszt a hCG hormonnak a teszt érzékenységétől magasabb szintjét mutatja ki. A hCG hormon a beágyazódástól kezdve termelődik, mennyisége hozzávetőleg minden másnap megduplázódik. Az érzékenyebb teszttel (10 mIU/ml) hamarabb kimutatható maga a megtermékenyülés, viszont figyelembe kell venni, hogy a fogamzások jelentős részéből nem lesz valódi terhesség. Fölösleges csalódástól kímélhetjük meg magunkat, ha kivárjuk a menstruáció napját és normál érzékenységű (25 mIU/ml) tesztet használunk.