Női termékenység

A szájhigiénia jelentősége

A szájhigiénia jelentősége
Kiderült, hogy a fogápolás elhanyagolása legalább annyira káros a termékenység szempontjából, mint a kövérség: átlagosan két hónappal késlelteti a teherbeesést.

A fogágybetegségeket már eddig is összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a vetélésekkel és a nem megfelelő spermaminőséggel is, most pedig a termékenységelodázó hatására is fény derült – írja a Dailymail.

A fogágybetegség (mely sokszor tünetmentes és nem látható) hatására a teherbeesésig eltelt átlagos idő 7 hónapra nő, szemben az átlagos öttel Mindez egy svédországi meddőségi konferencia előadásában hangzott el, ahogyan az is, miként befolyásolja a szervezetet a fogak körül kialakuló gyulladás.

Az ausztrál kutatócsoport 3500 nőt vizsgált meg, és kiderült, hogy a fogágybetegeknél emelkedett a vér gyulladásos markereinek az értéke is. „Mindezidáig nem vizsgálták a fogágybetegségek termékenységre gyakorolt hatásait, ez az első közlemény, mely azok terhességre gyakorolt hatásait vizsgálja” – mondta el Roger Hart, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora.

Az anyaságra készülő hölgyeknek ezentúl nemcsak a dohányzást és alkoholfogyasztást kell abbahagyniuk, a testsúlyukra vigyázniuk, folsavat szedniük, hanem fogorvosukat is fel kell keresniük. Otthon pedig használniuk kell az olyan fogápolási eszközöket, mint a szájzuhany és a fogselyem.

Dr. Allan Pacey angol meddőségi szakember is egyetért. Úgy gondolják, a nyugati világban a lakosság 10 százaléka szenved súlyos fogágybetegségekben

A fogínygyulladás különösen a harminc év feletti nőknél növeli a fogantatás idejét: minden harmadik nőnek több, mint egy évig kell várnia a teherbeesésre.