Női termékenység

Nem jön a baba? - A meddőség okai

Nem jön a baba? - A meddőség okai
Pároddal már hosszú ideje próbálkoztok, mégsem jön a baba? Ismerd meg a meddőség okait, hogy minél hamarabb kezelhesd a problémát!

Egy átlagos, egészséges pár, ha gyermeket szeretne és ez ügyben rendszeresen tesz is, akkor 90%-os gyakorisággal egy éven belül sikerrel jár. Amennyiben fogamzásgátló módszerek használata nélkül, megszokott szexuális aktivitás mellett sem következik be a kívánt terhesség, meddőségről beszélünk.

A meddőség okai

Általában meddőség esetén 50 %-ban a nőnél keresendő a baj, 35 %-ban a férfinál, 10 %-ban pedig a probléma mindkettőjüknél fennáll, 5%-ban pedig a teherbe nem esés oka teljesen ismeretlen. Arról beszélni, hogy ki a hibás, tulajdonképpen teljesen felesleges, a kezelés során azonban fontos szempont, hogy melyik félnél jelentkeznek a problémák. A meddőséggel foglalkozó amerikai orvosok szerint, ha egy pár hibáztatni kezdi egymást, azzal gyakorlatilag csupán a párkapcsolat vagy a házasság időtartamát rövidítik meg, ráadásul lényegesen. Ha tehát hasonló helyzetbe kerülsz pároddal, az egyetlen túlélési esély, ha elfogadjátokk a helyzetet és együtt, összefogva próbáljátok megoldani. A meddőségből adódó több éves sikertelen próbálkozás ugyanis a második helyen áll azon egészségügyi okok listáján, amelyek váláshoz vezethetnek. A fogamzóképtelenség lehet elsődleges, ami annyit jelent, hogy a nőnek soha életében nem volt gyereke, sőt, soha nem is esett teherbe, de lehet másodlagos is, mely egy, vagy akár több szülés után következik be.

A női meddőség okai

    • A méh és a függelékek, petefészek, petevezeték, gyulladásos folyamatai. Ilyenkor általában olyan szalagos, vagy lemezes lenövések keletkeznek, amelyek vagy a petesejt kipattanását, vagy annak szállítását megakadályozzák. Hüvelyen keresztül felfelé hatoló baktériumok, de gyakran felfázás okozza ezt.
    • Mesterségesen is lehet okozni meddőséget, például különböző fogamzásgátlók alkalmazásával: szájon át szedett hormon készítmények, méhbe helyezett eszköz, rekeszelő módszer - pesszárium alkalmazása - ondósejtet bénító vegyszer hüvelybe helyezése.
    • Sajátos körülmény, amikor a petesejt nem érik meg, illetve nem tud a petefészekből kipattanni. Ilyen a policisztás ovárium szindróma. Ezt ultrahang vizsgálattal szakszerűen lehet diagnosztizálni. Ilyen esetben a menstruáció is ritkán jelentkezik.
    • A méh helyzeti rendellenességei: a túl előrehajló, vagy a túl hátrahajló méh esetében nehezebben áll elő terhesség. Ezt két kézzel történő vizsgálattal, vagy ultrahang készülékkel történt vizsgálattal igazolni lehet.
    • A méh fejlődési rendellenességei. A méh és a petevezetékek két cső - Müller-féle cső - összeolvadásából alakulnak ki. Amennyiben az összeolvadás részben, vagy egészben elmarad, úgy fejlődési rendellenességről beszélünk, amely a meddőség oka lehet.
    • Endometriózis: a hasüregben, rendszerint a kismedencében szerteszét olyan szigetek láthatók, amelyek szöveti szerkezete a méhnyálkahártyáéval azonos. Ilyen esetekben a menstruáció igen fájdalmas, tűrhetetlen görcsökkel jár. A folyamatot azzal magyarázzák, hogy a menstruáció alatt a leváló méhnyálkahártya nem csak a hüvely felé távozik, hanem a petevezetékeken keresztül a hasüregbe is. Itt megtapad, és ugyanazokat a szöveti változásokat szenvedi el hormonális hatásra, mint amiket a méh belhártyája teszi. Nem tisztázott az, hogy az endometriózis miért okoz meddőséget. Igen valószínű, hogy a jelenség között összefüggés van, mert amennyiben az endometriozist megszüntetik, terhesség előállhat.
    • Hormonális zavarok, amelyek meddőséget okozhatnak a következők : az agyalapi mirigy által termelt tejelválasztást serkentő hormon túltermelődése. Több férfi nemi hormon termelődik a kelleténél. Kevés tüszőhormon termelődik, vagy éppen kevés sárgatest hormon képződik. A pajzsmirigy hormonszintjét is vizsgálni kell. Ez is okozhat meddőséget.
    • A méhnyak nyákállományának ondósejt elleni tulajdonsága. A nyakcsatorna mirigyei által termelt nyák ondósejt ellenanyag megbénítja a spermiumokat. Ilyenkor a spermiumok nem képesek felhatolni a méhbe.
    • Kemény a petesejt burka. Ezt a spermium nem képes átlukasztani.
    • Enzim zavarok: elsősorban a mellékvesekéreg hormonjainak szintézisekor fellépő kóros állapotok idézhetnek elő meddőséget, de a fejlődő lánymagzat is veszélyeztetve van, ha a terhesség alatt férfi nemi hormon túlsúly éri.
    • Bizonyos kromoszóma rendellenességek okozhatnak meddőséget, mert a női nemi szervek csökevényesen, vagy egyáltalán nem fejlődnek ki. Ilyen a Turner szindróma, a több mint 2 X kromoszóma és a kevert nemiség. (femina.hu)